Surprinde-ma sa cumpar

Postat la 03 noiembrie 2008 23 afişări

In industria gadgeturilor, un producator trebuie sa fie mereu cu un pas inaintea concurentei. Ori gasesti primul o idee noua si surprinzatoare, ori risti sa nu mai convingi pe nimeni sa-ti cumpere produsul. Avand insa in vedere evolutia rapida a industriei, se naste intrebarea: ne mai poate surprinde ceva? Masina condusa prin vaslire si cel mai subtire ecran TFT (thin-film transistor) din lume sunt doar doua exemple de gadgeturi care raspund afirmativ la intrebarea de mai sus.

Daca Flinstone ar fi trait acum

Charley si Chuck Greenwood, care au o relatie de parteneriat tata-fiu, cred ca au descoperit secretul viitorului in ceea ce priveste automobilele: vaslitul. Cei doi au fondat si o companie, HumanCar, pentru a demonstra ca energia umana, si nu energiile bio, este combustibilul viitorului. Masina lor, denumita deocamdata Imagine_PS, are patru locuri, deci maximum patru "baterii", pentru ca fiecare pasager poate ajuta alimentarea masinii... prin vaslit. Ganditi-va la acest automobil ca la masina familiei Flinstone, ergonomica, eficienta si care nu mai are nevoie de niciun fel de combustibil. Pasagerii din fata piloteaza masina prin inclinarea corpului, in acelasi mod in care iti coordonezi miscarile la schi. Principiul prin care Chuck Greenwood vrea sa atraga cumparatorii vizeaza, desigur, atat efectele pozitive asupra sanatatii umane (aici efort fizic este "dotare standard"), cat si cele asupra mediului. "Trebuie sa te gandesti la un raport de consum nou, de genul zile/viata, nu litri de combustibil/100 de km." Cand este pilotata de 4 oameni care vaslesc, masina va merge la fel de repede ca o bicicleta. Pentru o viteza mai mare, exista un motor electric. Planul familiei Greenwood de a vinde Imagine_PS ca pe un vehicul electric pentru deplasarea in arii limitate ii scuteste pe cei doi de cerinte cum ar fi airbagurile si alte masuri de protectie, altfel obligatorii, iar in unele state conducatorii nu ar avea nevoie nici macar de permis de conducere sau asigurare. Pentru a se califica in clasa respectiva, Imagine_PS ar trebui sa atinga o viteza maxima de 32 de km/ora, si cei doi Greenwood vor fi nevoiti sa limiteze (probabil in alt mod decat cel electronic) viteza masinii ce poate ajunge, dupa spusele producatorilor, la 160 de km/ora. Desi nu o gasim inca in showroom-uri, varful de gama al Imagine_PS va fi disponibil in curand, la preturi ce variaza intre 35.000 si 50.000 de dolari; modelul de masa, pentru ca va exista si asa ceva, nu va depasi 15.500 de dolari.

Obsesie pentru dimensiuni

Termenul "fashion" tinde sa inlocuiasca manevrabilitatea sau functionabilitatea pe o piata a gadgeturilor ce se confunda in ultima vreme cu industria modei. IT-ul devine obsedat de dimensiuni; esentiale nu sunt doar ultimele tehnologii folosite, ci si formele. Exact ca in fashion, se cauta tot ce este mai subtire si mai usor. Iar japonezii au inteles foarte bine lucrul acesta.

Samsung a prezentat la editia din acest an a targului IFA, in Germania, un ultraportabil prin care contesta suprematia americanilor de la Apple, cu al lor MacBook, pe piata portabilelor fashion. Modelul X360 foloseste un procesor Core 2 Duo ULV (Ultra Low Voltage) si are o autonomie impresionanta, de sase pana la zece ore; este dotat cu port ethernet (retea), cititor de carduri, trei USB-uri, iesire video HDMI plus VGA si sistem de recunoastere al amprentelor. Mai important, corespunde dimensiunilor: intre 16,7 si 30,4 mm grosime (asta in timp ce MacBook Air se lauda cu un maximum de 19,4 mm), display de 13,3 inch si o greutate de doar 1,27 kg.

Pe eticheta Samsung X360 poate sa scrie fie 1.500 de euro, pentru modelul cu SSD de 64 GB, fie 2.000 de euro, pentru modelul mai performant, de 128 GB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Surprinde-ma,
sa,
cumpar
/business-hi-tech/new-media/surprinde-ma-sa-cumpar-4074429
4074429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.