Pana la urma ce este MP3?

Postat la 17 februarie 2006 10 afişări

Sa incepem cu o definitie seaca: MP3 - termen foarte la moda - este un format audio digital stereofonic pentru PC si dispozitive portabile care are doua calitati importante: ocupa putin spatiu pe suportul pe care se afla (memoria interna a aparatului sau disc) iar calitatea sunetului este buna.

Sa incepem cu o definitie seaca: MP3 - termen foarte la moda - este un format audio digital stereofonic pentru PC si dispozitive portabile care are doua calitati importante: ocupa putin spatiu pe suportul pe care se afla (memoria interna a aparatului sau disc) iar calitatea sunetului este buna.

 

O melodie MP3 are avantajul unor rate de compresie de 1:10 pana la 1:12, comparativ cu CD-ul clasic pe care il cumparam din magazine. Altfel spus, pe un CD incap de 10-12 ori mai multe melodii in format MP3 decat daca le-am inregistra in alte formate. Acest avantaj este evident valabil si daca melodiile MP3  sunt gazduite de memoria interna a playerelor portabile  sau a PC-urilor.

 

MP3 nu ocupa mult spatiu pentru ca elimina informatia redundanta (spre exemplu, informatia care se dubleaza in cazul celor doua piste din sunetul stereo) si reduce gama de frecvente reproduse, eliminandu-le pe cele care nu sunt percepute de aparatul auditiv uman. Pe langa CD playere cu functii MP3 extinse devenite standard si in sistemele audio stationare hi-fi pentru acasa, marii castigatori sunt playerele portabile care inlocuiesc vechiul Walkman cu caseta de la Sony.

 

Faptul ca fisierele MP3  sunt reduse ca marime a dus la miniaturizarea incredibila a acestor  playere si la explozia vanzarilor de astfel de aparate, cel mai cunoscut - din pacate nu si in Romania - fiind iPod-ul produs de Apple.  Melodiile MP3 sunt stocate in aceste playere  fie in memorii  flash de capacitati mici (64-256MB), fie pe  hard disk-uri care ajung la  zeci de GB. Mai nou telefoanele mobile GSM au integrat cu succes playere MP3 .

 

Si acum putina istorie. Devenit popular in ultima perioada a anilor ‘90, o data cu raspandirea computerelor personale dar mai cu seama a Internetului, standardul MP3 are radacini germane: a fost dezvoltat in anul 1987 in laboratoarele Fraunhofer Institute for Integrated Circuits, organizatie infiintata in anii ‘50 cu scopul declarat de a sprijini cer-cetarea in industrie.

 

Merita amintit si ca anul trecut a aparut versiunea MP3 Surround capabila sa redea sunetul in formatului 5.1 (sase boxe) in sisteme home cinema cu DVD Player. Dezvoltarea MP3 este explicata prin cererea tot mai mare de sunet multidimensional, atat pentru continutul multimedia redat de PC dar si in aparatura electronica pentru acasa. Alte utilizari ale noului standard vor fi jocurile, posturi radio pe Internet, servicii de descarcare de muzica prin Internet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pana la urma ce este MP3?
/business-hi-tech/pana-la-urma-ce-este-mp3-978654
978654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.