Aferim, Shalom, Profit

Postat la 23 august 2010 50 afişări

Incordarea diplomatica dintre Turcia si Israel, dupa incidentul din primavara, cand noua turci au pierit in urma unui atac al fortelor israeliene, n-a afectat relatiile dintre oamenii de afaceri din cele doua tari. Pragmatismul si avantajele de a face afaceri impreuna primeaza in raport cu politica, iar aceasta se dovedeste a fi in interesul ambelor state.

Directorilor israelieni ai companiilor din Istanbul le place sa aminteasca faptul ca mare parte din turcii maniosi care au protestat in primavara impotriva raidului mortal al armatei israeliene asupra unei flotile conduse de nave turcesti spre Gaza nu au stiut ca telefoanele lor mobile, computerele personale si televizoarele cu plasma au fost facute cu componente si tehnologie produse in Tel Aviv.Pentru Menashe Carmon, presedintele Consiliului de Afaceri Israel-Turcia, nestiinta cu pricina este o binecuvantare si pentru israelieni, si pentru turci.

"Turcii vor descoperi ca e foarte greu sa boicoteze marfurile evreiesti, pur si simplu pentru ca nu sunt de gasit in supermarketurile turcesti", afirma Carmon. "Dar mare parte a programelor de software folosite de turci in diverse locuri, de la telefoane mobile la echipament medical, sunt produse in Israel. Asa ca daca turcii vor sa nu-si mai foloseasca computerele, atunci sa boicoteze Israelul si sa se pedepseasca tot pe ei." Dupa raidul israelian din 31 mai, cand noua cetateni turci au fost ucisi, Turcia a solicitat scuze, pe care inca nu le-a primit.

Ankara a interzis survolul aerian pentru avioanele militare israeliene, iar premierul Recep Tayyip Erdogan a spus ca lumea vede acum zvastica nazista si steaua lui David ca fiind asociate, potrivit cotidianului Hurriyet, publicatie critica la adresa guvernului de la Ankara. Israelienii, intre timp, iritati de furia manifestata de fostul lor aliat din regiune, au jurat sa se tina departe de Turcia.Dar cand vine vorba despre economie, pragmatismul doboara politica. "Nicio companie israeliana nu pleaca din Turcia", constata Carmon, un antreprenor israelian care a fost crescut in Istanbul. "Afacerile merg inainte si chiar investitiile sunt in crestere."

Pe termen scurt, raidul flotilei israeliene a produs consecinte economice neplacute inevitabile. Anularea in masa de catre israelieni a rezervarilor de concedii, dupa incidentul din primavara, va costa Turcia circa 400 de milioane de dolari in total, apreciaza analistii. Turcia, intre timp, anunta ca isi va reanaliza toata cooperarea militara, ceea ce ar putea insemna privarea companiilor israeliene de contracte de miliarde de dolari. Totusi, companiile israeliene care vand in Turcia de toate, de la software pentru computere pana la instalatii de irigare, sustin ca nu vor fi afectate de recentele evenimente.

In parte, aceasta se explica prin faptul ca ele opereaza in cadrul unor societati mixte cu companii turcesti, ceea ce le ascunde identitatea israeliana. Si e un semn al vremurilor tulburi ca nici macar o companie israeliana care face afaceri in Turcia nu a dorit sa fie citata, de teama ca ea sau clientii ei turci sa nu fie afectati.

Comertul dintre cele doua state a urcat, oficial, pana la 3 miliarde de dolari anul trecut. Dar liderii de business israelieni si turci spun ca legaturile economice sunt mult mai stranse. Doar ca ele sunt in mare parte camuflate pentru ca multe afaceri evreiesti se folosesc de partenerii lor turci pentru a vinde in lumea araba, in vreme ce companiile turcesti se folosesc de partenerii israelieni ca sa intre pe pietele americane.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Turcia,
Israel,
Gaza,
conflict,
exporturi,
armament
/special/aferim-shalom-profit-6980369
6980369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.