Recuperatorii de creante in telecomunicatii au tot mai mult de lucru

Postat la 26 aprilie 2010 259 afişări

Ratele la banci nu mai sunt de ceva vreme singura problema a consumatorilor afectati de problemele din economie. Teancul de facturi de telefonie si internet incepe si el sa se ingroase, iar odata cu el, si afacerile companiilor de colectare de creante.

"Primele sunt datoriile la intretinere. Urmeaza cele pentru utilitati si ratele la banci. Si de-abia apoi se intrezaresc pe lista si facturile de telefonie sau internet", observa Alexandra Rusen, sefa departamentului de colectare al creantelor acumulate de persoanele fizice din cadrul Coface Romania, filiala locala a companiei franceze de asigurare a riscului comercial, care a dezvoltat in ultimii ani si un business de recuperare de creante. Rusen regaseste aceasta ordine a prioritatilor la cei mai multi dintre cei aproximativ 85.000 de clienti ai operatorilor de telecomunicatii care nu si-au mai platit facturile in decursul ultimului an, la care se mai adauga alte 15.000 de companii ajunse in aceeasi situatie. "Datoriile pentru servicii telecom nu erau o raritate nici pana acum, dar par sa fie tot mai multe in ultima perioada", spune Rusen.

Un prim semnal ca problema se adanceste este faptul ca operatorii de telefonie mobila nu mai reusesc sa se descurce pe cont propriu si incep sa externalizeze facturile nerecuperate catre firme specializate, mult mai repede si pentru sume mai mici decat pana acum. Este adevarat, intotdeauna au existat si situatii cand facturile au ramas neachitate, iar eforturile de recuperare a acelor creante n-au dat rezultat. In anii trecuti insa, recuperatorii intrau in ecuatie dupa cel putin un an, in timp ce acum, intervalul s-a redus la jumatate. Sau chiar la mai putin, dupa spusele Alexandrei Rusen, care primeste cazuri de la operatori chiar si dupa 60 de zile de intarziere a platii. "Timpul inseamna bani", enunta Isabela Iacob, managing director in cadrul companiei de colectare Kruk. Par s-o fi inteles acum si operatorii: "Cu cat mai repede se ia decizia de a externaliza creantele, cu atat procesul de recuperare este mai scurt si mai eficient".

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/recuperatorii-de-creante-in-telecomunicatii-au-tot-mai-mult-de-lucru-6038251
6038251
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.