Comenteaza cu Dorin si Ionut: Ti-ai cumpara un iPad?

Postat la 29 ianuarie 2010 28 afişări

Rama foto sau gadget genial, care va revolutiona industria media? Prezentarea oficiala a iPad, tableta (anuntata ca) revolutionara a Apple a beneficiat, asa cum era de asteptat, de buzz-ul pe care il are orice produs lansat de Steve Jobs. Voi ce parere aveti, va reusi sau nu gadgetul sa se transforme intr-o masina de bani?

Dorin: De ce nu as da banii pe iPad

Cred ca un obiect trebuie apreciat dupa utilitatea sa, dupa gradul de inovatie si dupa modul in care "comunica" cu utilizatorul. Si mai cred ca o companie sau un ins ajung, in timpul vietii, de putine ori la stele, cu adevarat. Spre deosebire de altii, Jobs a facut-o, cu prisosinta, de destule ori - Apple si Macintosh, iPod, Pixar, poate si iPhone. Jobs a creat nevoi, a impus mode, a deschis drumuri.

Dar iPad nu-i nimic altceva decat o rama foto cu niste aplicatii suplimentare, nu multe.

Pentru ca in primele patru minute ale prezentarii Jobs a folosit de trei ori "fenomenal", de doua ori "incredibil", de doua ori "uimitor", cate odata "extraordinar", "minunat" si "cel mai bun", in loc sa enumere capabilitati tehnice sau ergonomice. {i a inceput cu posibilitatea de a schimba background-ul, lucru pe care il pot face si la telefonul meu de numai un milion de lei vechi.

Pentru ca "cel mai subtire" nu inseamna nimic.

Pentru ca pur si simplu nu-mi plac ecranele slinoase, cu urme de degete, fie ele folosite pentru a rasfoi/mari poze, pagini web sau pagini de carte (pe canalul Youtube al CBS prezentarea lui Jobs era intercalata intre reclamele unei companii de servetele si a unui furnizor 3G, ceea ce inseamna ca unii sunt mai subtil-ironici decat banuim).

Tehnic, au mai spus si altii, dar este important: pentru ca nu are port USB - daca am o memorie si vreau sa desarc ceva, trebuie sa ajung musai la un docking; pentru ca nu are multitasking; capacitatea memoriei flash mi se pare prea mica chiar si in la varful de gama, cu 64 de giga.

Pentru ca nu-mi place atitudinea "inchisa" adoptata de Apple: numai aplicatiile mele, numai muzica de la mine, organizare a muzicii/fisierelor/fotografiilor numai cum vrem noi.

Pentru ca nu sunt doar un carcotas inept si pentru ca vreau cat mai mult posibil pentru banii mei. Iar oferta e subtire pentru 500 - 800 de dolari, o gramada de bani in vreme de criza.

Ionut: De ce mi-as cumpara un iPad

Recunosc din start ca sunt un posesor de iPod (prima generatie) si iPhone 3G, chiar daca nu mi-au placut niciodata in mod deosebit produsele Apple si nici nu am inteles niciodata "mania" Apple. De altfel, atat playerul cat si telefonul le-am primit cadou.

Dar fiecare dintre cele doua produse m-au surprins placut. Sunt intuitive si au reusit, cumva, sa imi ofere inainte ceea ce eu am descoperit mai tarzu ca as avea nevoie.

In cazul iPhone in mod particular, mi-a placut foarte mult ecranul mare (suficient pentru browsing, mai ales daca folosesti zoom-ul - posesorii stiu ce spun) si mai ales timpul de reactie foarte scurt.

Motivul pentru care am adus vorba de iPhone este acela ca noua tableta este, in esenta, un iPhone cu un ecran (mult) mai mare.

E adevarat, iPad nu are widescreen, nu are port USB, nu are camera foto si video, ca sa nu mai vorbesc de multitasking. Si, cel mai neplacut lucru, nu are Flash.

Dar hai sa fim sinceri. Cati dintre voi ar folosi tot timpul aceasta tableta in locul laptopului? Cati dintre voi v-ati uitat la filme pe iPhone-ul vostru - care are ecran wide - in loc sa le vedeti pe televizor sau pe laptop? Cati dintre voi nu are acasa o rama foto digitala pe care ar vrea (cateodata) sa o foloseasca si pentru alte lucruri pentru care nu prea merita efortul sa deschida laptopul - as spune sa citeasca o carte, dar ar fi doar o gluma, probabil, asa ca o sa reformulez si o sa spun sa navigheze pe internet pentru a vedea ce filme ruleaza la multiplex sau sa caute niste review-uri la un film?

Ajung si la memoria de 16-64 GB, in functie de model. Sunt de acord ca par putini, cel putin la o prima vedere, dar eu am pe telefon 16 GB in care am stocat vreo doua DVD-uri cu muzica preferata, toate documentele de care am nevoie in mod curent si doua programe de navigatie cu harta intregii Europe pe ele. Si inca mai am spatiu.

Inevitabil, ajung si la pret. 500-800 de dolari sunt bani multi. Inca o data risc sa imi atrag injuraturi, dar simt nevoia sa precizez ca aparatul nu este pentru toata lumea. Sigur ca de banii astia poti cumpara un laptop entry-level sau un netbook (computerele alea mici, pentru cine nu stie, cu diagonala mica si performante tehnice reduse). Dar eu as prefera sa dau banii pe un iPad, sa am o rama foto, pe care sa navighez si sa citesc ziarele mai comod/placut decat pe iPhone-ul meu (da, sunt unul dintre cei care foloseste telefonul in mod frecvent pentru asa ceva). Iar daca dupa doi ani de utilizare voi fi la fel de multumit ca de iPod si iPhone (mai sunt si destule probleme cu telefonul, dar per ansamblu sunt foarte multumit de el), atunci probabil ca nota mea de plata din contul de pe iTunes va fi mult mai mare. Dar stiti ce? O sa ma simt bine chiar si cu banii luati. Si asta e tot ce conteaza.

Urmărește Business Magazin

/opinii/comenteaza-cu-dorin-si-ionut-ti-ai-cumpara-un-ipad-5456668
5456668
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.