Povestea noului şef al Vodafone România, Ravinder Takkar

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 iulie 2014 9189 afişări

Ravinder Takkar, indianul care conduce de la 1 mai Vodafone România, subsidiara grupului britanic de telecomunicaţii, a vorbit la Meet the CEO despre obiectivele sale în ceea ce a numit "ţara cu cele mai mici preţuri din Europa" sau "cea mai competitivă piaţă de pe continent". Democratizarea smartphone-ului, transferul de bani prin noul serviciu M-pesa şi consolidarea sectorului B2B, unde compania este lider, vor fi coordonatele mandatului său.

Am tot văzut în articolele pe care le-aţi scris despre mine săptămâna trecută că am 45 de ani. Tocmai am împlinit 46 în acest weekend.“ Ravinder Takkar a venit destins la Meet the CEO, dornic să povestească despre cariera sa globală şi despre planurile sale în fruntea Vodafone, dar şi să afle mai multe despre România, piaţa telecom şi despre cât de mulţumiţi sunt cei din audienţă de serviciile companiei. Primul indiciu despre trecutul său internaţional stă în accentul indian care abia se mai simte. A plecat de mai bine de 20 de ani din India în SUA, unde a şi studiat informatică la facultate, aşa că pare mai degrabă american decât asiatic la nivel de discurs. După două decenii petrecute în peste zece ţări, Takkar a ajuns în cea mai competitivă piaţă de pe continent.

Un loc în care preţul contează enorm în decizia de a cumpăra. „Dar şi un loc unde, concurenţa fiind acerbă, clientul începe să se uite tot mai mult şi la calitatea serviciilor.“ Takkar a venit în România din funcţia de CEO al Vodafone Partner Markets. Spune despre mutare că „unii o pot privi nu neapărat ca pe o promovare, dar în realitate este o provocare nouă, un rol pe care nu l-am îndeplinit până acum, deci poate fi văzut ca o promovare. Este o şansă diferită, este ceea ce îmi doream“. Drumul până la obţinerea jobului pe care şi-l dorea a fost însă lung.

 „M-am născut în India, dar eram foarte tânăr când m-am mutat cu familia în Statele Unite ale Americii. Am crescut, am studiat şi am început să lucrez în SUA în urmă cu două decenii pentru Vodafone“, îşi începe povestea Takkar. După doi ani s-a căsătorit –  „un eveniment mai mare decât jobul obţinut la Vodafone“ – şi apoi cariera l-a purtat în toate colţurile planetei. Avea să se întoarcă peste ani în ţara natală, unde britanicii l-au trimis pentru câţiva ani ca director de strategie –  „nu lucrasem niciodată în India, aşa că a fost o experienţă extrem de interesantă“.

Spune că nu a vrut mereu să lucreze în telecom, ba chiar se visa explorator: „Am visat mereu să am un job care să-mi permită să petrec timp în aer liber. Mă vedeam un om al muntelui. Dar visul meu s-a zguduit într-o zi când am plecat cu fratele meu să facem alpinism pe un vulcan din SUA şi, după ce o furtună a venit brusc, m-am gândit că o să murim. A trebuit să fim salvaţi de trupele de intervenţie. Aşa s-a terminat cariera mea aspiraţională“.

Primul său job a fost într-o companie de consultanţă, iar cariera sa s-a îndreptat către telecomunicaţii în 1994 după ce şefa lui de la acea vreme s-a angajat la Air Touch, unde avea să fie coleg cu predecesorul său de la conducerea Vodafone România, spaniolul Iñaki Berroeta. „Nu ştiam la acea vreme prea multe despre telecom. De aceea, nu pot să spun că am plănuit ceva. A fost mai degrabă o coincidenţă.“

Întrebat dacă a fost cea mai bună decizie a vieţii sale, Takkar spune că a făcut un pas destul de bun - „să mă căsătoaresc cu soţia mea a fost cea mai bună decizie, aşa că orientarea spre telecom a fost doar o decizie deşteaptă“. A ţinut cont de profilul său tehnologic în alegerea domeniului în care să lucreze, mai ales că a prins telecomunicaţiile GSM în plină dezvoltare, având posibilitate să lanseze telefonia mobilă pe pieţe în care aceasta nu exista - „se făceau lucruri pe care nu le mai făcuse nimeni până atunci, iar partea asta mă atrăgea foarte tare; nu am făcut prea multă analiză, mi s-a părut că sună foarte bine şi că mi se potriveşte“. În perioada în care a lucrat pentru Air Touch, Takkar a fost implicat în primii paşi ai expansiunii tehnologiei GSM din Europa. A lucrat un an şi jumătate în Spania, apoi timp de doi ani în Polonia şi ulterior în Portugalia. După aceea s-a întors în SUA pentru a lucra la platformele tehnologice, iar în 1999 Air Touch era cumpărată de grupul britanic Vodafone.

Despre România a auzit prima oară de la unul dintre foştii directori de tehnologie ai Vodafone România, cu care s-a întâlnit în India şi apoi la Londra, când a văzut rezultatele campaniei Ciobanul Ghiţă. „Nu ştiam că voi ajunge aici într-o zi. Eu sunt din India, soţia mea este americană, copiii mei sunt un mix. Am trăit în Marea Britanie, SUA, India, Polonia, Portugalia, Spania şi Japonia. Sunt destul de confuz când cineva mă întreabă de unde sunt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ravinder takkar,
vodafone romania
/cover-story/povestea-noului-sef-al-vodafone-romania-ravinder-takkar-12932052
12932052
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.