Adevărul despre Pilonul II

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 mai 2018 522 afişări  

Dincolo de declaraţiile oficialilor din aparatul guvernamental sau ale politicienilor, nu ne putem împiedica să nu remarcăm un soi de obsesie a dirigutorilor naţiei legată de Pilonul II de pensii.

Adevărul despre Pilonul II
Adevărul despre Pilonul II

La care ba lucrăm, ba nu lucrăm, la care ba avem contribuţii, ba nu avem, pe care ba îl desfiinţăm, ba nici cu o floare nu îi atingem, care ba ne încurcă, ba e grozav de folositor.

Haideţi să privim spectacolul „Pilonul II”, doar din ultimele două luni, ca să înţelegem că nu este nimic de înţeles, pentru că de fapt nimănui nu-i pasă de pensiile românilor.

Marţi, 3 aprilie premierul Viorica Dăncilă ne încredinţa că se lucrează la un pachet privind Pilonul II de pensii. ”Nu vă pot mai multe detalii. O să discut cu ministrul Muncii, după ce acest pachet va fi gata vom vorbi, pentru că nu vreau să venim cu un punct de vedere şi pe urmă să îl schimbăm”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Pe 11 aprilie ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici anunţa că până la jumătatea anului va fi clarificat transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I. „Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată”.

O zi mai târziu premierul Dăncilă revenea: „Pentru că în ultima perioadă au apărut o serie de speculaţii în spaţiul public, vreau să fac câteva precizări legate de Pilonul II de pensii. Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea pilonului II de pensii reprezintă una din priorităţile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii”.

Pe 17 aprilie 2018 Eugen Teodorovici anunţă din nou că românii vor putea opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2 de pensii şi ne asigura că statul poate gestiona într-un mod eficient banii din fondurile de pensii.

La începutul lunii mai apar informaţii, din surse neoficiale, legate de o întâlnire între Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, şi administratorii principalelor fonduri de pensii private. Darius Vâlcov le-ar fi prezentat administratorilor un draft de proiect în care se stipulează contribuţii zero la Pilonul II de pensii, iar cei şapte administratori ar fi fost ameninţaţi cu ridicarea licenţei de funcţionare dacă draftul respectiv ajunge în spaţiul public.

Asociaţia pentru Pensiile Private a negat ulterior primirea unui document oficial care să prezinte planuri concrete ale Guvernului privind Pilonul II de pensii private.

Pe 16 mai 2018 preşedintele PSD, Liviu Dragnea declara că zvonurile privind intenţia Executivului de a introduce ”contributivitate zero” la pilonul II de pensii reprezintă ”o prostie şi o minciună”, afirmând că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii. ”Eu sunt mai dur şi doamna prim-ministru este mai elegantă. Vă spun: este o prostie şi o minciună. Asta ca să nu complicăm răspunsul”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în momentul în care premierul Viorica Dăncilă a fost întrebată dacă Executivul intenţionează să introducă o cotă zero la contribuţiile la pilonul II de pensii.

Dragnea a mai spus că nu există niciun proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii (vă amintiţi că pe 3 aprilie acest proiect exista, îl anunţau şi premierul Dăncilă şi ministrul Finanţelor).

O schimbare de abordare apărea, pe 17 mai, la şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care aprecia Pilonul II drept un mecanism util pentru generaţiile care urmează să iasă la pensie. "Pilonul II este un mecanism util pentru generaţiile care urmează să iasă la pensie, ţinând cont de presiunile care vor exista asupra bugetului de pensii de stat. Populaţia îmbătrâneşte, populaţia va creşte, suntem la un nivel destul de redus al forţeui de muncă activă care contribuie la fondul de pensii. Fondul de pensii de stat va avea foarte multe presiuni. Fondul privat este supapa necesară şi foarte utilă pentru ca cei care ies la pensie să poată avea un venit complementar şi să poată să aibă o bătrâneţe mai confortabilă".

MecanismulUtilSupapaNecesarăŞiFoarteUtilăPentruOBătrâneţeConfortabilă nu mai apare la fel de util în „Programul Legislativ al Guvernului României pentru anul 2018”, document publicat de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. În document apare un „Proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, categorisit drept „prioritate legislativă”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate. Potrivit documentului, contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II. Totodată, va exista şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, se mai arată în documentul guvernamental.

În aceeaşi zi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, anunţă că suspendarea plăţii contribuţiilor către Pilonul II este o soluţie a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG şi nici nu se va transpune.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, Ion Ghizdeanu, spune, şi el, că textul apărut ca referire la Pilonul II de Pensii nu reprezintă o propunere legislative a CNSP, ci este doar o variantă internă care nu trebuia preluată în programul legislativ. „Astfel de analize şi scenarii le realizăm, dar pe plan intern. S-a produs eroarea aceasta că a fost inclusă o astfel de referire în proiectul programului legislativ, de fapt, nu e niciun proiect definitivat de noi. Repet, eroarea constă în includerea unei evaluări interne a CNSP în textul transmis prin planul legislativ”, a declarat Ion Ghizdeanu. „Nu avem încă o variantă concretă şi cel mai bine este să nu se ia în considerare nicio referire la Pilonul II de Pensii. Deocamdată, nu există un proiect de lege în acest sens”, a insistat preşedintele CNSP.

Dacă a fost o eroare, a fost în formă continuată, pentru că acelaşi proiect de lege apare şi în alt document oficial, în „Lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară a anului 2018”, la pagina 10, pe acelaşi site al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, unde se află proiectele de legi care urmează să fie aprobate de Guvern şi transmise spre dezbatere Parlamentului.

Pe de altă parte, trebuie analizată şi „eroarea”: se vorbeşte în document despre contribuţiile CAS care „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”.

