Cine sunt sefii mall-urilor din Romania

Postat la 15 decembrie 2009 508 afişări

Oamenii cu experienta in conducerea unui mall sunt putini in Romania – centrele comerciale moderne au doar cativa ani de existenta aici, iar mallurile din tara pot fi numarate pe degetele a doua maini. La capatul celui mai dificil an din activitatea lor, managerii de mall vorbesc despre modul cum au inteles sa abordeze criza si despre profesionalizarea la care aceasta ii obliga (si-i va obliga in continuare) pe comercianti.

"Buna dimineata, dragi parteneri, ma numesc Sorin Scintei si sunt directorul general al mallului. Va urez o zi placuta si plina de succese. {i nu uitati: un zambet placut, o urare de bun venit si un serviciu exemplar sunt cheia spre o vanzare excelenta." Acest mesaj se aude de cateva luni, in fiecare dimineata, in City Park Mall din Constanta, deschis in primavara anului trecut. E noua dimineata, iar angajatii magazinelor din interiorul centrului comercial incep sa soseasca la lucru.

Directorul mallului, Sorin Scintei, e deja acolo. "Ziua incepe cu un tur al mallului pe zonele de curatenie si paza, trecand prin toate detaliile - toalete si spatii publice, lumini, temperatura, daca toti chiriasii sunt pregatiti si deschid la timp." Complexul se deschide la ora 10.

Cam asa incepe o zi de lucru pentru aproape orice sef de mall: un tur al centrului comercial, al parcarii, al zonelor exterioare. "Dar o zi de lucru poate incepe si cu un mic dejun de business - o intalnire cu unul dintre chiriasi sau o discutie cu un vizitator. Se poate incheia fie cu un workshop impreuna cu reprezentantii unor asociatii locale ori cu participarea la un eveniment al comunitatii", spune Alin Mesea, directorul River Plaza din Ramnicu-Valcea, mall preluat de Sonae Sierra.

Daca despre activitatea unui manager de profil se stiu cateva informatii, cei ce conduc mallurile din Romania sunt putin cunoscuti. In primul rand, numarul lor este redus, avand in vedere ca in tara sunt aproximativ 20 de malluri propriu-zise, neluand in calcul parcurile de retail sau centrele comerciale formate, spre exemplu, dintr-un hipermarket si o galerie cu magazine. Rolul managerilor este insa esential, atat inainte de deschiderea mallului, in etapele de constructie si inchiriere, cat si in timpul activitatii de zi cu zi din centrul comercial. Iar anul crizei a facut ca importanta unui manager sa devina chiar mai mare, poate chiar decisiva pe termen scurt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mall,
centre comerciale,
manageri,
criza,
strategii
/cover-story/cine-sunt-sefii-mall-urilor-din-romania-5173156
5173156
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.