Cele mai vandute mobile in 2009

Autor: Roxana Cristea Postat la 26 februarie 2010 84 afişări

Vanzarile de telefoane mobile au depasit anul trecut pragul de 1,2 miliarde de unitati, Nokia fiind in continuare cel mai bine vandut brand, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Gartner.

Dintre marcile din top 5, Nokia, Motorola si SonyEricsson au inregistrat scaderi ale cotei de piata, in timp ce Samsung si LG au crescut.

"Piata de telefoane mobile a terminat anul 2009 cu un trend crescator, gratie cresterii inregistrate pe segmental smartphone-urilor si al terminalelor fara prea multe functii", a spus Carolina Milanesi, director de cercetare in cadrul Gartner, citat de site-ul cellular-news.com.

Practic, vanzarile de smartphone-uri au inregistrat o crestere puternica in cel de-al patrulea trimestru al anului 2009, totalizand 53,8 milioane de unitati, mai mult cu 41% fata de aceeasi perioada din anul 2008.

Anul trecut, vanzarile totale de smartphone-uri au depasit pragul de 172 de milioane de unitati, o crestere de 23.8% fata de anul anterior, scrie cellular-news.com.

In Romania, potrivit oficialilor Vodafone, citati de Ziarul Financiar, in 2009 s-au vandut aproximativ 400.000 de telefoane smartphone, iar tendinta de crestere se va mentine si anul acesta, desi avansul nu va fi unul exploziv, ca in alti ani. Alte estimari anterioare de pe piata plasau vanzarile de smartphone-uri la 200.000 de unitati, dintr-un total de patru milioane de mobile vandute in 2009 in Romania.

Piata romaneasca este dominata in continuare de Nokia, la fel ca la nivel mondial. Daca pentru Romania nu sunt disponibile date de vanzari, la nivel mondial, Nokia a avut anul trecut o cota de piata de 36,4%, mai putin cu 2,2% fata de anul 2008. Chiar daca nu se afla intre primele cinci cele mai bine vandute marci de telefoane mobile Apple a reusit anul trecut sa isi creasca cota de piata, vanzarile de iPhone reusind sa aduca producatorului american cele mai mari profituri din istoria sa.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/cele-mai-vandute-mobile-in-2009-5604283
5604283
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.