.london sau .sex?

Postat la 16 iunie 2009 26 afişări

Se stie ca ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizatia internationala care reglementeaza atribuirea domeniilor de internet, va liberaliza incepand de anul viitor piata numelor de domenii, asa incat noile adrese web vor putea include domenii de orase ca .berlin, .paris sau de activitati precum .music, .sport sau .film.

Deocamdata, consumatorii si companiile nu arata insa prea mult entuziasm fata de aceasta perspectiva, reiese din rezultatele studiului “Viitoarea liberalizare a internetului”, elaborat de The Future Laboratory pentru administratorul de nume de domenii Gandi.net. 60% dintre utilizatorii de internet britanici intervievati pentru studiu au declarat ca liberalizarea numelor de domeniu va schimba modul in care ei vor folosi internetul, insa nu in bine: mare parte dintre acestia cred ca internetul va deveni plin de nume de domenii fara sens (65%), creatoare de confuzie (57%), prea complexe pentru o navigare eficienta (46%) si scapate de sub control (41%).

Din studiu reiese ca de pe urma schimbarii vor avea cel mai mult de castigat companiile mari, multinationale, precum Nike sau Microsoft, care isi vor putea exploata mai bine brandul. “Spre exemplu, daca detii domeniul .nike poti sa creezi site-uri specifice marcii precum running.nike sau runlondon.nike”, a spus Joe White, director de operatiuni al Gandi.net. Spre deosebire de companiile mari, care vor putea sa utilizeze ca extensie numele, cele mici vor folosi extensii specifice pentru a marca sectorul lor de activitate sau zona geografica unde au sediul.

Mai greu va fi insa cu nume de domenii care vor provoca in mod previzibil controverse, de genul .god (care ar putea fi inregistrat de site-uri ale unor organizatii ateiste sau ai unei religii anume, care astfel si-ar aroga monopolul lui) sau .sex (pe de o parte, aceasta ar putea servi la circumscrierea mai clara a site-urilor cu continut pornografic, pe de alta parte ar putea fi derutant daca sufixul va fi ales de proprietari de site-uri care doresc pur si simplu sa-si asigure un trafic mai mare). Este de asteptat ca numarul unor controverse posibile sa se reduca in urma unor reglementari exprese ale ICANN - de pilda, impunerea conditiei ca proprietarii unui site care doreste sa-si inregistreze sufixul .london sau .paris sa aiba obligatoriu domiciliu sau prezenta in orasele respective.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
domenii web,
domenii internet,
ICANN,
/business-hi-tech/new-media/london-sau-sex-4559942
4559942
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.