A început pe un post de contabil, iar acum conducea cea mai mare companie producătoare de hârtie. Este cunoscută ca fiind „Împărăteasa de Hârtie”

Postat la 18 iulie 2016 983 afişări

A început pe un post de contabil, iar acum conducea cea mai mare companie producătoare de hârtie. Este cunoscută ca fiind „Împărăteasa de Hârtie”

Zhang Yin este una dintre cele mai bogate femei din lume, care şi-a clădit imperiul de la zero, fiind denumită şi „Împărăteasa de Hârtie”. Nine Dragons Paper, principala afacere din care şi-a construit averea, este cel mai mare producător de hârtie din China. Zhang esteconsiderată un simbol al Chinei de azideoarece, paradoxal, demonstrează că regimul comunist al ţării găzduieşte unul dintre cele mai viguroase sisteme capitaliste din lume.

Zhang Yin s-a născut în anul 1957, fiind cea mai mare dintre cei opt copii ai unei familii modeste. Şi-a început experienţa de lucru pe un post de contabilă, iar primul contact cu industria hârtiei l-a avut la începutul anilor ‘80, când a lucrat pentru o companie de profil.

Cinci ani mai târziu, Zhang a considerat că deţine experienţa necesară pentru a conduce singură o companieşi a pus bazele propriului ei businsess, o mică fabrică de reciclarea hârtieiîn Hong Kong.

Curând, şi-a dat seama că firma sa, înfiinţată printr-o investiţie de 3.800 de dolari, nu putea să rezolve criza resurselor de hârtie din China şi în 1990 s-a mutat la Los Angeles. Împreună cu cel de-al doilea soţ, Liu Ming Chung, a format America Chung Nam, companie care a profitat din plin de creşterea economiei chineze şi a cererii de materie primă. Astfel, dacă în China nu se mai găsea hârtie, aceasta trebuia căutată peste ocean, iar compania America Chung Nam, condusă de Zhang, a fost printre primele care au început să vândă hârtie statului asiatic.

Intuind, de asemenea, că activităţile productive ale industriei se vor muta către China, unde forţa de muncă şi terenurile erau mai ieftine, a dizolvat mica fabrică de reciclare şi a fondat Nine Dragons Paper.Compania trebuia să primească transporturile de hârtie din Statele Unite şi să prelucreze materia primă pentru a o vinde. Dacă la început Zhang Yin şi soţul său erau nevoiţi să se plimbe cu maşina prin SUA şi să caute firme de colectare a gunoaielor dispusesă le vândă lor deşeurile reciclabile de hârtie, la 10 ani de la înfiinţare Nine Dragons Paper a devenit celmai mare producător de hârtie din China. Astăzi, Zhang domină lumea hârtiei prin cele două mari companii de profil.Coloşii, aflaţi unul în China, iar celălalt în Statele Unite, colaborează perfect. America Chung Nam colectează hârtia din SUA şi Europa şi o transportă în China, unde Nine Dragons Paper o transformă în cutii de carton pentru ambalarea electrocasnicelor sau a mobilierului. Apoi, cutiile din carton inscripţionate „Made in China” ajung înapoi pe continentele de unde a fost colectată materia primă şi, după ce sunt din nou aruncate, ciclul se repetă. Este un „mecanism” de un miliard de dolari anual, pus la punct perfect de către Zhang. „Este o vizionară”, spune Herman Woo, analist la BNP Paribas, banca ce a asistat compania lui Zhang la listarea de la Hong Kong din anul 2006, unde Nine Dragons Paper a „colectat” aproape 500 de milioane de dolari într-o singură zi.

Deşi compania înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri din domeniu, Zhang declară că activitateasa se află la început. „Nine Dragons se află încă în mişcare. Abia a făcut primii paşi către succes”, spuneea, adăugând că scopul final este obţinerea primului loc pe segmentul său de activitate. Cel mai mare producător mondial de hârtie este Smurfit Stone (SUA), iar al doilea este Weyerhaeuser (SUA). 

Deşi trăieşte într-o societate constrânsă de inegalitate de gen, asta nu a reprezentat niciodată un impediment pentru Zhang, care nu se poate vedea o femeie tradiţionalistă.

„Trebuie să ai încredere. Crezi că eşti mai puţin importantă doar pentru că eşti femeie? Nu poţi gândi asta, te va doborî instant”, mai spune ea.

Zhang Yin ia majoritatea deciziilor strategice încadrul afacerii Nine Dragons, soţul său ocupă poziţia de CEO, fratele său se ocupă cu managementul general, iar fiul său, Lau Chun, de 24 de ani, este director nonexecutiv. Pe lângă lecţiile de business pe care cei doi copii ai săi le primesc de la părinţi, Zhang îi învaţă şi ce înseamnă voinţa. „Pentru ca afacerea să fie moştenită de ei, trebuie să muncească foarte mult”, spune femeia care doarme cinci ore pe noapte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hartie,
regina,
china,
companie,
afaceri,
producator
/special/a-inceput-pe-un-post-de-contabil-iar-acum-conducea-cea-mai-mare-companie-producatoare-de-hartie-este-cunoscuta-ca-fiind-imparateasa-de-hartie-14659097
14659097
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.