In bazarul cu ziare

Postat la 01 iulie 2008 78 afişări

Pentru a opri tendinta de scadere a vanzarilor de ziare, din ce in ce mai multe companii de publishing ofera alaturi de continutul editorial inserturi de CD, DVD, carti sau organizeaza concursuri cu premii in bani ori masini. Au sanse ziarele sa se vanda si fara astfel de cadouri?

“Premiile si inserturile exista de foarte multi ani in tarile occidentale, unde functioneaza insa in primul rand pentru a imbunatati cifra de afaceri a unei publicatii, in timp ce in Romania a inceput mai ales pentru a contracara tendinta descendenta a vanzarilor de ziare si pentru a castiga noi cititori de presa”, spune Livia Moisii, publisher la Cotidianul.

La noi, mai ales ziarele de tip tabloid s-au axat pe premiile in bani, in timp ce ziarele quality au oferit masini ca premiu, dar mai ales inserturi de carti, CD-uri si DVD-uri. Primul ziar care a lansat o campanie cu premii in bani a fost Libertatea, prin concursul “Superloteria Libertatea” (devenit ulterior “7 Magic”) in anul 2000. Vanzarile ziarului au crescut de la o medie in jurul a 60.000 de exemplare in prima perioada a anului, la 126.245 de exemplare in luna noiembrie 2000 si la aproximativ 253.262 de copii in luna martie a acestui an.

Despre premiile in bani, Hadrian Mateescu, director executiv la compania Adevarul Holding, spune ca sunt potrivite ziarelor tabloid (Libertatea, Click, Cancan), pentru ca sunt cele mai atractive pentru cititorii acestui tip de presa. In aceasta primavara, cele trei ziare tabloid au desfasurat campanii care au totalizat premii de aproximativ 320.000 de euro, cei mai multi bani - 150.000 de euro - fiind oferiti de Click. “Exista o cerere pe piata pentru acest tip de concurs. Am vazut ca in perioada de dupa Revolutie oamenii abandonau presa scrisa in favoarea televiziunii. Concursurile nu ne-au adus doar noua beneficii, odata cu noi au crescut si ceilalti, pentru ca asa i-am stimulat pe oameni sa se intoarca la presa scrisa prin concursuri si sa cumpere in continuare ziare”, explica Marius Tudosiei, director de marketing la Jurnalul National, optiunea pentru promovarea prin concursuri si inserturi.

Prima campanie cu masini oferite ca premiu a fost “Ia-ti Logan de Jurnalul”, lansata in septembrie 2004 de catre Jurnalul National. Colaborarea dintre Jurnalul National si compania Dacia Renault Nissan a ajuns la cea de-a sasea campanie, in iunie incepand seria “Ia-ti Sandero de Jurnalul”. Cu toate ca promovarea prin intermediul oferirii de masini a influentat foarte mult tirajul si vanzarile ziarului, campania care a determinat cea mai vizibila evolutie a fost “Ia-ti numar de la Jurnalul”, care a crescut vanzarile ziarului de la 32.247 de exemplare in ianuarie 2004 la 218.962 in luna martie a acestui an.

Startul campaniilor cu insert a fost dat de ziarul Cotidianul prin colectia “Literatura” lansata in septembrie 2007, colectie care a vandut pana acum peste trei milioane de exemplare. Potrivit Liviei Moisii, pentru colectiile Cotidianul in general tirajul este intre 40.000 si 50.000 de exemplare, insa au existat si titluri pentru care au fost comandate 60.000 de copii, tirajul si vanzarile variind foarte mult de colectie sau de autorii alesi. “Este foarte important sa ramai coerent cu conceptul, cu pozitionarea si continutul ziarului, inclusiv in campanile promotionale. Nu vom alege insa niciodata Dan Brown, de exemplu, desi aceasta ar insemna poate cresteri importante de tiraj si un profit mult mai mare. Nu mizam in primul rand pe apetenta de a colectiona a cititorului roman, ci pe puterea acestuia de selectie”, spune Livia Moisii.

In ceea ce priveste vanzarile, reprezentanta ziarului afirma ca o colectie este considerata a fi de succes (cazul in care aduce venituri cel putin egale cu costurile sau aduce un minim profit) daca se vand cel putin 80% din exemplarele difuzate la chioscuri. Potrivit datelor Biroului Roman de Audit al Tirajelor, in septembrie 2006, Cotidianul avea un tiraj in medie de 19.028 de exemplare si 10.957 de exemplare difuzate, pentru ca in luna decembrie a anului trecut, conform declaratiei de difuzare, sa ajunga la tiraj mediu de 40.786 de copii si 22.273 de ziare vandute.

Colectiilor Cotidianul i-au urmat cele ale Jurnalului National, care au inceput in primavara anului trecut prin CD-urile “Mari lautari”, care insotesc ziarul in fiecare luni, impreuna cu suplimentul “ Editia de colectie”. Tot in aceeasi perioada a fost lansata si o serie de cinci carti pentru copii, iar Marius Tudosiei spune ca este in negocieri si pentru alte titluri. Cele mai mari vanzari ale ziarului anul trecut au fost in luna aprilie, cand ziarul a avut o medie de copii vandute de aproximativ 101.281, aprilie fiind luna cand s-au lansat cele doua colectii. In celelalte luni, ziarul a vandut intre 70.000 si 85.000 de exemplare.

Odata cu venirea toamnei, conducerea Jurnalului National a pus in circulatie, impreuna cu editia de joi a ziarului, suplimentul de stiinta Zoom si un DVD cu documentare Discovery. Initial, proiectul cu DVD-uri trebuia sa aiba 24 de aparitii, pana in luna februarie, dar a fost relansat la doua saptamani de la sfarsitul primei serii. Despre faptul ca ziarul apare insotit de carti, CD-uri si DVD-uri, directorul de marketing al Jurnalului sustine ca aceste proiecte reprezinta un concept editorial si nu simple inserturi de produse. “Inserturile de produs le-au facut initial revistele pentru femei, dand mostre de sampon si detergent. Noi am facut un concept editorial poate putin inaintea vremurilor, insa analistii de media nu l-au conceput astfel.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mass media,
ziare,
print,
vanzari,
publishing
/media-marketing/in-bazarul-cu-ziare-2751472
2751472
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.