In bucatarie LA MAMA

Postat la 07 aprilie 2008 55 afişări

Cu sau fara partener? Aceasta a fost dilema de business pentru Catalin Mahu, proprietarul "La Mama", pentru care afacerile si prietenia au mers mana in mana ani la rand. Astazi conduce cunoscutul lant de restaurante catre o cifra de afaceri de 12 milioane de euro si incearca sa nu priveasca prea mult in curtea vecinului, acolo unde restaurantele City Grill se inmultesc ca dupa ploaie.

Americanii au o vorba. In viata trei lucruri sunt certe: nasterea, moartea si taxele. Pentru Catalin Mahu, la fel de cert este si antreprenoriatul, atunci cand il ai in sange. Proprietarul Trotter Restaurant, operatorul lantului de restaurante "La Mama", identifica cu greu momentul in care a inceput cariera sa de antreprenor. "Prima afacere a venit natural, de la sine", spune el. "Erau anii ?90, cand capitalismul insemna sa cumperi din stanga si sa vinzi in dreapta si atunci, student fiind, n-am stat prea mult pe ganduri." Cu banii se descurca chiar bine si scoala il pasiona, insa impulsul antreprenorial a fost mai puternic. Parintii mei, fericiti ca am fost acceptat la Facultatea de autovehicule rutiere, au decis ca unul dintre salariile lor sa mi-l dea mie. Era mult mai mult decat media pe care o primeau ceilalti colegi ai mei, asa ca imi puteam permite cam tot ce voiam. Cu toate astea am vrut mai mult, nu stiu exact de ce (...) poate asa a fost sa fie."A inceput sa cumpere dintr-o parte si sa vanda in alta. "Era cel mai simplu lucru pe care puteai sa il faci in vremea aceea, cand doar faptul ca cunosteai o sursa de la care sa cumperi un produs putea fi un bilet de succes. Incet, incet am renuntat sa mai iau bani de la parinti, mi-am continuat scoala... Nu te imbogateai, erau exact banii sa iti scoti prietena la un suc a doua zi, sa iei masa intr-un restaurant o data la 3 zile. Eu imi aduc aminte cu drag de acea perioada, dar n-a fost una a acumularilor, nici nu aveai ce." Acum spune ca daca ar fi sa o ia iarasi de la capat, stiind ceea ce stie astazi despre afacerile din domeniul HoReCa, ar fugi mancand pamantul. "Daca tu ca persoana ai un spirit antreprenorial dezvoltat, vei rezista la strung 2 zile. Asta fiindca dupa doua zile vei vrea sa il muti in alta parte, sa modifici intregul proces, sa-ti pui amprenta personala asupra locului de munca si inevitabil va veni cineva - cum imi place mie sa spun -, un pitic mic cu doua palme uriase, care-ti va trage doua peste ochi de n-o sa te vezi. O sa o patesti o data, de doua ori, de trei ori pana cand inevitabil o sa iti spui: 'Fir-ar sa fie, ma duc sa vand flori in colt!'. Iar instinctul de antreprenor nu-ti va da pace pana cand nu vei ocupa si coltul de vizavi, ca sa vinzi mai multe flori si tot asa mai departe."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
In,
bucatarie,
LA,
MAMA
/lideri/in-bucatarie-la-mama-4074125
4074125
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.