Real estate. Real talk.

Cum se vede piaţa rezidenţială din Capitală prin prisma apelurilor primite de cel mai popular agent imobiliar din România?

16 oct 2023 Autor: Ioana Matei

Piaţa imobiliară din Bucureşti traversează o perioadă de transformare profundă, influenţată de o serie de factori ce includ creşterea dobânzilor la credite, evoluţia preţurilor şi orientarea unei categorii tot mai mari de clienţi către chirii. Cum se vede această dinamică din perspectiva lui Şerban Trîmbiţaşu, unul dintre cei mai populari agenţi imobiliari de pe piaţa locală?

„Preţurile ajung şi la 3.000 – 4.000 de euro/mp în cazul locuinţelor premium din Bucureşti. Dacă vorbim despre preţul cel mai mic din Capitală şi ne referim la locuinţe vechi, din blocuri cu bulină roşie, acolo preţurile pot ajunge şi la 500 euro/mp, dar eu nu mă ocup de proprietăţi de acest tip pentru că îmi place să dorm liniştit”, a descris Şerban Trîmbiţaşu dinamica preţurilor din piaţa rezidenţială a Capitalei, în cea mai recentă ediţie a webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro, realizat în parteneriat cu BUSINESS Magazin.

Această varietate reflectă cerinţele diferite ale pieţei şi oferta încă variată existentă pe piaţa din Capitală, însă cum se vede piaţa prin prisma telefoanelor pe care le primeşte el? „Eu am undeva la patruzeci - cincizeci de anunţuri active constant şi sună telefonul non stop, iar când azi ai două sute de apeluri şi mâine ai zece e clar că ceva s-a întâmplat. Cutremurul din Turcia, spre exemplu, a îngheţat piaţa pentru clădirile vechi, n-a mai sunat niciun telefon.”

După momentul cutremurului, numărul de apeluri a scăzut brusc pentru clădirile vechi, dar în aproximativ două luni, lucrurile au revenit la normal. Totuşi, din circa 300 de apeluri, Trîmbiţaşu spune că doar 10% se încheie cu tranzacţii.

Tendinţele în închirieri sunt, de asemenea, în dinamică. Chiriaşii din Bucureşti sunt dispuşi să accepte o distanţă mai mare faţă de staţiile de metrou în schimbul unor preţuri mai accesibile, fapt ce a condus la o creştere a preţurilor chiriilor în zonele centrale ale oraşului. „A început să sune telefonul la fel, dar nu mai sună la acelaşi preţ, iar asta se vede şi în preţul chiriilor – spre exemplu, două camere cu un preţ mai mic de 400 de euro nu găseşti, iar când vine vorba despre centru, ne ducem deja în 600 – 800 de euro pentru o garsonieră. Preţul chiriei unei garsoniere vechi, aflate într-o zonă decentă, porneşte de la 300 de euro.”

Şerban Trîmbiţaşu oferă şi exemplul unui apartament cu două camere de închiriat într-un bloc vechi, încadrat în clasa II de risc seismic, aflat în faţa Spitalului Floreasca – preţul era de 550 de euro, dar proprietarul a decis să îl închirieze în regim hotelier.

La ce se uită chiriaşii atunci când îşi caută o locuinţă? „Se uită în primul rând la preţ, apoi, am observat că un criteriu important este apropierea faţă de metrou – însă dacă acum trei-patru ani voiau să fie chiar lângă metrou, acum acceptă 15-20 minute de mers pe jos faţă de metrou.”

Experienţa şi succesul lui Şerban Trîmbiţaşu în această industrie dinamică se datorează abordării sale inovatoare şi deschiderii către publicul său – cu o prezenţă activă pe platformele sociale şi o abordare sinceră, a reuşit să câştige milioane de like-uri şi vizualizări datorită postărilor sale ce reflectă realităţi din viaţa unui agent imobiliar, consolidându-şi astfel poziţia într-un domeniu competitiv. Cel mai solicitat sfat în perioada aceasta?

„Nu-mi permit rata la bancă, ce mă sfătuiţi să fac? Stau cu un astfel de client până găsim soluţia, încerc să vedem câte ore munceşte pe zi, dacă îşi mai permite un job, ce mai face soţia, dacă să treacă de la trei la două camere. Cea mai mare satisfacţie este când te sună o astfel de persoană şi îţi spune că îţi va mulţumi toată viaţa pentru un astfel de sfat.”

Pentru mai multe detalii despre felul în care Şerban Trîmbiţaşu, agent imobiliar în domeniu vede potenţialul de dezvoltare a pieţei imobiliare în afara Bucureştiului în contextul actual, puteţi citi primele două articole despre discuţia din cadrul webinarului Real Estate. Real Talk by Storia.ro.

Storia.ro e platforma de imobiliare lansată de OLX, unde mii de proprietari, agenţi imobiliari şi dezvoltatori îşi prezintă ofertele. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia.ro pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare. Storia.ro îşi propune să îi ajute pe români în găsirea acelei case pe care o pot transforma în acasă. În 2022, Storia.ro a lansat indexul T.R.A.I., o iniţiativă ce vine în întâmpinarea unor nevoi încă neacoperite ale românilor în găsirea unei locuinţe: standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

 

 

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.