Noul format video HD, in aer

Postat la 29 ianuarie 2008 2 afişări

Pentru prima oara la Consumer Electronics Show (CES), cel mai mare targ de electronice, o parte din plasmele care afiseaza imagini perfecte in HD au fost lipsite de mai putin perfectele cabluri.

La cel putin doua dintre standurile de prezentare de la CES in care ecrane de mari dimensiuni afisau imagini la rezolutia HD, cea mai mare posibila la momentul actual, playerele conectate prin cabluri lipseau. Erau cele doua standuri ale companiilor americane SiBeam si Pulse-Link, care vor intra pe piata cu primele solutii de transmisie HD fara cabluri.

Folosind tehnologia SiBeam, televizorul poate fi agatat de perete, iar player-ul in aceeasi incapere, dar oricat de departe si fara a exista cabluri intre cele doua aparate. In demonstratia de la CES, SiBeam a avut o rata de transfer de 2 gigabiti pe secunda, suficient pentru a transmite semnalul standard HD. Modelele ulterioare ce vor dota incepand cu 2009 televizoarele Panasonic vor transmite cu o viteza dubla, pentru a putea rula filme HD la calitatea maxima.

Tehnologiile de transfer mobil de date sunt familiare celor mai multi. Dar Wi-Fi si Bluetooth, cele mai utilizate, nu au fost gandite sa trimita si sa primeasca atat de multe date pentru a permite crearea unui centru de entertainment fara fire acasa. Cealalta companie de la CES, Pulse-Link, spune ca va lansa comercial produsul chiar in cursul acestui an. Mai mult, tehnologia aceasta ar putea fi folosita pentru conectarea tuturor echipamentelor dintr-o locuinta, nu doar sa creeze legatura intre televizor si DVD player. Dezavantajul este insa ca viteza maxima de transfer pe care o asigura depaseste cu putin 1 gigabit pe secunda. De aceea, pentru a rula filmele la calitate ridicata, Pulse-Link foloseste un artificiu tehnologic, reducand automat dimensiunea imaginii cand este transmisa.

Cu toate ca primele produse echipate pentru wireless vor aparea chiar din acest an, analistii sunt de parere ca suntem inca departe de momentul cand vor deveni un produs de masa. Ei cred ca initial producatori ca Panasonic vor folosi tehnologia doar la modelele de top, foarte scumpe, si doar in cativa ani la gamele inferioare de pret.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CES,
electronice,
HD,
tehnologie
/business-hi-tech/new-media/noul-format-video-hd-in-aer-2355536
2355536
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.