Ambitii mari la Rompetrol

Postat la 22 ianuarie 2006 2 afişări

Cateodata concurenta dintre companii nu se rezuma numai la piata, preturi si cifre de afaceri, capatand nuante care se pot dovedi favorabile intregului mediu de afaceri romanesc. Este cazul ultimului anunt facut de seful Rompetrol.

Cateodata concurenta dintre companii nu se rezuma numai la piata, preturi si cifre de afaceri, capatand nuante care se pot dovedi favorabile intregului mediu de afaceri romanesc. Este cazul ultimului anunt facut de seful Rompetrol.

Dupa ce trei ani a incercat sa isi depaseasca principalul competitor de pe piata romaneasca, Petrom, Dinu Patriciu si-a nuantat mesajul: vrea ca anul 2007 si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sa-l prinda la carma primei companii multinationale cu sediul fiscal la Bucuresti. Prezenti deja in 12 tari ale lumii si avand sapte filiale, ambitia celor de la Rompetrol ar insemna un punct de reper pentru toti afaceristii romani, caracterizati pana acum de un soi de ambitie limitata. Companiile romanesti cu activitati in strainatate sunt o rara avis, si achizitionarea unui activ strain de catre Dinu Patriciu n-ar face decat sa creasca si apetitul altora pentru actiuni asemanatoare.

Oricum, pana la statutul de multinationala, Rompetrol se poate lauda cu rezultatele: rafinaria Petromidia a obtinut in prima jumatate a anului un profit net de 71 de milioane de dolari, raportat la o cifra de afaceri in crestere cu 65%, pana la valoarea de 989 de milioane de dolari. In aceeasi perioada a anului trecut, rafinaria a avut o cifra de afaceri de 599 de milioane de dolari si a inregistrat o pierdere de 19 milioane de dolari. Trimestrul al doilea al acestui an a reprezentat al treilea trimestru consecutiv in care Petromidia merge pe profit.

Tot pe un trend ascendent s-au situat si rezultatele financiare semestriale ale intregului grup de firme Rompetrol, care a contabilizat venituri brute de 1,06 miliarde de dolari si un profit net de 81  de milioane de dolari. Dinu Patriciu spune ca majorarea cifrei de afaceri nu poate fi legata exclusiv de cresterea pretului la titei pe piata internationala, desi aceasta are o pondere semnificativa. Un important factor pentru obtinerea unor rezultate financiare peste estimarile initiale este si strategia implementata a firmei de a rafina titei de calitate redusa, de tip Ural - cu un continut mare de sulf, si de a obtine produse la standarde euro.

Pe de alta parte, cresterea cotei de piata la intern a avut un impact pozitiv asupra majorarii profitabilitatii companiei. Potrivit datelor firmei, aceasta valoare a crescut in 2004 la 32%, fata de 28% in 2003. Patriciu a estimat ca, daca vor fi mentinute conditiile actuale ale pretului petrolului si ale produselor derivate, cifra de afaceri a grupului ar putea ajunge la 2,2-2,5 miliarde de dolari, pentru tot anul 2005. Presedintele grupului a mai anticipat ca Petromidia va prelucra 3,5 milioane de tone de titei in 2005, fata de nivelul inregistrat in 2004, de 3,3 milioane de tone. Pana in 2007, compania ar urma sa atinga o capacitate utilizata de 5 milioane de tone de materii prime.

Investitiile tehnologice in prima jumatate a anului au ajuns la 40 de milioane de dolari, iar pentru al doilea semestru, Patriciu a anuntat proiecte ce depasesc acest nivel. Rezultatele prezentate pentru Petromidia sunt consolidate, incluzand si raportarile societatilor detinute direct de rafinarie, precum Rompetrol Downstream, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics.

Grupul intentioneaza sa construiasca pe platforma Petromidia o fabrica de hidrogen si o unitate de producere a acidului sulfuric, investitie de circa 70 de milioane de dolari, ceea ce reprezinta 20% din planurile pentru urmatorii patru ani. Cele doua unitati vor fi realizate prin joint-venture cu firme straine, fara sa numeasca companiile respective. In una din noile societati mixte, Rompetrol va detine pachetul majoritar. Fabricile vor fi realizate prin externalizarea unor servicii ale rafinariei Petromidia, iar efortul investitional este estimat la circa 35 de milioane de dolari pentru fiecare unitate.

Patriciu a mai spus ca investitiile programate pentru urmatorii patru ani la Rompetrol Rafinare sunt de aproape 300 de milioane de dolari, printre proiectele vizate fiind si o fabrica de biocombustibil. Un alt domeniu in care presedintele Rompetrol si-a anuntat de mai mult timp intentia de a deschide o afacere este o fabrica de brichete din cocs, combustibil folosit pentru incalzire si care poate fi obtinut in urma procesului de rafinare, cu termen de finalizare in luna august a anului viitor. Tot pe platforma Petromidia vor fi puse in functiune o serie de instalatii importante pentru partea de petrochimie si va fi inceputa investitia pentru o fabrica de PET-uri.

Patriciu a apreciat ca, raportat la cifra de afaceri, gradul de indatorare al companiei este inca redus, fiind situat in jurul valorii de 20%, ceea ce ar permite atragerea unor finantari noi de 500-600 de milioane de dolari. El a recunoscut ca firma a fost afectata de scandalul din jurul dosarului Petromidia, pierderile fiind reflectate tocmai in faptul ca au fost atrase finantari noi reduse fata de potentialul firmei, iar actionarii au avut de suferit in urma diminuarii pretului actiunilor. "Am fi putut atrage finantari de 500 de milioane de dolari, dar am obtinut numai 100 de milioane", spune el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ambitii mari la Rompetrol
/opinii/ambitii-mari-la-rompetrol-978979
978979
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.