Departe de priza

Postat la 02 septembrie 2008 24 afişări

In cativa ani, laptopurile si telefoanele mobile ar putea sa nu mai aiba nevoie de priza pentru a-si incarca bateriile. Cel putin asa sustin o serie de specialisti din cadrul Intel care, inspirati de cercetarile anterioare realizate de Massachusetts Institute of Technology (MIT), si-au propus sa dezvolte un sistem prin care echipamentele electronice sa poata fi alimentate wireless, departe de priza.

Pentru a exemplifica modul cum se aplica respectivul concept, denumit WiTricity, oamenii de la Intel au aprins un bec de 60 de wati fara ca acesta sa fie conectat la vreo sursa de energie electrica, demonstrand astfel ca este posibila transmiterea wireless a energiei electrice pe o distanta de un metru. E adevarat ca pe parcursul procesului a fost pierduta un sfert din energia electrica folosita initial. “Dar sursa de alimentare a unui laptop, spre exemplu, nu este deloc atat de eficienta, energia risipita fiind mai mare”, sustine Justin Rattner, directorul de tehnologie al Intel. “Transmiterea a 60 de wati la o eficienta de 75% este un lucru incredibil din punctul nostru de vedere”.

 

Noua tehnologie de transmisie wireless a energiei electrice se foloseste de o serie de principii de baza ale fizicii - doua bobine electrice care rezoneaza la aceeasi frecventa isi pot transmite energie reciproc la o anumita distanta. Insa mai e de parcurs un drum destul de lung inainte ca WiTricity sa intre in exploatare comerciala. Marin Soljacic, un profesor de fizica de la MIT care a lansat teoria transferului wireless de energie in 2006, sustine ca institutul a propus deja cateva solutii de limitare a pierderii de energie pe parcursul transferului, care ar putea grabi punerea in aplicare a tehnologiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tehnologie,
electricitate,
wireless
/business-hi-tech/new-media/departe-de-priza-3119445
3119445
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.