Victoras, ai grija de electorat

Postat la 21 februarie 2010 13 afişări

Asadar, PSD va fi condus in urmatorii ani de un Fuchs urmuzian nascut din urechea nepotului matusii Tamara.

Nu-l suspectez pe Victor Ponta de naivitatea personajului absurd al lui Urmuz care a irosit lamentabil sansa unei nopti de pasiune cu zeita Venera; cred insa ca trebuie sa aiba mare grija pe mainile cui lasa partidul daca nu vrea sa plateasca la proximul Congres oalele sparte de inlocuitorul lui Marian Vanghelie. Scorul de la Congresul PSD a fost relativ strans, in marja de eroare doar 75 de voturi despartindu-l de castigarea mandatului de presedinte al partidului pentru urmatorii ani... Parca mai ieri 70.321 de voturi o desparteau crud pe "Mihaela, dragostea mea" de titlul inept de Prima Doamna a tarii, nu? "Uitati ca este soare sus pe cer. Va fi soare si maine", spunea Mircea Geoana inainte de a pierde alegerile din PSD. Ei, domnule Vanghelie...scuze, Geoana, tocmai cu ziua de azi aveti o mare problema. Dar problemele dumneavoastra sunt deja de competenta istoricilor pentru ca ma indoiesc ca in PSD mai puteti spera la un viitor. Si nu, nu va mai uitati in urma, Viorel Hrebenciuc e deja in alta barca, cea castigatoare dupa cum anuntase din urma cu cateva saptamani.

Revenind insa la partid, nici social-democratii nu se simt prea bine: desi au ales cel mai tanar presedinte (38 de ani neimpliniti) dintre toate partidele parlamentare, vor avea o mare problema in viitor pentru ca trebuie sa se decida carui tip de electorat vor sa-l vanda. Dar asta s-a discutat prea putin la Congres, desi Miron Mitrea a vrut sa dea impresia ca-l intereseaza subiectul. In primul rand electoratul lui Ion Iliescu este, la fel ca Ion Iliescu, tot mai putin prezent. Pentru ca a vorbit doar pentru cei de-o generatie cu el, influenta brandului Iliescu este acum aproape insesizabila din punct de vedere sociologic. Iar din urma nu mai vine nimeni acum; ar fi putut sa vina Vanghelie, dar tipul de electorat caruia i se adreseaza el n-a placut gulerelor parfumate ale partidului decat poate la alegeri, cand au avut nevoie de voturi ca sa ajunga in Consiliile Judetene si in Parlament.

Acum, PD-L are cale libera sa zburde prin acel segment electoral pe care l-a testat cu succes la alegerile prezidentiale, ca doar nu credeati ca pe Traian Basescu l-au facut presedinte ganditorii cu pipa in coltul gurii. Iar PSD, lipsit de resursele participarii la guvernare, trebuie sa se gandeasca serios la o redesenare a discursului si comportamentului politic. Si Adrian Nastase a avut in fata aceasta provocare in 2000 cand a preluat partidul (caci pe Ion Iliescu tocmai ganditorii cu pipa l-au facut atunci presedinte), dar a preferat sa se ascunda in spatele pomenilor de la buget oferite cu discretie celor usor de multumit cu o sticla de ulei, un ajutor social si o pensie amarata.

Acum situatia nu mai sta chiar asa: in mare parte, cei momiti cu sticle de ulei si ajutoare sociale si-au cam facut bagajele spre Europa si nu se obosesc sa mearga la vot decat cel mult in turul al doilea al prezidentialelor. Iar acasa a ramas un electorat pe care PSD nu il cunoaste si care nu recunoaste PSD drept alternativa: a avut grija strategul Valeriu Stoica sa faca o struto-camila prin care sa capitalizeze voturi si dinspre social-democratie si dinspre liberalism. Asa ca in locul lui Victor Ponta m-as gandi mai putin la ce poate face partidul pentru mine, ci la ce pot face eu pentru electorat ca sa aiba partidul pe cine sa se bazeze la urmatoarele alegeri. Caci degeaba se inlocuieste camarila lui Vanghelie cu cea a lui Nastase, Mitrea&Mazare daca nu se gaseste cineva care sa schimbe si foile de discurs si parcurs ale partidului.

Dar, cine poate sti, poate ca i se mai da o sansa primarului de la sectorul 5...

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
comentariu,
psd,
victor ponta,
mihai mitrica
/opinii/victoras-ai-grija-de-electorat-5584493
5584493
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.