Veriga care lipsea

Postat la 01 decembrie 2009 13 afişări

Internetul mobil a luat avant odata cu noua generatie de telefoane mobile care a debutat cu iPhone. Este inca scump si oarecum incomod, dar exista sansa ca un ingredient in aparenta fara mare importanta sa schimbe lucrurile.

Poate sa para o chestiune minora. Cate cuvinte pe minut puteti introduce folosind o tastatura obisnuita? Eu sunt foarte slab la acest capitol si inca ma intreb de ce in liceele de la noi nu se face un cat de firav curs de dactilografie. Dar sa trecem la ceva mai dificil: care e performanta la crearea unor mesaje SMS? In cazul meu e undeva pe la trei-patru cuvinte pe minut (motiv pentru care nu trimit mesaje nici de Craciun). Pasul urmator: tastatura virtuala, tot mai adesea intalnita pe telefoanele din noua generatie. Am observat ca mesajele care poarta mentiunea "Sent from my iPhone" tind sa fie laconice si cred ca intuiesc motivul.

Insa lucrurile s-ar putea ameliora. In urma cu un an a fost prezentat un nou sistem de introducere a textului prin tastaturi virtuale numit Swype, iar zilele acestea a fost anuntat si primul telefon care-l va folosi - Samsung Omnia II. E vorba de o metoda predictiva care permite introducerea a circa 50 de cuvinte pe minut si, in plus, este foarte usor de invatat. Inventatorii metodei - printre care si Cliff Kushler, co-autor al metodei T9 - pretind ca in doar doua zile un utilizator obisnuit trece cu usurinta de 30 de cuvinte, ceea ce deja se apropie de performanta medie pe o tastatura traditionala. In principiu, utilizatorul plimba un creion (sau degetul) pe ecranul tactil trecand peste literele care compun textul, ridicandu-l doar intre cuvinte. De restul se ocupa algoritmii care aleg cuvintele, eventual afisand o lista in caz de dubiu. Numarul de potentiali utilizatori ai tehnologiei este de ordinul miliardelor, pentru ca metoda are toate sansele sa devina un standard greu de evitat de producatorii de dispozitive cu interfata tactila, incepand cu telefoanele.

Care ar fi implicatiile? In primul rand, la 50 de cuvinte pe minut internetul mobil devine extrem de atractiv, pentru ca mai toate serviciile pe care le ofera devin mult mai usor de utilizat. Nu mai e vorba doar de e-mail, ci si de bloguri, de forumuri, de retele de socializare si chiar de birotica elementara. In al doilea rand, computerele de tip "tablet" au sansa sa intre in mainstream. Dar cel mai important mi se pare faptul ca, deoarece telefoanele vor fi principalele beneficiare ale tehnologiei, conectarea la internet prin retele de telefonie mobila va deveni cea mai populara, ceea ce va scadea tarifele de date pana la niveluri comparabile cu cele uzuale in cazul conexiunilor cablate. Altfel spus: acoperire maxima si acces permanent, la tarife modice. Desigur, aceasta era tendinta de mai multa vreme, insa cei care si-au orientat primii afacerile pe aceasta evolutie vor fi cei care vor avea cel mai mult de castigat. Ca de obicei, lista incepe cu Google si Apple.

In primul caz, se poate incepe cu un zvon care, dupa toate aparentele, se va confirma cat de curand: Google Phone - un aparat adevarat, palpabil, echipat cu Android si manufacturat de un producator asiatic (probabil LG). Ar putea sa para incorect ca Google sa-si concureze partenerii care folosesc Android, incepand cu HTC si terminand cu Motorola (care face furori cu noul Droid), numai ca prezumtivul Google Phone va folosi exclusiv VoIP (Voice over IP). Daca in acest caz e vorba inca de speculatii, navigatorul auto bazat pe Google Maps este un serviciu real, care a produs un seism in lumea producatorilor de sisteme GPS. Nu doar ca serviciul este gratuit, nu doar ca ofera si imagini satelitare plus Street View, dar este primul care va furniza informatiile prin internet, in timp real, ceea ce va dubla imediat valoarea de intrebuintare a aparatelor echipate cu Android. In fine, este vorba de Chrome OS, ale caror surse au inceput deja sa circule prin internet. Un netbook ieftin, care e conectat la internet in cateva secunde (se estimeaza cam 7) dupa pornire, devine o oferta valabila macar ca al doilea (sau al treilea) computer. Inutil de precizat ca aceasta inseamna trafic multiplicat la serviciile furnizate de Google si clicuri pe reclama contextuala. Adica bani.

Apple va castiga cu viitorul iTablet (sau iSlate, nu se stie), despre care se spune ca a fost amanat pentru jumatatea anului viitor. Probabil pentru ca preturile componentelor esentiale - memorie "solid state" si afisaj OLED - n-au scazut in ritmul sperat. Este insa cert ca metoda rapida de introducere a textului va compensa absenta tastaturii si infirma speculatiile conform carora va fi dedicat doar divertismentului. Combinat cu acces wireless ieftin la internet, devine o optiune atractiva pentru domeniul educatiei.

Urmărește Business Magazin

/opinii/veriga-care-lipsea-5145198
5145198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.