Nelămuriri: despre care buget este vorba? Daca sunt suspendate, ce contribuţii sunt încasate? Tocmai am trecut contribuţiile de la angajator la angajat, aşadar ce înseamnă <<contribuţia angajatorului egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)>>?

Toate aceste discuţii legate de Pilonul II trebuiesc puse într-un context: economia nu mai duduie, char dacă ne plasam în primul trimestru pe locul 5 în Europa, deficitele se adâncesc, inflaţia este pe o pantă ascendentă, criza de personal se manifestă în mai toate domeniile de activitate, investiţiile bat pasul pe loc, dezvoltarea infrastructurii aşişderea. Dobânzile sunt pe cale să explodeze. Construcţiile şi consumul au frânat. Carburanţii s-au apropiat sau au depăşit preţul de 6 lei/litru, pe fondul creşterii preţului petrolului. Majorările salariale din sectorul bugetar au sporit foamea de bani a bugetului, şi nimic din cele de mai sus nu duc la o astâmpărare a acesteia.

O naţionalizare a Pilonului 2 de pensii nu este decât o soluţie de moment.

PSD, partidul care a guvernat cei mai mulţi ani din istoria post-decembristă a României ar fi trebuit să înveţe că rezolvările de azi pe mâine nu sunt soluţii reale şi nu fac decât să cârpească. Că, dacă vor dezvoltare şi salarii şi pensii mai mari, ar fi trebuit să se preocupe cu mulţi ani în urmă de crearea unui mediu de afaceri prietenos, atrăgător, de drumuri bune, de un sistem educaţional realist şi corect, de păstrarea în ţară a milioanelor de specialişti şi meseriaşi care au plecat din ţară.

Iar dacă e să privim lucid toată înşiruirea de declaraţii de mai sus, toate declaraţiile care curg acum pe ecranele televizoarelor sau pe siturile de ştiri legate de Pilonul II, toate analizele, precizările şi retractările pe această temă, puse sau nu în context intern sau internaţional, putem trage o singură concluzie: pur şi simplu nu le pasă de pensii şi de viitorul acestui sistem. Doar banii aceia sunt atrăgători.

fii la curent cu cele mai noi analize de business

Urmareste BM pe Facebook

Citeşte pe jugarushukaru.ro

Noul coşmar al companiilor: angajatul fantomă Noul coşmar al companiilor: angajatul fantomă

„Cel mai important criteriu la angajare? Să vină la muncă şi a doua zi”, spune un manager care a recrutat câteva sute de angajaţi în ultimii 20 de ani şi care a început să aplice acest principiu de recrutare în ultimii doi ani. Fenomenul „ghostingului” a devenit o normă pentru angajaţii tineri care aplică pentru joburi care nu necesită experienţă şi care „dispar” după o zi sau chiar după câteva ore de muncă. Cum s-a ajuns în această situaţie, cine greşeşte şi ce e de făcut?

vezi continuarea
ZF.ro
BREAKING NEWS: Dragnea şi Tăriceanu discută SUSPENDAREA lui Iohannis la Parlament. Momentul ADEVĂRULUI BREAKING NEWS: Dragnea şi Tăriceanu discută SUSPENDAREA lui Iohannis la Parlament. Momentul ADEVĂRULUI
DEZASTRU pe piaţa muncii: Cel mai MARE lanţ de restaurante din lume înlocuieşte oamenii cu ROBOŢI. Peste 400.000 de oameni în PERICOL
ONE.ro
Kylie Jenner, gest scandalos pentru a devenit miliardară la 20 de ani Kylie Jenner, gest scandalos pentru a devenit miliardară la 20 de ani
Cum s-a vindecat de o afecţiune gravă sora lui Dan Bordeianu: "Mi s-au dat două luni de trăit!"
Tudor Chirilă, despre despărţirea de iubită: "Să răneşti femeia care ţi-a ciopârţit sufletul e ca şi cum..."
Descopera.ro
Cum a DIVORŢAT aromânca Ana pentru Theodor Aman şi EXCENTRICITĂŢILE care aveau loc în casa lor de la marginea oraşului. Inclusiv soţia lui Carol I, marea regină Carmen Sylva, se deda la ele. ''Nici în secolul XXI aromânii nu acceptă asta'' - VIDEO Cum a DIVORŢAT aromânca Ana pentru Theodor Aman şi EXCENTRICITĂŢILE care aveau loc în casa lor de la marginea oraşului. Inclusiv soţia lui Carol I, marea regină Carmen Sylva, se deda la ele. ''Nici în secolul XXI aromânii nu acceptă asta'' - VIDEO
INOVAŢIE incredibilă a unui inginer român. A creat cea mai tare ARMĂ de asalt. NATO nu are niciuna de acest tip. ''Deja au venit cereri pentru ea'' - VIDEO
O femeie simţea ceva BUZAR în picioare, iar doctorii au fost INTRIGAŢI de ce au găsit în coloana acesteia
Go4it.ro
Cel mai avansat smartphone CHINEZESC pus în faţa celui mai greu test: cât de rezistent este de fapt? Cel mai avansat smartphone CHINEZESC pus în faţa celui mai greu test: cât de rezistent este de fapt?
O SĂPTĂMÂNĂ de utilizare la o singură încărcare. Asta promite noua tehnologie de acumulatori care ar putea fi folosită în dezvoltarea de TELEFOANE
Apple a vândut mai puţin de un milion de iPhone-uri pe cea de-a treia piaţă de mobile din lume
Csid.ro
Corina Dănilă: dieta cu care a slăbit 19 kg Corina Dănilă: dieta cu care a slăbit 19 kg
Teo Trandafir: dieta care nu dă greş niciodată
Anxietatea: cauze, tipologii, tratament

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.