Povestea lui Calin Dragan, managerul care a dublat vanzarile Coca-Cola

Postat la 28 decembrie 2010 263 afişări

Fata de inceputul mandatului sau, vanzarile si profitabilitatea din 2009 ale Coca-Cola sunt de doua ori mai mari. De formatie inginer, absolvent al Universitatii Politehnice din Timisoara (1992), Calin Dragan si-a construit intreaga cariera de pana acum la CCHBC.

Momentul cand a ales intre meseria de inginer si cea de sef de depozit la Coca-Cola a fost de rascruce in cariera sa. "A fost o decizie definitorie, luata poate si cu un grad de inconstienta si fortat de imprejurari", spune el acum. Toate celelalte decizii din cariera au fost luate dupa ce "am pus in balanta riscurile si oportunitatile".

Spre exemplu, cand a ales o functie peste hotare, la filiala din Italia, ca director comercial, era de mai multi ani in companie si "am putut sa evaluez impactul". Mandatul sau peste hotare a fost mai scurt de un an, la finalul lui 2004 fiindu-i propusa functia de conducere pentru operatiunile din tara natala. Timisoreanul devine astfel primul roman care a preluat functia de director general pentru operatiunile din Romania ale imbuteliatorului Coca-Cola Hellenic Bottling Company. "Ma asteptam sa-mi fie propusa o astfel de functie, dar intr-o tara mai mica", spune Dragan, argumentand ca in urma cu sase ani Romania ocupa pozitia a cincea in functie de volumul de vanzari dintre cele 28 de filiale din strainatate ale grupului de origine elena.

De-atunci, afacerile pe care le coordoneaza au urcat doua pozitii in top, ajungand pe locul al treilea. Conform datelor publicate de Ministerul de Finante, rezultatele financiare de anul trecut, desi in scadere fata de 2008 din cauza crizei, sunt mult mai bune fata de 2004. Conform aceleiasi surse atat cifra de afaceri (440 de milioane de euro), cat si profitul (40,7 milioane de euro) sunt de doua ori mai mari fata de 2004. Rezultatele se datoreaza masurilor de restructurare si eficientizare a afacerii care au precedat impactul crizei. "Poate daca as fi stiut cat de adanca va fi criza, as fi luat decizii usor diferite", comenteaza Calin Dragan. Ca bilant personal, crede ca a oferit organizatiei la fel de multe cat a primit, iar pe termen lung se vede la carma unei companii si mai mari.

Urmărește Business Magazin

/lideri/povestea-lui-calin-dragan-managerul-care-a-dublat-vanzarile-coca-cola-7839669
7839669
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.