CE SE INTAMPLA LA MUSAT SI ASOCIATII?

Postat la 17 februarie 2006 8 afişări

Plecarea a opt din cei 13 parteneri de la Musat si Asociatii este doar ultima dintr-un sir de miscari care au facut din cabinetul de avocatura condus de Gheorghe Musat cea mai buna sursa de consultanti de afaceri din Romania.

Plecarea a opt din cei 13 parteneri de la Musat si Asociatii este doar ultima dintr-un sir de  miscari care au facut din cabinetul de avocatura condus de Gheorghe Musat cea mai buna sursa de consultanti de afaceri din Romania.

De-a lungul timpului, pe sub firma lui Musat au trecut mai mult de 300 de colaboratori, cam jumatate din numarul celor care activeaza in prezent in consultanta de afaceri, potrivit estimarilor unor actori de pe piata. Unii si-au pornit propriile afaceri, care se regasesc acum in topul celor mai importante case de avocatura din Romania, altii au plecat spre firme mai mici.

Gheorghe Musat este perceput pe piata ca fiind un lider autoritar, orientat aproape exclusiv spre managementul firmei. Astfel de miscari sunt obisnuite si in casele de avocatura straine. Ceva mai neobisnuita a fost separarea, la inceputul lui 2003, de Popovici si Asociatii, la numai doi ani dupa fuziune. Dar cea mai grea lovitura a primit-o Musat luna trecuta. Dupa ce la sfarsitul lui 2004, Gabriel Zbarcea - numarul trei in firma - a decis sa se alature guvernului Tariceanu, ca presedinte al AVAS, in martie s-a produs, practic, o divizare a cabinetului, daca luam in calcul numarul partenerilor plecati. Florentin Tuca, numarul doi in firma, a plecat insotit de mai mult de jumatate dintre parteneri si 20 dintre cei aproximativ 60 de avocati.

Fie ca au plecat la alte companii, fie ca si-au inceput afaceri pe cont propriu, cei care l-au parasit pe Musat au evitat sa discute despre relatiile cu fondatorul firmei.

"Motivele plecarii mele de la Musat sunt, pastrand proportiile, cam aceleasi care au fost si pentru cei ce au plecat ulterior. Probabil ca am inteles mai repede decat ceilalti incompatibilitatea mea cu Musat si Asociatii", spune Mugur Filipescu, care a parasit casa de avocatura in 1999, pentru a se alatura unei firme americane. Cand aceasta s-a retras de pe piata romaneasca, Filipescu a fondat, impreuna cu Dan Voicu, societatea Voicu si Filipescu.

Dupa numirea la AVAS, Gabriel Zbarcea, fost nr. 3 la Musat si Asociatii, explica pentru BUSINESS Magazin de ce a parasit casa de avocatura. "La Musat si Asociatii intervenise uzura profesionala si rutina", spunea proaspatul presedinte AVAS.  Zbarcea mai anunta atunci ca a hotarat sa nu se mai intoarca la compania pe care a parasit-o dupa expirarea mandatului la AVAS. "Ma voi intoarce in mediu privat, dar nu la Musat si Asociatii", spunea el. De ce insa fuziunea cu casa Popovici si Asociatii a sfarsit prin a esua? "Fuziunea dintre Popovici si Musat nu a fost un succes din cauza deficientelor la nivelul managementului", explica si Florian Nitu, avocat asociat coordonator la Popovici si Asociatii. Chiar daca Musat si Asociatii a suferit luna trecuta considerabile pierderi, cunoscatorii pietei cred ca societatea se va mentine in top daca Gheorghe Musat va reusi sa atraga, asa cum a facut de atatea ori, avocati cu experienta, capabili sa ia locul celor care au parasit firma. Fondatorul firmei mizeaza pe varianta promovarii din interior. "Musat si Asociatii este un nume deja consacrat pe piata avocaturii. Sunt increzator in forta, profesionalismul si puterea de munca a persoanelor care imi sunt acum alaturi", crede Gheorghe Musat.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/ce-se-intampla-la-musat-si-asociatii-1049045
1049045
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.