Un robot cu personalitate

Postat la 05 mai 2008 49 afişări

Nu suport ideea de "masinarii vorbitoare", mai ales ca sunt setate sa spuna doar anumite fraze. Ce sa-i raspunzi unui cuptor cu microunde care iti spune "Enjoy your meal!" dupa ce ti-a incalzit cafeaua? Multumesc?! Daca ar sti sa raspunda "Cu placere", poate ca i-as multumi din cand in cand. Asa imi vine doar sa-i spun "Shut up!". Dar Jenn, asistenta virtuala a companiei aeriene Alaska Airlines, tot un robot vorbitor, este deopotriva inteligenta, spirituala, dar si de mare ajutor.

Cand o intrebi pe Jenn daca are copii, raspunsul vine repede: "cainele meu imi spune mereu ca si-ar dori sa am copii cu care sa se joace. Dar inca nu am".

Cu siguranta ca lansarea in cadrul serviciului de "Ajutor" de pe site-ul companiei Alaska Airlines/Horizon Air a unei asistente virtuale a fost privita cu scepticism de foarte multi utilizatori. Jenn este un fel de angajata la biroul de informatii al companiei care raspunde oral si in scris la intrebarile tastate de catre cel care le solicita, pune intrebari atunci cand este nevoie si deschide pagina web relevanta pentru solicitantul de informatii. Cu adevarat atractiv insa este faptul ca Jenn are personalitate. Se pare ca inventatorii ei s-au gandit ca oamenii ii vor adresa si intrebari personale la care acestia au formulat unele raspunsuri amuzante. Ceea ce inseamna ca poti avea o conversatie in toata regula, avand mereu sentimentul ca vorbesti cu o persoana reala, chiar daca raspunsurile sunt, in final, tot predefinite. In plus, este foarte pregatita pentru jobul de asistent, raspunzand prompt la intrebarile legate de zboruri, tarife sau rezervari.

Mai mult, Jenn nu e enervanta. Este reprezentata pe site ca o tanara bruneta cu un zambet dragut. Vocea ei are inflexiuni potrivite. Tasteaza o intrebare, iar ea iti va raspunde intr-un mod inteligent. Iar pentru cei care cred ca o pot prinde in plasa cu intrebari prea personale, in momentul in care discutia aluneca prea mult in directii nepotrivite, Jenn sugereaza intr-un mod politicos ca e momentul sa revina la chestiuni de business.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Un,
robot,
cu,
personalitate
/business-hi-tech/new-media/un-robot-cu-personalitate-4074160
4074160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.