Startul investitiilor in software - nu mai suntem doar ieftini, ci si buni executanti

Postat la 18 noiembrie 2010 66 afişări

Multa vreme, Romania a fost considerata una dintre cele mai fierbinti destinatii de outsourcing din Europa Centrala si de Est. Deschiderea in tara a tot mai multor centre de cercetare si dezvoltare de soft, cu Intel drept cel mai recent exemplu, a marcat insa trecerea la nivelul urmator: nu mai suntem cautati numai fiindca suntem ieftini si buni executanti.

Dupa mai bine de cinci ani de activitate relativ modesta de vanzari si marketing in Romania, Intel a pornit demersurile pentru infiintarea unui centru local de cercetare si dezvoltare. Pentru Intel, ar fi doar inca unul pe langa cele 25 de asemenea centre din EMEA - Europa, Orientul Mijlociu si Africa, din care 19 sunt dedicate regiunii europene. Pentru Romania insa, miscarea confirma cumva ca am inceput incet-incet sa depasim statutul de destinatie de outsourcing al executiei de proiecte, devenind o destinatie pentru cercetare si dezvoltare de software. Poate parea in principiu acelasi lucru. Doar pare insa.

Povestea Intel Romania Software Development Center, cum este numit centrul R&D (research and development), a inceput cu un an in urma, cand grupul american a achizitionat producatorul de microprocesoare Wind River, care numara 130 de angajati la Galati, in urma preluarii dezvoltatorului local Comsys, pentru putin peste un milion de euro. "Am inceput atunci sa cautam o noua destinatie pentru un centru de cercetare si dezvoltare. In cursa au ramas doar cateva tari, iar intr-un final ne-am decis asupra Romaniei si am pornit la inceputul acestui an toate demersurile", spunea saptamana trecuta Kostas Katsohirakis, vicepresedintele diviziei de soft si servicii a companiei americane, intr-o discutie cu BUSINESS Magazin. "A durat poate mai mult, insa nu ne permitem greseli si nu luam astfel de decizii cu lejeritate."

In centrul Intel vor lucra in prima faza 25 de specialisti IT, numar care ar trebui sa ajunga de trei sau chiar patru ori mai mare in urmatorul an, iar obiectivul principal va fi dezvoltarea de noi tehnologii si solutii in domeniul software. Nu va fi vorba de simpla executie a unor proiecte sau parti de proiecte comandate de grup sau de clienti din afara, cum se intampla in companiile catre care sunt externalizate servicii de acest gen, ci se va lucra la aplicatii noi, care sa fie mai apoi exportate la nivel mondial. "Echipe din toata lumea lucreaza cot la cot cu companii de soft pentru a construi aplicatiile software de maine", spune Renee Jones, vicepresedinte si director general al Software and Services Group din cadrul Intel.

Activitatea din Romania va incepe in luna decembrie, intr-un birou temporar, urmand ca in prima parte a anului viitor sa fie definitivate toate procedurile, si va fi concentrata pe munca de dezvoltare pentru platforma open source MeeGo, practic un sistem de operare pentru echipamente mobile bazat pe Linux, care concureaza cu sisteme precum iOS al Apple, Android al Google sau Windows Phone al Microsoft. "Cred ca exista o cerere neacoperita din partea consumatorilor in zona dispozitivelor inteligente, iar MeeGo este solutia pentru a muta mai mult arhitectura Intel pe astfel de dispozitive", spune vicepresedintele diviziei de software si servicii a Intel.De ce a fost insa aleasa piata romaneasca? "Pentru plaja de specialisti software si,

bineinteles, pentru proximitatea fata de parteneri si clienti", argumenteaza Katsohirakis. E vorba nu doar de Wind River, cu care Intel spera sa stabileasca o serie de sinergii, cat mai ales de fabrica de telefoane mobile de la Jucu si centrul de cercetare si dezvoltare software al Nokia. Cat priveste alegerea Bucurestiului, argumentul principal ar fi accesul usor din afara tarii.Intel se adauga astfel unui sir de companii ca Adobe, Microsoft, Oracle, IBM, SAP sau Enea, care au deschis aici centre de software axate pe activitati de cercetare si dezvoltare si care cumuleaza deja cateva mii de angajati.

"Romania ramane in continuare in centrul atentiei celor mai mari companii IT - este unul dintre putinele domenii din Romania in care se vad rezultatele investitiilor", comenta recent pentru Ziarul Financiar Mihai Tudor, directorul IBM Romania, companie care a deschis inca de acum zece ani primul sau centru din Bucuresti, are acum 1.400 de angajati, in Capitala si in Brasov, si urmeaza sa inaugureze un centru de cercetare si dezvoltare si in Moldova.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Intel,
centre de cercetare,
Romania
/business-hi-tech/it/startul-investitiilor-in-software-nu-mai-suntem-doar-ieftini-ci-si-buni-executanti-7712003
7712003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.