Victime si amenintari sau de ce vrea Apple sa ucida Flash-ul

Postat la 03 mai 2010 57 afişări

Palm a iesit din joc, iar batalia pentru suprematie in zona telefoanelor inteligente si a tabletelor se inteteste. Apple ar vrea sa ucida Flash-ul, iar FSF ii cere lui Google acelasi lucru, asa ca Adobe s-ar putea vedea intre ciocan si nicovala.

Noul eldorado al tehnologiilor IT se afla la intersectia dintre computere, telefoane si internet, iar batalia pentru aceasta piata in crestere exponentiala este deja crancena. Prima victima de calibru se pregateste sa iasa din scena: Palm va fi preluata de HP pentru circa un miliard de dolari. Este o doza de ironie in aceasta achizitie, daca privim prin prisma genealogiei celor doi protagonisti. Palm este firma care a reusit sa impuna pe piata larga aparatele de buzunar, iar succesul lui Palm Pilot a facut ca termenul PDA (Personal Digital Assistant) sa capete popularitatea pe care cei care l-au inventat, Apple, nu au reusit sa o obtina pentru Newton. Au urmat apoi numeroase modele (Treo si Pre sunt cele mai de succes) care au evoluat spre zona smartphone si concurenta cu Blackberry era destul de linistita pana cand iPhone a starnit furtuna. HP vine din cu totul alta lume si e suficient sa ne amintim ca odata cu Compaq a cumparat si o parte din legenda firmei Digital, cea care a micsorat computerele de la dimensiunile unei hale la cele ale unei camere. O combinatie interesanta si un nou concurent pe o piata deja aglomerata.

Capul de afis al stirilor din ultimele zile vine tot din aceasta zona si pare mult mai interesanta: Apple ataca tehnologia Flash si reuseste sa-si faca inca un dusman dintr-un vechi prieten. Adobe a fost multa vreme fidel platformei Mac, facand din aceasta standardul in tipografia digitala intr-o vreme in care Mac-urile chiar aveau nevoie de o nisa. Lucrurile s-au schimbat de atunci, Adobe reusind sa impuna doua standarde de facto cu o enorma raspandire (PDF si Flash), in vreme ce Apple a devenit jucatorul cel mai important in zona mobila, cu iPod, iPhone si iPad. Iar aici s-a produs ciocnirea: Apple nu vrea Flash in aceste produse si nu este incantat nici de versiunea pentru Mac. In scrisoarea deschisa publicata de Steve Jobs pe website-ul companiei sunt trecute pe larg in revista toate motivele acestei aparent ciudate optiuni. Se stie ca cele mai multe critici incasate atat de iPhone, cat si (mai ales) de iPad se refera tocmai la lipsa suportului pentru Flash si nu putini au fost cei care au banuit o rafuiala personala (sau macar o antipatie) a lui Jobs in spatele acestei decizii.

Tind sa-i dau punct cu punct dreptate lui Jobs. Flash vine din zona PC-urilor cu maus si nu se preteaza la interfetele tactile care vor deveni din ce in ce mai populare. Pe urma sunt problemele de securitate si stabilitate - Flash este principalul motiv pentru care Mac-urile (si nu numai ele) "crapa" si Apple nu vrea sa transpuna aceste probleme in gama iP-urilor, destinate prin conceptie unui public mai larg si mai putin tehnic. Pe de alta parte, suportul pentru Flash ar insemna un strat aplicativ pe care Apple nu-l controleaza, iar aceasta este inacceptabil pentru oamenii lui Jobs. Flash este o tehnologie proprietara si inchisa, in vreme ce Apple ar prefera standarde web stabile si publice, cum ar fi noul HTML5 si mai vechile CSS si JavaScript. In fine, lui Jobs nu-i convine caracterul multi-platforma al tehnologiei Flash si insista pe faptul ca acesta impune principiul celui mai mic numitor comun, refuzand sa foloseasca aspectele cele mai avansate ale platformei pentru a corespunde cerintelor unor platforme invechite. Pare ciudat la prima vedere ca tocmai Apple sa critice caracterul proprietar al unei tehnologii, dar merita o mentiune faptul ca mare parte din sistemul de operare MacOS X este open source si, in plus, Apple a dezvoltat in regim open source motorul de randare WebKit, care echipeaza practic toate browser-ele platformelor mobile non-Microsoft.

In spatele scrisorii destul de politicoase se poate descifra insa o amenintare, iar comentatorii au dedus din lungimea mesajului masura gravitatii: Apple vrea sa ucida Flash-ul. De fapt, miza o reprezinta doua aspecte care pot parea minore, dar sunt de importanta capitala pentru Apple. Prima este consumul, deci durata de viata a bateriei: daca un iPad nu ar merge la fiecare 10 ore la incarcare (ci doar la fiecare 5, cum s-ar intampla cu Flash), utilitatea si atractivitatea aparatului ar avea mult de suferit. Al doilea aspect este chestiunea codec-ului H.246, pe care Apple l-ar dori standard de facto in materie de video in internet.

Interesant este ca in vremea aceasta Free Software Foundation a publicat o alta scrisoare deschisa, in care ii cere lui Google sa ucida Flash-ul si sa treaca YouTube pe HTML5. Da, numai ca Google nu se va alia cu Apple, pentru ca vrea sa-si impuna codec-ul VP8, pe care l-a facut open source. Vor sari scantei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apple,
flash,
ipod,
ipad,
iphone,
mac,
google
/opinii/victime-si-amenintari-sau-de-ce-vrea-apple-sa-ucida-flash-ul-6077752
6077752
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.