Cum a ajuns Ioan Niculae, omul de afaceri condamnat recent la cinci ani de închisoare, miliardar. A fost implicat constant în dispute

Postat la 31 martie 2021 4444 afişări

Afacerile lui Ioan Niculae sunt raspandite in mai multe orase industriale si regiuni agricole din sudul Romaniei si se concentreaza pe industria chimica si agricultura.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, Ioan Niculae, patronul holdingului Interagro şi al echipei de fotbal Astra Giurgiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Decizia a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti, Niculae fiind acuzat de corupţie în dosarul Interagro.  Tribunalul Bucureşti îl condamnase pe omul de afaceri în vârstă de 66 ani la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la evaziune fiscală, instigare la spălarea banilor şi cumpărare de influenţă. Ioan Niculae a mai stat 6 luni în închisoare, din aprilie 2015 până în octombrie 2015, într-un dosar cunoscut drept "Mită pentru PSD."  El fusese condamnat la 2 ani şi jumătate. El este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România, cunoscut drept „miliardarul de la Zimnicea”. De mai mult timp însă este caracterizat şi ca fiind un om de afaceri controversat, pe fondul mai multor dispute in care a fost implicat de cand a intrat in afaceri (in special legate de companiile privatizate, cum ar fi SNTR sau Rafinaria Astra). 

Cum a ajuns însă Ioan Nicuale miliardar?

Potrivit informaţiilor anterioare ale Business MAGAZIN, el şi-ar fi început afacerile imediat dupa 1990 in domeniul agricol, infiintand o firma care se ocupa cu comertul de produse petroliere si chimice si prin care s-a impus in comertul exterior. Din 1997 afacerile sale incep sa se diversifice, prin achizitia rafinariei Astra, a doua combinate chimice si a catorva fabrici de productie din industria alimentara, dar si prin preluarea pachetului de control la Asirom. In 2000, Ioan Niculae a devenit primul patron al fostei Societati Nationale Tutunul Romanesc (SNTR), dupa ce a castigat licitatia de privatizare a firmei de stat. In paralel, omul de afaceri a cumparat si a concesionat terenuri, devenind unul dintre cei mai mari agricultori din Romania, cu o suprafata cultivata in 2009 de 50.000 de hectare. Cele mai mari afaceri ale lui Niculae nu sunt numai in agricultura, ci si in combinate chimice - Interagro controleaza acum sase combinate chimice: Amonil Slobozia, Viromet Victoria, Nitroporos Fagaras, Sofert Amurco Bacau, Azochim Savinesti si Donawchem Turnu Magurele, care asigura 50% din cifra de afaceri a grupului.Din 2009, Ioan Niculae a inaugurat la Zimnicea prima fabrica de bioetanol din Romania, cu o investitie de 100 de milioane de euro. Fabrica reprezenta o noua etapa in afacerile lui Niculae: nu era vorba doar de integrarea pe orizontala a afacerilor (materia prima, porumbul, este produsa si de terenurile Interagro), ci si de dezvoltarea lor, omul de afaceri avand planuri pentru dezvoltarea unei retele de retail de carburanti cu procent mare de bioetanol.

Urmărește Business Magazin

/lideri/cum-a-ajuns-ioan-niculae-omul-de-afaceri-condamnat-recent-la-cinci-7837155
7837155
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.