Cum să fii milionar în România fără să faci afaceri cu statul

Autor: Ioana Mihai Postat la 09 august 2012 590 afişări

Dincolo de suma mare de bani plătită de Naspers pentru eMag, vânzarea celui mai mare retailer român din online are o conotaţie şi mai puternică. IT&C-ul este domeniul care i-a transformat în milionari pe cei mai mulţi români, iar, mai nou, se îngroaşă rândurile multimilionarilor.

"Mai are cineva îndoieli că visul american se poate trăi la noi acasă?", spunea săptămâna trecută Radu Apostolescu, cofondator eMag şi director de dezvoltare. El se referea la faptul că în urmă cu 11 ani pornea la drum pe o piaţă inexistentă şi adapta un model de comerţ ce părea "rupt din filme" pentru România. "Fără planuri clare şi fără să ştim unde vom ajunge", mărturiseşte franc acum. Un deceniu mai târziu, sud-africanii de la Naspers au preluat 70% din acţiunile eMag. "Este un pas important pentru industria locală şi un semnal că jucătorii români pot fi atrăgători pentru investitorii internaţionali", declară Iulian Stanciu, director general eMag, care va asigura în continuare managementul companiei şi păstrează 21,4% din acţiunile acesteia. Şi Radu Apostolescu păstrează un pachet de acţiuni - de 8,4%. eMag a avut anul trecut o cifră de afaceri de 145 de milioane de euro, în creştere cu 42% comparativ cu 2010, menţinându-şi poziţia de cel mai mare magazin online din sud-estul Europei. Pentru anul în curs, reprezentanţii companiei estimau anterior o creştere a veniturilor până la 180 de milioane de euro.

Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă (care a cedat acum întregul pachet de acţiuni) şi-au înmulţit frumos banii, de vreme ce anul trecut Asesoft a plătit câteva milioane de euro pentru 30% din pachetul de acţiuni al eMag cumpărat de la Bogdan Vlad şi Dan Teodorescu, doi dintre fondatorii afacerii, alături de Radu Apostolescu. De fapt, eMag a fost obiectul mai multor tranzacţii. În aprilie 2009, Asesoft Distribution, una dintre cele mai mari firme de pe piaţa locală a distribuţiei IT&C, a preluat 51% dintre acţiunile eMag, de la cei trei fondatori. Vânzarea, în urmă cu trei ani, a pachetului majoritar de acţiuni la eMag a avut loc într-un moment în care criza din retail nu atinsese încă limita de jos, iar pe piaţa de IT jucători ca Ultra Pro îşi închideau magazinele şi intrau în insolvenţă.

Faţă de valorile anterioare ale tranzacţiilor în care a fost implicată eMag, cele 100 de milioane de euro vehiculate că ar fi fost plătite acum de Naspers pentru pachetul de 70% din acţiuni reprezintă un pas uriaş. Ca termen de comparaţie, tranzacţia prin care Asesoft a cumpărat 60% din acţiunile retailerului eletro IT Flanco în 2010 a avut o valoare plasată, conform estimărilor, între 14 şi 18 milioane de euro. Deosebirea majoră dintre cele două situaţii este faptul că în vreme ce Flanco s-a vândut într-un moment în care trecea printr-o situaţie dificilă, eMag se află acum în plin elan. Vânzătorii Flanco au fost trei bănci creditoare (ING, UniCredit Ţiriac Bank şi BRD) care au şi păstrat un pachet de 40% din acţiuni. Băncile au căutat un investitor care să poată aduce cel puţin 14 milioane de euro în companie, iar cursa a fost câştigată de Asesoft, deţinută de Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu.

Un moment cheie pentru industrie a fost 2003, când Radu Georgescu a vândut RAV către Microsoft; iar o mare parte a echipei care lucrase la dezvoltarea produsului a fost preluată de americani. Deşi suma nu a fost niciodată dezvăluită şi a făcut obiectul multor speculaţii şi estimări care au plasat-o în jurul a 20 de milioane de dolari , Radu Georgescu declara recent pentru BUSINESS Magazin că fondurile au fost "suficiente pentru dezvoltarea ulterioară a afacerii". Georgescu este de altfel şi cel mai cunoscut antreprenor din domeniu, reuşind să vândă, de-a lungul anilor, mai multe dintre produsele şi firmele pe care le-a dezvoltat sau în care a fost investitor, ca ePayment sau Smartree.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
emag,
tranzactii,
naspers,
afaceri
/business-hi-tech/it/cum-sa-fii-milionar-in-romania-fara-sa-faci-afaceri-cu-statul-9931836
9931836
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.