Masini electrice in Romania? Piata avocaturii, semnale incurajatoare?

Postat la 12 ianuarie 2010 24 afişări

Renault a anuntat inca din toamna anului trecut un proiect de realizare a unei infrastructuri pentru modelul electric Fluence Z.E., care va fi lansat anul viitor. "In 2015 vom avea pe strazile noastre masini electrice, care se vor alimenta de la priza. Se va pune mult mai mult accent pe masinile ecologice, pe masura ce taxele si impozitele vor creste", a spus Nicolae Sorescu, director general al Radacini Motors. Pana atunci, este de asteptat ca si in Romania sa continue fenomenul de downsizing, adica inlocuirea masinilor cu unele mai economice si chiar in unele cazuri de dimensiuni mai reduse, pe masura ce asigurarile, taxele si impozitele vor creste.

Va avea loc in 2010 liberalizarea pretului gazelor?

In Romania, pretul de productie al gazelor din intern este la circa jumatate fata de cel provenit din importuri. Romania a pregatit insa un calendar pentru liberalizare, pe care ar trebui sa il urmeze din martie 2010, pentru a evita procedura de infringement cu care ameninta Comisia Europeana. UE a solicitat Romaniei sa finalizeze in cursul anului 2010 procedura de liberalizare a pretului gazelor. Liberalizarea gazelor ar pune si mai mare presiune pe costurile companiilor, deoarece pretul mediu de vanzare a gazelor va creste. Romgaz asigura, alaturi de Petrom, peste doua treimi din consumul national de gaze naturale din exploatarea zacamintelor interne, iar restul este importat din Rusia prin intermediari impusi de Gazprom. In 2009, pe fondul reducerii consumului de gaze in special din partea industriei, importurile de gaze rusesti au scazut.

Isi va reveni in 2010 consumul de electricitate?

Consumul de energie electrica a scazut in 2009 cu circa 10% dupa cativa ani de evolutii pozitive. Pentru anii urmatori, cresterile de consum vor fi moderate. Adrian Baicusi, directorul Transelectrica, spune ca s-a observat inca din ultimele luni ale lui 2009 o usoara crestere a cererii, dar nu crede ca in 2010 consumul va atinge nivelul din 2007 sau 2008.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
dileme,
2010
/cover-story/masini-electrice-in-romania-piata-avocaturii-semnale-incurajatoare-5324893
5324893
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.