Tarul tehnologiei

Postat la 28 iulie 2009 12 afişări

Interesul presedintelui Obama pentru tehnologie nu este un hobby, ci o prioritate a mandatului sau. Noul post de Chief Technology Officer la nivel federal a fost ocupat, iar rezultatele incep sa se vada.

Poate nu stiati ca in Washington D.C. exista un serviciu online care se cheama „Stumble Safety”. Cetateanul din capitala americana poate sa foloseasca acest serviciu pentru a afla care este ruta cea mai sigura ca sa se intoarca beat acasa. Pe timpul zilei, seara sau noaptea – din motive care imi scapa, dimineata nu este o optiune disponibila, desi banuiesc ca n-ar fi lipsita de interes. Poate ca aveti dreptate sa va indoiti de utilitatea practica a serviciului, insa altceva este interesant in ceea ce-l priveste.

Este, desigur, un asa-numit „mashup”, adica a aplicatie care combina date din diverse surse pentru a le prezenta intr-o maniera mai potrivita pentru un anume scop. In cazul de fata, este vorba de harti in care sunt marcate carciumile mai importante si locurile unde au avut loc infractiuni violente (jafuri, agresiune, crime), totul transpus pe trama stradala a orasului. Toate datele combinate de aceasta aplicatie provin de la administratia locala, iar aplicatia a fost creata pentru a participa la o competitie numita „Apps for Democracy”.

Acest concurs cu premii a fost anume creat pentru a face datele publice furnizate de administratia locala cat mai utile pentru comunitate, pornind de la premisa ca resursele de creativitate ale micilor firme sunt cu siguranta mai mari decat cele ale administratiei. Rezultatul net a fost ca municipalitatea a platit 50.000 de dolari iar comunitatea s-a ales cu 47 de aplicatii pentru web, Facebook si iPhone, estimate la o valoare de peste doua milioane si jumatate de dolari. Omul care se afla in spatele acestei povesti de succes se numeste Vivek Kundra. Are 36 de ani, s-a nascut la New Delhi, dar de la varsta de un an s-a mutat impreuna cu familia in Tanzania, unde tatal sau s-a alaturat unei echipe internationale de profesori care si-au asumat misiunea de ajuta sistemele educationale din tarile subdezvoltate ale Africii. Zece ani mai tarziu, familia s-a mutat la Washington, iar Vivek a parcurs sistemul de invatamant american, a obtinut o licenta in psihologie, apoi un master in IT, la care s-a adaugat si o facultate de stiinte politice.

Cariera sa profesionala s-a desfasurat aproape exclusiv in zona administratiei, ajungand in cele din urma CTO (Chief Technology Officer) in cabinetul primarului Districtului Columbia (zona metropolitana a orasului Washington). Aici s-a facut remarcat prin programele pe care le-a dezvoltat pentru a face cat mai accesibile datele publice si pentru a incuraja dezvoltarea de aplicatii open source sau servicii pe crowdsourcing care sa le utilizeze in folosul comunitatii (in aceasta arie se inscrie si initiativa Apps for Democracy). Tot Kundra este cel care a adus aplicatii web bazate pe cloud computing in administratia Districtului, ceea ce reprezinta o premiera in zona guvernamentala.

Activitatea sa nu a trecut neobservata. La inceputul lui martie presedintele Obama l-a numit in functia de Chief Information Officer la nivel federal, o pozitie care reprezinta o noutate in administratia americana. Desi pentru aceasta functie s-au facut numeroase speculatii, invocandu-se personalitati mult mai cunoscute, de la Eric Schmidt pana la Vinton Cerf, Vivek Kundra pare sa fie alegerea perfecta daca tinem seama de „fisa postului”. Prima dintre prioritatile pe care Kundra si le-a fixat se refera la asigurarea transparentei si deschiderii actului de guvernare prin expunerea tuturor datelor publice prin intermediul unui portal web central, ceea ce reprezinta un indiciu clar ca noul „tar al tehnologiei” intentioneaza sa extinda la nivel federal realizarile sale de la Washington D.C. Prima realizare concreta este situl Data.gov, care a inceput deja sa publice intr-o maniera structurata date primare si date sintetice din diverse domenii, incepand cu sanatatea, energia si educatia – care reprezinta de fapt prioritatile enuntate de presedintele Obama.

La acestea se adauga date de recensamant, care pentru prima oara vor fi insotite de coordonatele geografice ale tuturor adreselor din tara. Vor urma alte domenii, pana cand situl va furniza toate datele publice disponibile, in formate diverse. Consecvent ideilor sale, Kundra este convins ca disponibilitatea datelor administratiei va fi valorificata nu doar de mediile de afaceri si de cele stiintifice, ci va contribui la o mai puternica implicare a cetatenilor in treburile publice si la o democratie mai participativa. Nu pot sa inchei fara sa ma intreb cat de exotice par aceste eforturi de deschidere si transparenta in ochii guvernantilor de la Bucuresti...

Urmărește Business Magazin

/opinii/tarul-tehnologiei-4703000
4703000
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.