Sfarsitul pirateriei?

Postat la 08 decembrie 2009 20 afişări

Daca am avea la dispozitie, oricand, orice ne dorim in materie de muzica, film si programe TV, ce rost ar avea sa apelam la retelele de partajare de fisiere? Ramane doar ca industria de divertisment sa ne furnizeze modalitati comode de acces si promitem sa fim cuminti.

Multa vreme, muzica a stat linistita pe discuri de vinil si toata lumea era fericita. Mai am inca vreo doua rafturi, dar nu mai am pick-up. Apoi o parte s-a mutat pe casete, starnind furia producatorilor, care s-au rastit la milioane de melomani: "Home taping is killing music". Pana la urma s-au prins ca cea mai buna metoda de a salva muzica de la masacru era s-o inregistreze ei direct pe casete, in conditii profesionale. Sony a facut un business urias cu al sau walkman, iar eu m-am ales si cu un dulap plin cu casete. Pe care nu le mai ascult. Apoi au venit CD-urile si o scurta perioada de pace. Dar s-au raspandit computerele si, din nou, producatorii s-au infuriat afland ca amatorii de muzica copiau CD-urile si, mai mult, le imprastiau in tot internetul. Muzica s-a mutat in fisiere MP3 si se vantura libera prin retele peer-to-peer si apoi prin torente. Ciudat este ca vanzarile de CD-uri au crescut in paralel cu raspandirea muzicii in internet. O vreme doar, pentru ca apoi Apple a dat lovitura cu iPod si melomanii voiau acum muzica direct in formate digitale compacte. Producatorii iarasi au incercat sa se adapteze si, daca ne uitam la iTunes, au reusit intr-o oarecare masura.

Acum insa se petrece un fenomen interesant: popularitatea retelelor de partajare a muzicii si a filmelor incepe sa scada. Ba chiar Washington Post e de parere ca scade "dramatic", citand cateva studii recente elaborate de The Leading Question si de britanicii de la Global Web Index. Nu, nu a scazut numarul amatorilor de muzica si filme (mai ales pe gratis) si nici amenintarile la adresa pirateriei nu au avut cine stie ce mare efect. Motivul este raspandirea accesului broadband la internet si, odata cu aceasta, cresterea in popularitate a serviciilor de streaming. Conform cercetatorilor citati de Guardian, doar 26% dintre adolescenti (14-18 ani) au admis ca au descarcat ilegal muzica si filme in ultima luna, fata de 42% in decembrie 2007. in schimb servicii precum Spotify, Hulu sau Pandora aduna tot mai multi abonati, astfel incat circa 65% dintre teen-agers prefera sa asculte muzica on-line decat sa o descarce pe discul computerului.

Acelasi fenomen se petrece cu filmele si programele TV, unde Netflix Watch Instantly, Joost sau BBC iPlayer ofera continut bogat, disponibil la orice ora. Toate aceste servicii (si multe altele) sunt legale, continutul fiind licentiat, iar modelele de monetizare sunt diverse. Unele practica sisteme de abonament extrem de avantajoase, altele isi obtin veniturile din publicitate. De exemplu, We7 - un serviciu lansat cu o jumatate de an in urma si care are deja 2 milioane de abonati - insereaza 3 pana la 7 secunde de publicitate inaintea fiecarei melodii si, in plus, vinde bilete la concerte si tricouri cu formatia preferata. Un caz particular este iPlayer, care ofera britanicilor gratuit emisiunile BBC in virtutea faptului ca este o televiziune publica, dar si televiziunile comerciale au inceput sa preia modelul. Desigur, Apple nu putea sa lipseasca din peisaj, prin serviciul sau de streaming iTunes Movie Rentals, cu tarife de 3 sau 4 dolari pentru un film.

O alta schimbare remarcata de studiile recente este una de atitudine. De fapt, adolescentilor nu le mai place sa descarce continut ilegal din retea si dispare chiar si spiritul de fronda. Pur si simplu este incomod. Mai degraba recurg la torente sau retele P2P atunci cand nu gasesc continutul pe care-l doresc intr-un serviciu de streaming. Pe de alta parte, se estompeaza "spiritul de proprietate": ce rost are sa-ti burdusesti dulapurile cu DVD-uri si discul computerului cu muzica si filme cata vreme poti sa asculti sau sa vizionezi aproape orice iti doresti, oricand, direct din retea? Pana la urma oricum aici vom ajunge si sunt convins ca peste cativa ani totul (internet, televiziune, radio, telefonie) ne va veni in casa printr-un singur cablu de date, iar combina stereo si televizorul vor putea accesa serviciile de streaming, la fel ca orice computer.

Asadar, streaming-ul va ucide pirateria? Poate, dar nu in viitorul imediat. Cel putin nu la noi, unde aproape niciunul dintre serviciile de care am pomenit nu este inca disponibil, in virtutea acordurilor cu detinatorii de copyright. Mai toate ne invita politicos sa ne introducem adresa de e-mail pentru ne anunta de indata ce intram pe lista alba. O vreme am fost indragostit de Pandora - serviciul bazat pe "genomul muzical" -, dar brusc a devenit indisponibil in Romania, asa ca acum ma multumesc cu Virgin Radio Classic Rock. Tot e ceva.

Urmărește Business Magazin

/opinii/sfarsitul-pirateriei-5164266
5164266
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.