Psihologia milionarului

Postat la 30 ianuarie 2006 1 afişăre

Milionari peste noapte: Comportamentul unui om bogat este strans legat de "viteza" cu care acesta si-a construit averea.

Milionari peste noapte: Comportamentul unui om bogat este strans legat de "viteza" cu care acesta si-a construit averea. "Daca cineva se trezeste milionar peste noapte, va constata ca oamenii din jurul sau isi vor schimba asteptarile in ceea ce il priveste. Si reciproca e valabila", explica Mihai Popa-Radu, managerul companiei de coaching "Seeds for success".

 

Profit acum, ca nu stiu cat tine: Un individ care ajunge la statutul de om bogat foarte repede (printr-un "tun" sau castig la loterie) va dori sa capete recunoasterea celorlalti intr-un timp scurt. In consecinta isi va cumpara haine si masini de lux si resedinte impunatoare. "Un astfel de milionar se ghideaza dupa principiul: hai sa profit acum, cat se poate", spune Mihai Popa-Radu.

 

Oricand pot sa o iau de la capat: Acumularea treptata de bani si resurse ii permite individului sa se obisnuiasca in mod natural cu noul sau statut, comenteaza Popa-Radu. In acest caz, siguranta isi are radacinile in interior, nu in spectacolul exterior (masini, haine), cel mai reconfortant gand al milionarului fiind ca oricand poate s-o ia de la capat.

 

Cand cade bursa: Impactul psihologic al unei scaderi semnificative de pret la bursa este adesea mai puternic decat argumentele rationale. "Spectrul comportamental al investitorului este determinat de o combinatie intre lacomie, pe de o parte si spaima, de cealalta parte", explica Dragos Simion, specialist in investitiile pe piata de capital. 

 

Emotional vs. rational: "Pentru mine esential a fost ca educatia fundamentala de specialitate a venit inaintea «botezului focului» si chiar inaintea aparitiei bursei ca institutie. Pe un fond psihic sanatos, alaturi de un bagaj masiv de teorie, impactul ratiunii a fost intotdeauna mai puternic decat al emotiilor", sustine Dragos Simion.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Psihologia milionarului
/cover-story/psihologia-milionarului-1048295
1048295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.