Vagabonding vagablogging

Postat la 04 februarie 2008 17 afişări

Ti-ai dorit mereu sa hoinaresti prin Asia pentru un an de zile, dar ai gasit mereu motive sa amani aceasta calatorie? Inceteaza cu scuzele. Asa suna unul dintre sfaturile pe care le da hoinarul Rolf Potts pe blogul sau vagablogging. "Hoinareala prin lume incepe in momentul in care incetezi sa mai cauti scuze, incepi sa strangi bani si sa te uiti pe harti dupa destinatii tremurand ca un narcotic." Potrivit lui Potts, este mai important sa invatam sa traim decat sa traim ca sa invatam. So... let's start vagabonding!

Nu este foarte clar daca Rolf Potts a fost intai scriitor si apoi calator prin lume sau invers. Cert este insa ca ambele ipostaze il descriu foarte bine si nu ar putea exista una fara cealalta, pentru ca obsesia sa pentru calatorii este subiectul cartilor sale si al blogului sau (vagablogging.net). Pe blog publica povestile fiecarui loc in care merge, dar si imagini de acolo si ofera sfaturi practice de calatorie.

La varsta de 10 ani, Potts inca tranzita intre ideea de a deveni pompier sau dentist. Tatal sau l-a convins ca meseria de dentist nu i se potriveste, spunandu-i ca se va plictisi sa se uite la dintii oamenilor toata ziua si l-a sfatuit sa-si aleaga un domeniu care sa-l pasioneze. Asa ca la varsta de 14 ani, Potts era considerat deja un scriitor.

Prima sa carte a scris-o la 7 ani - o carte de 70 de pagini despre dinozauri, cu ilustratiile facute manual. La 8 ani a incercat sa scrie despre sistemul solar, dar nu a terminat niciodata aceasta carte. Pasiunea pentru scris i-a revenit la 14 ani, cand a trecut la povesti de groaza si rubrici umoristice pentru ziarul liceului.

Acum scrie despre pasiunea lui de-o viata - calatoriile. Cand era copil si locuia in Kansas numara zilele din calendar pentru a sti exact cat mai avea pana cand pleca cu familia sa pana in Colorado sau Missouri. Ajuns la liceu, a inceput sa plece vara in excursii de unul singur in jurul partii de nord-vest a Oceanului Pacific.

Traieste simplu

Dupa terminarea liceului a stiut ca viata sa nu inseamna o cariera stralucitoare, asa ca a lucrat ca peisagist pentru 8 luni de zile, timp in care a strans bani pentru un tur in jurul Americii de Nord. Impreuna cu un prieten de-al sau, a modificat un Volkswagen Vanagon din 1985 pentru a putea dormi in el si in numai 8 luni de zile au vizitat 38 de state. "A fost prima mea calatorie pe termen lung si a fost ca un drog. In Asia am trait aproape 10 ani, dar tot imi place sa ma intorc si sa calatoresc prin America."

Ce l-a determinat pe Potts sa continue cu aceasta viata de scriitor nomad? El spune ca tocmai faptul ca nimic nu l-a oprit din acest drum. Toata lumea are impresia ca a calatori este sinonim cu o escapada temporara si fiecare activitate care nu aduce o gramada ce bani este iresponsabila. Dar Potts a realizat, dupa multi ani de peregrinari, ca singura bogatie se gaseste in timp. "De aceea daca iti simplifici viata in asa fel incat sa petreci tot timpul facand ceea ce te pasioneaza, atunci viata este mult mai plina de satisfactii. Pasiunile mele sunt scrisul si calatoritul si duc o viata foarte simpla care implica aceste doua activitati."

O calatorie de(-o) viata

Potts si-a dat seama ca nu este un simplu turist, ci mai degraba un "vagabond", iar acest lucru s-a intamplat in calatoria sa in jurul Americii pe care a facut-o in 1994. Atunci a realizat cat de usor si mai ales cat de ieftin este sa calatoresti. Si tot atunci a avut pentru prima data un sentiment eliberator sa stie ca nu va trebui sa mearga in vacante de doua saptamani pentru tot restul vietii sale. Turul in jurul Americii l-a facut sa-si schimbe imaginea pe care o avea despre SUA. "Cand citesti despre America, citesti inevitabil despre politica sau patriotism. Dar asta este o parte foarte mica din ceea ce America este cu adevarat." Acesta este cel mai frumos lucru cand stai o perioada mai lunga intr-un loc. Iti permite sa vezi partea organica si sufleteasca a acelui loc.

Iar pentru Potts timpul petrecut intr-o tara este foarte important. Trebuie sa fie sigur ca nu pleaca inainte de vreme si inainte sa descopere cele mai frumoase sau interesante lucruri. Nu pleaca dintr-un loc pana nu termina de scris despre acel loc pe blogul sau, impartasind astfel cititorilor experientele prin care trece; altfel ar pierde multe informatii, mai ales intr-un loc precum Thailanda, unde atat de multe destinatii sunt atat de aproape si atat de ieftine

Intrebat care a fost cea mai minunata destinatie in care a fost, Potts a spus ca nu stie sa-i fi displacut vreun loc. "Fiecare loc este minunat in felul sau, iar daca dai peste locuri neplacute, poti oricand sa treci mai departe. Si experienta unor locuri depinde tot timpul de lucrurile care ti s-au intamplat acolo. Cat priveste locurile nemaipomenite, este prea greu de raspuns. Intreaga lume este extraordinara."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Vagabonding,
vagablogging
/business-hi-tech/it/vagabonding-vagablogging-4074032
4074032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.