Kuneva face ordine

Postat la 21 octombrie 2008 17 afişări

Comisia Europeana si-a propus sa le ofere celor ce cumpara online mai multe drepturi, spre a-i convinge sa faca tranzactii si in afara tarilor lor de origine.

Comisarul UE pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, a declarat ca va stabili o lista cu clauzele contractuale considerate abuzive ale comerciantilor online, va cere consolidarea protectiei consumatorilor contra intarzierilor de livrari sau a nelivrarilor de produse (termenele de livrare nu vor mai putea depasi 30 de zile, depasirea termenului atragand obligatia comerciantului de a inapoia banii) si va obtine acordarea unui interval mai mare (14 zile in loc de sapte) in care cumparatorii au dreptul sa se razgandeasca ori sa returneze un produs dupa incheierea tranzactiei de achizitie online. Daca un produs cumparat este defect, comerciantul va fi obligat sa inlocuiasca sau sa asigure de urgenta repararea produsului si sa asigure o reducere compensatorie de pret pentru cumparator.

 

Scopul unor asemenea reglementari este de a stimula comertul online intracomunitar, dupa ce comisarul UE a constatat ca europenii cumpara “prea mult” din tara lor de origine, chiar si atunci cand produsele sunt mult mai scumpe decat in alta parte. Iar intre tarile Uniunii Europene sunt diferente destul de mari de pret. Spre exemplu, in Austria produsele electronice sunt cu 33% mai scumpe decat in Germania, iar in Franta hainele sunt cu 19% mai scumpe decat in Italia. “Acum, cand grija pentru bugetele personale e pe primul plan, devine important pentru cumparatorii online sa poata compara preturile si sa faca tranzactii in deplina siguranta, cu garantii suplimentare pentru drepturile lor”, a afirmat Meglena Kuneva. “Trebuie stimulata increderea consumatorilor si trebuie redusa birocratia care franeaza cumparaturile online transfrontaliere”, a spus comisarul european.

 

In prezent, doar unul din cinci europeni cumpara produse online din afara tarii sale de origine, releva statisticile comunitare, ceea ce inseamna doar 30 de milioane de cumparatori, dintr-o piata potentiala de 495 de milioane de consumatori ai Uniunii Europene.        

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Kuneva,
online,
drepturi,
tranzactii
/business-hi-tech/new-media/kuneva-face-ordine-3345356
3345356
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.