Imbogatiti-va de pe urma crizei!

Postat la 16 decembrie 2008 45 afişări

Orice investitor, de mic sau mare calibru, se intreaba in fiecare zi de la inceputul crizei daca piata a atins limita de jos, daca poate merge acum sa cumpere la cel mai mai bun pret si cand va incepe revenirea pietei.

Opt economisti americani s-au reunit saptamana trecuta si au raspuns pentru revista americana Fortune la intrebari legate de oportunitatile pe care le aduce criza. Una dintre concluzii a fost ca abtinerea de la investitii in aceasta perioada este o greseala. A doua a fost ca lichiditatile nu trebuie risipite si ca pastrarea lor va fi in sine o provocare destul de mare. A treia - ca 2009 va fi un an groaznic pentru economie. Iar a patra spune ca banii ar trebui cumva folositi si ca este ideal sa fie folositi cand preturile vor atinge cel mai de jos nivel, dar ca nimeni habar nu are cand va fi atins acel nivel. Sau care este acel nivel.

Indiferent de zona geografica in care am discuta despre investitii, intrebarea despre care este momentul bun pentru investitii macina pe toata lumea. Mai ales daca tinem cont de faptul ca efectele ultimelor luni au

impartit economia in zone profitabile pentru investitii si zone cu risc crescut sau foarte crescut. Tot ultimele luni si deciziile luate, in pripa sau dupa multe nopti de nesomn, au impartit investitorii intre faliti, investitori cu ceva lichiditati si investitori cu multe lichiditati. Pentru primii, intoarcerea in afaceri a trecut la capitolul loterie. Ceilalti se uita la criza ca la un moment bun pentru a-si inmulti banii si se intreaba in fiecare zi unde este limita de jos a preturilor, fie ca e vorba de terenuri, de bursa, de achizitii ale unor companii sau de oportunitatea pornirii de noi afaceri.

Dinu Patriciu, omul de afaceri privit acum ca unul dintre putinii norocosi cu multi bani gheata din Romania (Patriciu a vandut in vara lui 2007 trei sferturi din actiunile Rompetrol intr-o tranzactie de 1,6 miliarde de dolari), considera ca o perioada ca aceasta trebuie folosita pentru investitii dupa principiul “paine si circ”.

 

“Oamenii trebuie sa manance si sa se distreze - de aceea eu investesc mult in domeniul media, dar ma uit si catre zona de finantari”, spune omul de afaceri, care stie ca este un norocos pentru ca l-a prins criza cu lichiditati si astfel cu si mai mult curaj in abordarea problemelor legate de momentul potrivit pentru o investitie sau alta. “Piata este blocata acum, deoarece toata lumea asteapta ca preturile sa ajunga la «fundul oceanului», dar sa nu uitam ca nimeni nu poate sa calculeze azi valoarea unei intreprinderi, deoarece multiplii din anii trecuti nu vor mai fi atinsi niciodata.”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
investitori,
bursa,
brokeri,
tranzactie
/cover-story/imbogatiti-va-de-pe-urma-crizei-3665022
3665022
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.