Dati drumul la aragazuri, sa intre caldura

Postat la 26 ianuarie 2010 15 afişări

Pare ciudat ca in 2010 inca mai vedem stiri in care oamenii povestesc cum imbraca doua-trei randuri de haine ca sa nu inghete noaptea in somn si cum ziua stau cu aragazul pornit, sa se mai incalzeasca putin in casa.

Pe principiul deja celebru "vara nu-i ca iarna", in apartamentele vechi din Romania, vara murim de cald, iar iarna de frig. La propriu. Nu mai tarziu de acum o zi o femeie din judetul Dolj a fost gasita moarta in casa. Cum nu avea soba incalzita, iar in casa era bocna, politistii au dedus ca a murit de frig. Nu e greu de crezut, in conditiile in care ne-am apropiat temeinic de recordul istoric al celei mai mici temperaturi inregistrate in Romania - -38,5 grade Celsius. Doar patru grade au mai lipsit in unele localitati ca sa bata recordul din 1929.

In alte case, alti oameni. Care inca mai traiesc. "Ce norocosi!", se aud glasuri tremurande. "Pesemne dispun de mai multe resurse", carcotesc altii. Un fes gros, ciorapi flausati, un pulover pe gat si un trening din bumbac 100%. Plus un aragaz care, la nevoie, poate fi folosit si in alte scopuri decat pentru a fierbe o supa sau un ceai, adica se transforma in sursa de caldura. Polivalenta pe care acest obiect electrocasnic o demonstreaza in astfel de momente de restriste, il transforma intr-unul dintre cele mai utile posesiuni. "Face toti banii!", gandesc la unison romanii care in ultima saptamana, fara el ar fi fost pierduti.

Dincolo de tonul cinic, problema este cat se poate de serioasa. Blocurile vechi nu sunt suficient de bine izolate termic, resursele producatorilor de energie termica devin insuficiente, iar afara este tot mai frig. Pentru cei care au centrala termica, problema ramane la nivel de principiu. Pentru ceilalti (mult mai multi), problemele sunt abia la inceput. In unele cazuri, administratorii de bloc au luat fraiele in maini si au gasit calea de mijloc: nici pe oameni nu-i putem lasa sa inghete, dar nici facturi prea mari la intretinere sa nu aiba. Altfel, s-ar putea sa nu aiba cu ce sa le plateasca, ceea ce ar insemna alte lipsuri cauzate de stigmatul ingrat de "restantier" la companiile care furnizeaza apa, gaze, caldura.

Asa ca, speriati de aceasta probabilitate, administratorii de blocuri au decis sa sisteze furnizarea caldurii, astfel incat valoarea factorii sa nu creasca prea mult. A ajutat, desigur, si anuntul legat de cresterea pretului la gigacalorie, pe care, in cele din urma, municipalitatea a acceptat sa o suporte, pretul pentru consum urmand sa nu se modifice. In urma actiunii in forta a administratorilor de bloc (buni gospodari, asa cum se cuvine), 40 de sesizari de la asociatiile de locatari au ajuns pe biroul lui Mihai Becheanu, directorul RADET. Oamenii nu intelegeau de ce in casa nu mai e caldura si la chiuventa nu mai curge apa calda. S-or fi stricat caloriferele, or fi inghetat instalatiile?

Dupa ce a explicat unde a fost buba, directorul RADET a tinut sa ne linisteasca pe toti: facturile pe ianuarie nu vor fi mai mari decat cele din ianuarie 2009. Macar asa stim ca nu inghetam degeaba! Va imaginati la ce nivel de frustrare am fi ajuns, daca la sfarsitul lunii ne-am fi trezit si cu degeraturi si cu banii luati. Si pana la urma, daca vrem sa avem o iarna de neuitat, alegem frigul. Doar n-am ajuns sa ne doboare o degeratura mica, acolo.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Ana Raduta,
energie,
gaze naturale,
caldura,
pret
/opinii/dati-drumul-la-aragazuri-sa-intre-caldura-5446387
5446387
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.