CONDUCTE SI INTERESE

Postat la 04 septembrie 2007 1 afişăre

Kazahstanul este liderul economic al Asiei Centrale, cu un PIB mai mare decat al celorlalte republici din zona la un loc (145 de miliarde de dolari - peste 106 mld. euro - estimat pentru 2007).

 

Presedintele Nursultan Nazarbaev concentreaza in mod autoritar puterea de decizie in stat, inclusiv in plan economic, cea mai recenta actiune fiind demiterea ginerelui sau Timur Kulibaev din functia de vicepresedinte al holdingului Samruk, din care face parte compania petroliera KazMunaiGaz.

 

Localizarea geografica face ca in jur de 85% din exportul kazah de petrol sa treaca prin Rusia. Alternativele KazMunaiGaz pentru rutele de export sunt China (exista deja din 2005 conducta Atasu-Alashankou si va mai fi construita inca una, care va fi operata de firma chineza CNPC, care a cumparat PetroKazahstan in 2005), respectiv Iranul, cu ajutorul barjelor sau al petrolierelor, sau poate printr-o conducta a carei fezabilitate urmeaza a fi analizata. Kazahstanul ar mai putea folosi conducta Baku-Ceyhan pentru transportul petrolului din Marea Caspica la Marea Mediterana; interconectarea cu actuala conducta s-ar putea imbunatati cu ajutorul vapoarelor sau prin oleoducte suplimentare. Ramane de vazut cum vor evolua proiectele conductelor din zona Marii Negre, dupa preluarea Rompetrol; aici proiectele Odessa-Brody-Gdansk si Burgas-Alexandroupolis n-au luat in calcul o participare romaneasca.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CONDUCTE SI INTERESE
/cover-story/conducte-si-interese-1055588
1055588
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.