De ce au luat Orange si Vodafone amenda de 63 de milioane de euro

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 15 februarie 2011 64 afişări

Operatorii de telecomunicatii Orange si Vodafone vor fi amendati cu 63 de milioane de euro pentru practicarea de politici anticoncurentiale, potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Amenda le va diminua astfel profitul.

"Decizia a fost adoptata luni intr-o sedinta a Consiliului Concurentei. Orange va plati 34 de milioane de euro amenda, iar Vodafone peste 28 de milioane de euro, echivalentul a trei procente din cifra de afaceri inregistrata in 2010", a declarat Chiritoiu.

Orange si Vodafone nu au publicat inca rezultatele financiare pentru 2010, dar pentru anul precedent Orange a raportat afaceri de 1,04 de miliarde de euro, iar Vodafone 929,4 de milioane de euro, potrivit datelor publicate pe portalul ministerului Finantelor Publice.

La un calcul scurt, dat fiind ca valoarea amenzilor inseamna 3% din cifra de afaceri din anul precedent, Orange a avut in 2010 afaceri de 1,13 miliarde de euro, iar Vodafone a inregistrat afaceri de 933,33 de milioane de euro, ambii operatori avand o crestere usoara anul trecut fata de 2009.

Amenda totala de 63 de milioane de euro este insa o suma rezonabila, avand in vedere ca penalizarile in asftel de situatii pot ajunge chiar si la 10% din cifra de afaceri a companiilor.

Operatorii de telecomunicatii au dreptul sa conteste in justitie decizia Consiliului Concurentei. Amenzile sunt rezultatul investigatiilor demarate in 2006 cu privire la abuzurile de pozitie dominanta savarsite de Orange si Vodafone, la solicitarea operatorului alternativ Netmaster Communications, care a acuzat cei doi operatori de practici anticoncurentiale cu privire la obligatiile de interconectare.

Potrivit datelor care circulau in piata la acea vreme, companiile telecom ar fi blocat apelurile pe fondul unor suspiciuni de frauda din partea operatorilor alternativi. Astfel, Orange, Vodafone si Romtelecom ar fi suspectat ca operatorii alternativi schimbau identitatea apelurilor terminate in retelele celor trei operatori de telefonie mobila astfel incat sa castige mai multi bani.

Pe fondul unei implicari reduse a autoritatii de reglementare in comunicatii in aceasta problema, frictiunile dintre cele doua "tabere" au crescut iar fiecare operator in parte a tratat diferit situatia, inclusiv prin blocarea traficului de la anumiti operatori, in anumite situatii. "Suspiciunile putea fi intemeiate pentru a bloca traficul in conditiile unui deficit de reglementare, dar ceea ce pentru operatorii mari putea parea o actiune indreptatita poate fi interpretat ca un abuz de pozitie dominanta de catre Consiliul Concurentei", explica situatia un manager de pe piata de comunicatii.


Go4it.ro transmite LIVE de la cel mai mare targ de telefonie mobila din lume. Galaxy Tab 10.1, Galaxy S II si LG Optimus 3D par sa fie vedetele.

Vezi toate noutatile >>

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/de-ce-au-luat-orange-si-vodafone-amenda-de-63-de-milioane-de-euro-7986033
7986033
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.