Nu te atinge de banii oamenilor

Postat la 06 martie 2006 1 afişăre

Vi se pare mare un impozit de 10% pe castigul obtinut din dobanzi sau din actiuni, cand forta de munca se impoziteaza cu 16%? Aceasta intrebare apartine ministrului finantelor, Ionut Popescu, care o formuleaza ca argument pentru majorarea impozitelor pe castigurile financiare.

Vi se pare mare un impozit de 10% pe castigul obtinut din dobanzi sau din actiuni, cand forta de munca se impoziteaza cu 16%? Aceasta intrebare apartine ministrului finantelor, Ionut Popescu, care o formuleaza ca argument pentru majorarea impozitelor pe castigurile financiare.

Raspunsul meu: mi se pare foarte mult. Pentru simplul fapt ca oamenii primesc prea putin de la stat, fata de ceea ce platesc. 

Nu stiu cum ar fi reactionat oamenii acum cativa ani, cand in anumite perioade inflatia dintr-o luna era mai mare decat dobanda lunara primita de la banca. Pe langa faptul ca pierdeau din va-loarea banilor vazand cu ochii, ar fi trebuit sa plateasca si un impozit de 10% pe castigul din dobanda. 

Cred ca e o mare greseala majorarea impozitului pe dobanzi sau pe piata de capital. Nu-i bine sa te legi de banii oamenilor cand acestia merg catre economii, indiferent daca este vorba de depozite bancare, actiuni, obligatiuni sau fonduri mutuale. 

E frustrant sa stii ca statul iti ia prima data 16% impozit pe venit si dupa aceea mai trebuie sa platesti inca 10% in cazul in care esti fericitul posesor al unui depozit bancar, a unor unitati de investitii la un fond mutual sau daca ai actiuni, iar pretul acestora a crescut. Este adevarat ca pretul actiunilor s-a dublat anul trecut si a crescut spectaculos in primele doua luni ale acestui an, dar asta n-o sa tina o vesnicie. Cand sunt scaderi, si vor fi, e treaba investitorului, ar spune statul - eu impozitez numai castigul.

Daca ai inspiratie, cunostinte si multa rabdare poti sa castigi bine din actiuni - atunci ai mai accepta o crestere a impozitului. 

Dar problema intervine in cazul depozitelor bancare si a fondurilor mutuale cu profil monetar. Si mai dramatic va fi la depozitele in valuta. Dobanda este mica, ca asa e piata internationala. Daca depui euro, sa zicem la sase luni, primesti o dobanda de 2% (in cazul feri-cit al unei dobanzi anuale de 4%). La 1.000 de euro, asta inseamna 20 de euro dobanda. Statul iti ia 2 euro de la 1 aprilie, deci iti mai raman 18 euro. In cazul in care banca mai are comision de retragere de 0,5% din toata suma, ramai in final cu 13 euro castig. 

Uitati-va bine la aceste cifre. In 2-3 ani si dobanzile la depozitele in lei vor ajunge la nivelurile de la euro.

La lei, procentual vorbind, dobanzile sunt acum mai mari. Dar si inflatia este mai mare. Acum, la o rata de 14% pe an, inflatia este de 8% - in cel mai fericit caz. In final, dupa ce ti se retine impozitul de 10%, ramai cu 12,6%, ceea ce practic inseamna 4,6%. Oricum, din 2010 avem mari sanse sa uitam de lei si sa discutam numai de moneda europeana.

Nu stiu daca trebuie sa plangem pe umarul bancherilor care spun ca majorarea impozitului pe dobanda va afecta economisirea - dar e cert ca pe deponenti ii va enerva atunci cand, ducandu-se luna de luna la banca sa-si ridice dobanda, li se va servi propozitia: "Aceasta este dobanda pe care trebuie sa o primiti, din care se scade impozitul de 10% pe vi-l ia statul".  

Ministerul Finantelor poate spune ca exista varianta sa iti tii banii pe o perioada mai mare de un an in banca - atunci impozitul este de 1%, nu de 10%. Nu stiu daca acest lucru poate echilibra impozitul de 10% - nu cifric, ci psihologic.

Toata aceasta majorare a impozitelor pe castigurile financiare ar fi avut o justificare prin prisma veniturilor pe care statul le-ar incasa astfel la buget. Dar nu are. Suma care va fi astfel stransa e prea mica pentru nevoile Finantelor si nu acopera decat putin din golul lasat in buget de introducerea cotei unice. Si tare ma tem ca ministerul va trebui sa se gandeasca si la majorarea altor impozite.  

In loc sa majorezi un singur impozit, ai majorat mai multe. Oricum oamenii te injura. Te-ai atins de banii lor personali, de economii si investitii. Nu stiu cati vor uita asta. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Nu te atinge de banii oamenilor
/opinii/nu-te-atinge-de-banii-oamenilor-978080
978080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.