Ce meserii vor fi căutate?

Autor: Ana Raduta Postat la 11 ianuarie 2012 1908 afişări

Dacă aţi terminat o facultate de relaţii publice, comunicare, limbi străine, studii europene sau relaţii internaţionale şi anul acestea vreţi să vă angajaţi, s-ar putea să aveţi ceva probleme în găsirea unui loc de muncă. angajatorii caută altceva.

Asta cu excepţia cazului în care sunteţi extrem de adaptabil sau aveţi experienţă şi în arii ceva mai tehnice, cum ar fi contabilitatea, spre exemplu. Altfel, vă aşteaptă un an greu, întrucât companiile nu mai sunt dispuse şi multe nici nu îşi mai permit să angajeze oameni care să nu corespundă exact profilului căutat. "2012 nu este departe de 2011, deci, probabil, trendul din 2011 va continua. Vor fi căutate meserii în IT, în finanţe-contabilitate şi, bineînţeles, meşteşugurile, care vor fi în creştere. Cred că domeniul financiar va descreşte, la fel ca şi cel bugetar", spune Marian Popa, Central and Eastern Europe managing director al Endava.

Ducând mai departe comparaţiile cu anul trecut, şi în 2012 ar trebui să vedem o cerere crescută pentru specialişti, indiferent de domeniu. Asta înseamnă însă că rămâne un segment consistent de candidaţi care vor fi foarte greu ofertaţi, anume tinerii cu puţină sau fără experienţă. "Dacă m-aş raporta la deficitul de personal calificat sau specializat ca urmare a exodului forţei de muncă din ultimii ani, ar fi de aşteptat să crească cererea în sistemul medical, învăţământ, în cercetare, dar şi construcţii, agricultură, industria hotelieră, industria uşoară", susţine Gabriel Zbârcea, managing partner la Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Pe scurt, evoluţia economică şi efectele sale în viaţa socială vor dicta tendinţele anului 2012. Dincolo de faptul că toţi cei care sunt buni şi demonstrează că pot aduce valoare adăugată îşi vor găsi un loc în piaţă, nevoile imediate ale companiilor vor fi cele care vor dicta tendinţele. "Va creşte cota avocaţilor, căci se întâmplă multe litigii, cea a medicilor, fie aceştia cu cabinete mici, individuale. Se va accentua rolul meseriilor de tip <coaching> - tocmai pentru că profesioniştii sunt, mulţi dintre ei, dezorientaţi în privinţa propriului viitor şi a felului în care este cazul să-şi contureze cariera, identitatea profesională", spune Mihaela Nicola, CEO-ul The Group.

Aceasta confirmă, practic, previziunile pe care le au oamenii de afaceri în privinţa domeniilor în care ar trebui să fie deschise afaceri noi. Serviciile ocupă un loc important la acest capitol, dar şi aici recrutările se vor face tot din rândul specialiştilor. "Va spori apetitul pentru consultanţa de management, pentru că proprietarii de IMM-uri vor înţelege că a fi antreprenor nu înseamnă a fi atotştiutor şi vor apela la ştiinţa altora pentru a evita greşelile. De asemenea, se vor căuta priceperi pentru <viaţa online>, căci într-acolo se îndreaptă viitorul", adaugă Nicola.

Marius Ghenea, preşedintele Fit Distribution, spune că pentru anumite specializări ne confruntăm cu o situaţie întâlnită în anii 2007 şi 2008 pe piaţa muncii, anume că oferta de candidaţi va fi sub cererea angajatorilor. "Specialiştii IT vor fi şi în 2012 foarte căutaţi, însă cred că în România, în următorii ani, orice activităţi care au un grad înalt de specializare şi care generează valoare adăugată semnificativă vor fi la mare căutare şi, în acelaşi timp, vor fi disponibile la un nivel inferior cererii", precizează Ghenea. În această categorie se încadrează inginerii, în special cei cu experienţă sau măcar pregătire în domeniul energetic. Companiile din domeniu în continuare găsesc cu greu oameni specializaţi şi multe au început să facă recrutări încă de pe băncile facultăţilor de profil. Oferă stagii plătite de internship, în care tinerii au ocazia de a se familiariza cu practicile domeniului şi munca într-o organizaţie, iar apoi fac oferte de angajare celor mai buni.

Şi companiile din IT utilizează această formă de recrutare şi multe chiar încheie parteneriate cu facultăţile din cadrul Universităţii Politehnice. Cei care ajung să se angajeze ca ingineri automatişti se pot considera norocoşi, pentru că vorbim despre un domeniu în care salariul de intrare este de cel puţin 500 de euro plus beneficii extrasalariale. În plus, industria tehnologică are o autonomie uimitoare şi o rezistenţă aproape unică la criză. "Consider că joburile în IT se vor menţine în topul celor mai căutate în 2012, la fel ca şi în prezent. Posturile de vânzători şi ingineri în construcţii vor fi, de asemenea, la mare căutare", spune Ileana Nicolae, director general al Sika România.

Discuţiile de anul trecut referitoare la numirea managerilor privaţi în companiile de stat încă mai nasc răspunsuri anecdotice printre oamenii de afaceri, care spun că aceasta ar putea fi una dintre meseriile-vedetă ale anului 2012. "Eu sper să înceapă să fie căutate şi meseriile de ministru ori secretar de stat (mai ales pentru portofoliile care ţin de economie/finanţe) ori manager la companie de stat (cu un consiliu de administraţie nepolitizat)", spune Dragoş Dinu, managing partner la Link Resource. După o experienţă îndelungată pe piaţa farmaceutică, Dragoş Dinu rămâne conectat la nevoile acestui domeniu, care are lipsuri sensibile de personal. "Sunt meserii unde există deficit în acest moment, cum ar fi cele de medic, farmacist, care sunt foarte căutate şi vor rămâne căutate."

Cu peste 450.000 de şomeri, aşa cum arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, orice posturi nou deschise în piaţă sunt de ajutor. În mod evident, candidaţi există, însă dintre aceştia mai puţin de jumătate sunt compatibili cu criteriile pe care le cer companiile la angajare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
meserii,
muncitori,
munca
/cover-story/ce-meserii-vor-fi-cautate-9130653
9130653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.