Noii navigatori ai Internetului

Postat la 13 iunie 2006 2 afişări

Fiecare internaut are langa tastatura mouse-ul de explorator. Cam asa ar putea suna, intr-o versiune adaptata la lumea virtuala, mult mai cunoscuta remarca a lui Napoleon ca "fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal".

Fiecare internaut are langa tastatura mouse-ul de explorator. Cam asa ar putea suna, intr-o versiune adaptata la lumea virtuala, mult mai cunoscuta remarca a lui Napoleon ca "fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal".

 

Sa fie "a naviga" verbul cel mai potrivit pentru a descrie peregrinarile noastre zilnice pe paginile linistite ale Internetului? Sa presupunem ca ne incepem "odiseea" zilnica pe Internet cautand un cuvant cheie pe unul dintre motoarele de cautare si apoi urmam directiile de pe pagina, link-urile, pentru a ajunge acolo unde sunt cele mai mari sanse sa dam peste informatia vizata. Numai ca tot acest algoritm ar putea fi descris mai degraba drept un salt de la un link la altul, decat o navigare de la o pagina la alta. O frustrare mai degraba de ordin lingvistic, pe care internautii o pot depasi gratie unui site lansat recent: www.swarmthe.com. Practic, Swarm e un concept vizual prin care paginile de Internet sunt reprezentate in functie de frecventa cu care sunt vizitate.

 

Cele mai accesate pagini apar cel mai apropiat de centru pentru ca, cu cat paginile atrag mai putini vizitatori, sa fie afisate intr-o spirala circulara care se departeaza de centru. Totodata, pe ecran veti observa niste linii care unesc unele site-uri cu altele, reprezentandu-i pe internautii care se muta de la o pagina la alta chiar in momentul in care vizualizati schema grafica a Swarm.

 

In partea de jos a ecranului apare o mica fereastra cu cele 8 directii in care se poate naviga, echivalentul timonei cu care poti porni in explorarea Internetului. Pagina, odata deschisa, va continua sa-si completeze, concentric, teoretic pana la infinit, colectia de imagini reprezentand capturi grafice ale paginilor web.

 

In spatele conceptului sta o extensie care se instaleaza browserului Firefox, singurul cu care functioneaza momentan, si care colecteaza date despre destinatiile tuturor utilizatorilor. Ulterior, numele site-urilor vizitate de internauti sunt trimise, anonim, catre Swarm. Pentru a folosi Swarm nu e nevoie de inregistrare. Mai mult, site-ul nu va indexa paginile in care se face login-ul catre diverse servicii web, cele care contin date de identificare sau paginile securizate.

 

Swarm a fost lansat in versiune beta la mijlocul lunii mai si afiseaza deja sute de site-uri in pagina principala de navigare. Cu cat va fi mai mare numarul celor care folosesc serviciul, cu atat universul in care se poate naviga se extinde catre noi orizonturi. Si pe langa asta, va puteti satisface o curiozitate naturala: ce site-uri viziteaza ceilalti internauti? Iar daca insistati, puteti merge chiar mai departe: de ce sunt vizitate cele mai populare site-uri?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Noii navigatori ai Internetului
/business-hi-tech/noii-navigatori-ai-internetului-1006163
1006163
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.