Real estate. Real talk.

Meseria de agent imobiliar în România, între realitate şi reglementare

29 sep 2023 Autor: Ioana Matei

Cu o piaţă care găzduieşte aproximativ 10.000 de agenţi imobiliari, Şerban Trîmbiţaşu, agent imobiliar, partener The Real Estate Network (RENET) evidenţiază provocările acesteia, printre care  practicile legate de comisioanele percepute în tranzacţii şi percepţia negativă care persistă când vine vorba de meseria pe care el o reprezintă. Totodată, pune sub lupă necesitatea reglementării în acest domeniu vital al economiei, pentru a asigura transparenţă şi eficienţă.

„Sunt undeva la 10.000 de agenţi imobiliari în prezent şi cred că 300 fac această meserie ca la carte”, consideră Şerban Trîmbiţaşu, agent imobiliar, în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro. De altfel, prin prisma experienţei sale, din cei circa 10.000 de agenţi imobiliari existenţi, doar aproximativ 7.000 ar fi şi declaraţi. „Doar eu cunosc vreo 5.000 de agenţi declaraţi, s-ar putea să fie mai mulţi. Cred că este nevoie de mai puţini agenţi în România, 1 agent la 50 de proprietăţi este ideal, acum cred că sunt între doi şi până la cinci agenţi/proprietate uneori.”

De asemenea, una dintre practicile cu care el nu este de acord şi care mai există încă în piaţă ţine de comisioanele luate atât de la cumpărător, cât şi de la vânzător în cazul unei tranzacţii. „Dacă agentul este angajat de cumpărător să îi găsească un imobil, atunci ar trebui să primească doar de la cumpărător comisionul; dacă eşti avocat şi participant la un divorţ, tu nu poţi reprezenta ambele părţi”, explică el folosind o analogie. Şerban Trîmbiţaşu lucrează astăzi doar în baza unor contracte de reprezentare exclusivă, primind comisionul doar de la partea pe care o reprezintă, adică mai ales de la vânzători. El spune că practică un comision de 4% din valoarea tranzacţiei plus TVA. Tipul acesta de contract însă, de reprezentare exclusivă, pare că nu este înţeles uneori de cumpărători, care, chiar şi în condiţiile în care nu plătesc comision, încearcă deseori să îl contacteze direct pe vânzător în scopul achiziţiei unui imobil, în speranţa că vânzătorul nu va mai plăti comisionul agentului şi îi va oferi cumpărătorului un preţ mai bun. „Proprietarul nu poate să facă acest lucru, dacă vinde imobilul fără mine, tot va trebui să plătească acel comision, ba chiar un comision dublu, potrivit unei clauze de penalizare. Printr-un astfel de contract, văd doar interesul acelei părţi exclusiv; fiind transparent şi faţă de cumpărător în acelaşi timp pentru că este posibil ca acel cumpărător, la un moment dat în viaţa asta, să devină vânzătorul. Oamenii îşi schimbă imobilul, în medie, cam o dată la şapte ani – când apare o schimbare în viaţa lor – nu este un standard, ci o medie.”

Trîmbiţaşu mai oferă şi exemplul unor agenţi care au practici ce contribuie la o reputaţie negativă a meseriei: „Unii agenţi văd un imobil pe internet, copiază pozele proprietarului, pun acelaşi anunţ cu preţuri diferite pe alte site-uri şi apoi, când primesc oferte, îl sună pe proprietar spunându-i că i-au găsit client”. Pe de altă parte, consideră că în piaţă există şi numeroase exemple de succes. „Sunt mulţi agenţi buni în piaţă, care fac meseria asta aşa cum trebuie, de altfel de la ei am învăţat şi eu, de la agenţi buni care fac parte din APAIR – Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România”, a spus Şerban Trîmbiţaşu. Însă, pentru ca lucrurile să fie făcute corect de mai mulţi dintre colegii săi de breaslă, şi el, la fel ca invitaţii anteriori ai webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, subliniază nevoia reglementării acestei profesii. „Pentru ca lucrurile să fie făcute corect de mai mulţi oameni, ar trebui ca în primul rând să se ajungă la o concluzie pentru că meseria asta nu e reglementată în România, propunerea de lege pentru reglementarea activităţii de intermediere imobiliară este în Parlament, se discută despre ea de aproape un an şi nu ştiu de ce tărăgănează. În prezent, cred că ai nevoie doar de buletin pentru ca a doua zi să devii agent imobiliar, eşti pus în aceeaşi oală cu mine care fac această meserie de 13 ani.”

Pentru mai multe detalii despre felul în care Şerban Trîmbiţaşu, agent imobiliar în domeniu, vede potenţialul de dezvoltare a pieţei imobiliare din Capitală, cât şi a meseriei de agent imobiliar în România, puteţi citi în următoarele articole care rezumă discuţia din cadrul webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX şi poate fi accesată atât de pe desktop şi mobile web, cât şi prin aplicaţiile de iOS şi Android. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. Repede, uşor, informat, prin intermediul unei platforme complexe, ce răspunde tuturor cerinţelor din piaţă şi simplifică, totodată, procesul de căutare. În 2022, Storia.ro a lansat T.R.A.I. Index, o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei patru pereţi ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.