Cine da mai mult?

Postat la 07 aprilie 2008 41 afişări

Produsul: o colectie de viniluri, single-uri si cd-uri. Suma ceruta: 3 milioane de dolari. Locatia: eBay.com. Adjudecat pentru 3.002.150 de dolari. Cu aceasta suma, eBay a inregistrat inca un record in ceea ce priveste sumele licitate, dupa cel de 4,9 milioane de dolari, cu cat s-a adjudecat un avion Gulfstream II. Pana unde pot ajunge licitatiile online?

Paul Mawhinney este exemplul unui om simplu care a devenit milionar in dolari prin vanzarea colectiei sale de muzica pe site-ul de licitatii online eBay.com. Colectia includea peste un milion de albume pe vinil, 1,5 milioane de single-uri si 300.000 de CD-uri. Colectia a fost achizitionata de un singur cumparator, care a platit putin peste suma ceruta de Mawhinney de 3 milioane de dolari. Cel care si-a adjudecat muzica lui Mawhinney a transferat deja 300.000 de dolari, iar o banca a confirmat ca acesta are suficienti bani pentru a cumpara intreaga colectie. Mawhinney este unul dintre zecile de milioane de oameni din toata lumea care cumpara sau vinde ceva prin acest sistem de licitatii online. Succesul eBay i-a facut pe multi sa imprumute reteta, in speranta ca vor gusta si ei o parte din faima si banii site-ului american.

eBAY-UL ROMANESC

Netbridge Investments este un astfel de exemplu, care a folosit reteta eBay pentru a lansa in Romania trendul licitatiilor online. Lansat pe 15 aprilie 2000, Okazii.ro a fost primul site de licitatii online din Romania, intr-o perioada in care ideea de tranzactie online nu era agreata de prea multi. "Okazii.ro a folosit modelele de succes ale eBay.com si Amazon.com pentru a oferi si romanilor posibilitatea de a tranzactiona online, intr-un mod organizat, produsele pe care acestia le detin", spune Bogdan Paschen, project manager al site-ului Okazii.ro.

Desi piata licitatiilor online din Romania nu poate fi comparata cu cea din alte tari europene sau cu cea din SUA, fiind inca in faza de dezvoltare, se observa o crestere constanta si continua a interesului romanilor pentru achizitionarea de produse prin aceasta modalitate. Doar in anul 2007 au fost inregistrate peste 3 milioane de licitatii pe okazii.ro, iar oficialii companiei Netbridge sustin ca 2008 a debutat cu o crestere substantiala care va mentine tendinta ascendenta a numarului de licitatii. "Okazii.ro creste si datorita serviciilor din ce in ce mai performante pe care le ofera comunitatii sale. Incepand cu anul acesta, utilizatorii Okazii.ro vor beneficia de propriile lor magazine online prin intermediul magazine.okazii.ro."

Nivelul la care a ajus piata de licitatii online din Romania este in relatie directa si cu facilitatile oferite de sistemele economice care ar trebui sa sustina aceasta industrie. Insa specialistii din industrie sunt optimisti in ceea ce priveste dezvoltarea acestei piete care cred ca in viitorul apropiat se va dezvolta rapid, atingand un nivel similar cu cel al pietelor din vest in anii urmatori si acest lucru se va datora cresterii constante a economiei romanesti.

PRETUL CONTEAZA

De ce sunt romanii insa interesati de licitatiile online? Factorul principal ar fi pretul, romanii fiind in continuare un segment de populatie sensibil la pret. Un site de licitatii online nu intra in concurenta cu un site de comert online, pentru ca pe un site de licitatii online se vand produse care apartin deja utilizatorilor. Din acest motiv, se poate obtine un pret mult sub valoarea pietei pe un produs care, de multe ori, a fost folosit doar pentru cateva zile. In plus, fiecare site de licitatii online are un serviciu prin care se verifica identitatea utilizatorilor, crescandu-le astfel increderea acestora. Spre exemplu, Okazii.ro are un serviciu de calificative prin care utilizatorii pot verifica seriozitatea partenerului de afacere online. Cele mai multe produse licitate de romani fac parte din categoria computere si software, imbracaminte, obiecte de colectie sau telefoane mobile. Cresteri se observa si la categoriile de electronice, afaceri si servicii, foto/video, bijuterii, ceasuri, auto/moto si antichitati si arta. Cum functioneaza un site de licitatii online? Un astfel de site este practic o locatie virtuala in care se intalnesc cumparatorii si vanzatorii, iar scopul celor care detin site-urile este acela de a oferi un cadru cat mai complet si cat mai sigur de tranzactionare. Vanzatorii sunt cei care isi promoveaza produsele, iar cumparatorii sunt utilizatorii comunitatii ce doresc sa achizitioneze diverse produse, licitand astfel pentru produsele puse in vanzare.

Un serviciu nou pe care il pregatesc cei de la okazii.ro se va gasi pe magazine.okazii.ro si le ofera vanzatorilor posibilitatea de a-si face propriul lor magazin virtual in care sa-si "etaleze" produsele pe care le ofera spre vanzare. Pana acum pe platforma Okazii au fost vandute bunuri in valoare de peste 89 de milioane de euro, iar site-ul are 100.000 de vizitatori lunar.

UNDE LICITAM?

Utilizatorii romani au la indemana mai multe site-uri romanesti de licitatii.

Okazii.ro

Este cel mai mare site de licitatii online si tinteste sa atinga o cota de piata de 10% in viitorul apropiat. A fost infiintat in anul 2000 de Netbridge, oferindu-le romanilor un magazin virtual in care puteau sa cumpere si sa vanda fara restrictii de locatie sau de timp.

Aukro.ro

A fost lansat in 2007 de Tiger Global Management si Wouwer Investerin?gen, doua fonduri de investitii care au cumparat companiile online eJobs si Neogen. Un avantaj al acestui site este acela ca o persoana poate folosi contul de utilizator pentru a vinde sau a cumpara bunuri de pe oricare alt site al proprietarului QXL din Bulgaria, Cehia, Eusia, Ukraina, Ungaria si Polonia. Pe aceste piete vanzatorul trebuie sa plateasca un comision intre 0,4% si 0,5% din valoarea tranzactiei.

Minim.ro

Este un alt site de licitatii online, lansat in 2005 de Adrian Stan, care a facut acest site pentru ca cel pe care il folosea nu ii oferea prea multe optiuni. Utilizatorii minim.ro sunt in general tineri sub 30 de ani si bucuresteni, in cea mai mare parte. Cea mai mare suma licitata pe acest site a fost de 2.300.000 de euro, pretul de pornire pentru licitarea unei fabrici din Bucuresti.

Licitatzii.ro

A devenit operational in noiembrie 2004 si a fost fondat de Adrian Novac, un utilizator al serviciilor eBay.com, care vazut o oportunitate de afacere in acest gen de site-uri. Cele mai populare produse de pe acest site intra in categoriiile Carti si Antichitati si Obiecte de colectie. Unul dintre cele mai scumpe produse licitate pe site a fost un tablou care a avut un pret de pornire de 25.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cine,
da,
mai,
mult?
/business-hi-tech/new-media/cine-da-mai-mult-4074119
4074119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.