Marirea si decaderea unui broker

Postat la 21 aprilie 2009 450 afişări

Dupa 14 ani in care a condus cu mana de fier Broker Cluj, una dintre cele mai mari societati de brokeraj din Romania, Petru Prunea paraseste piata de capital pe usa din dos, dupa ce a primit din partea CNVM interdictia de a mai desfasura activitati la bursa timp de cinci ani. Cum a ajuns Prunea, unul dintre personajele cu o contributie majora la cresterea Bursei de la Bucuresti, persona non grata pe piata de capital si ce se va intampla in continuare cu firma de brokeraj din Cluj?

 

Petru Prunea, 63 de ani, este cunoscut de toata lumea drept un lider autoritar si o personalitate puternica. O stiu cel mai bine angajatii sai de la Broker, care ajunsesera in ultimii ani sa fumeze in baile sediului central al firmei din Calea Motilor nr. 119 din Cluj-Napoca ca niste elevi de liceu, dupa ce el a instituit interdictia de a se mai fuma in cadrul institutiei.

 

Firma pe care a fondat-o si pe care a condus-o din 1994 a fost zguduita la inceputul anului de cel mai mare scandal de pe piata de capital de dupa 2000, dupa ce s-a descoperit ca sefa agentiei din Deva a Broker a fraudat clientii societatii cu aproape un milion de euro. A urmat un amplu control al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pietei de capital, in urma caruia au fost descoperite nereguli si la alte sucursale ale Broker, fapt care a condus la cele mai drastice sanctiuni dictate pana acum la Bursa: amenzi in valoare totala de 843.000 de lei (200.000 de euro) pentru societate si 22 dintre angajatii sai si suspendarea pentru cinci ani a lui Prunea de pe piata de capital.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Broker Cluj,
Petru Prunea,
CNVM
/cover-story/marirea-si-decaderea-unui-broker-4229858
4229858
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.