Cum gasesti cel mai bun pret

Postat la 19 mai 2009 550 afişări

Multe dintre portalurile care compara preturile produselor disponibile in magazinele online romanesti au avut parte de o surpriza placuta de la inceputul acestui an: dublarea numarului de vizitatori. Surpriza mai putin placuta a fost insa ca in paralel a crescut si numarul competitorilor.

Compararea preturilor din magazinele online este un business inca la inceput”, descrie Arthur Radulescu piata site-urilor de profil din Romania. Constatarea are la baza pe de-o parte experienta pe care managing directorul Asesoft Net, compania care detine portalul ShopMania.ro, a acumulat-o pe internetul romanesc, iar pe de alta parte raportarea la alte tari. Pornit in Romania in 2006 si extins in ultimii doi ani in alte 24 de tari, ShopMania se numara printre putinele comparatoare importante de preturi de la noi, atragand cea mai mare parte a consumatorilor care cauta pe internet preturile cele mai reduse pentru produse si servicii. “Pe piata sunt mai putin de 10 astfel de site-uri importante, insa numarul total al comparatoarelor este de ordinul zecilor”, apreciaza Radulescu.

In ultima perioada, incercand sa speculeze situatia economica dificila care i-ar putea impinge pe oameni sa fie mai atenti la modul cum isi cheltuie banii, tot mai multi antreprenori au abordat aceasta nisa. Un exemplu ar fi ListaPreturi.ro sau PricesDB.ro, un motor de cautare in functie de pret pentru produsele catorva sute de magazine online.

“Romania este o piata cu foarte mult potential si ar putea fi totodata considerata o trambulina regionala”, este de parere Paul Condila, reprezentantul versiunii in limba romana a portalului american GoShopping. com, lansat la finalul lunii trecute pe piata locala. Concret, GoShopping a pregatit o investitie de 5 milioane de dolari (3,75 de milioane de euro), in mare parte obtinuta prin finantare de la banci, pentru a se extinde la nivel european, pornind din Romania si continuand din a doua jumatate a acestui an cu Marea Britanie, Germania si Franta. “In prima faza, bugetul alocat pentru Romania este de 600.000 de euro, dar compania va sustine financiar portalul romanesc timp de doi ani, investitia urmand sa fie recuperata probabil in 2011”, explica Paul Condila, care coordoneaza echipa formata din 10 programatori care se ocupa de aspectele tehnice ale site-ului.

Numarul lor va creste probabil odata cu lansarea celorlalte versiuni ale portalului, intrucat, desi fiecare tara va dispune de propria echipa tehnica, o parte din resursele din Romania vor fi folosite pentru activitatile din toata Europa. Decizia GoShopping.com de a se extinde in Europa este justificata de incercarea de a gasi noi cai de dezvoltare intr-un context economic dificil. Alegerea Romaniei isi gaseste explicatie in faptul ca peste 68% dintre utilizatorii din afara SUA ai portalului provin din Romania, potrivit statisticilor Alexa.com, in timp ce a doua piata importanta este Marea Britanie, care insumeaza aproape 10% dintre vizitatorii straini. Dupa primele trei saptamani de la lansarea pe piata romaneasca, GoShopping. com numara 120.0000 de produse de pe paginile a peste 50 de magazine inscrise in portal si aproximativ 1.500 de vizitatori unici pe zi. “Pentru urmatoarele trei luni, obiectivul este sa ajungem la 500.000 de produse, 200 de magazine online active si 5.000 de vizitatori unici pe zi”, creioneaza Condila graficul de crestere. Pe ansamblu, GoShopping.com vrea anul acesta sa castige 20-30% din piata comparatoarelor de preturi din UE, iar cota de piata asteptata pentru Romania este de 50%, ceea ce ar presupune un trafic de 80.000 de vizitatori unici pe zi pana la finalul acestui an.

Sa obtii jumatate din piata e dificil, in conditiile in care principalele comparatoare de preturi - ShopMania.ro, Price.ro, Compari. ro, Cauti.ro, SmartBuy.ro si Indecis. ro - si-au impartit deja teritoriul din punctul de vedere al traficului, primul site din clasament, ShopMania, detinand in jur de 40-45% din piata. Deocamdata, chiar cresterile de trafic ale acestora sunt insa un semn clar ca inca exista potential neexploatat: in primele trei luni ale acestui an, majoritatea site-urilor mari si-au dublat traficul fata de aceeasi perioada din 2008, iar cresterea medie de la luna la luna este mai mare de 10%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Internet,
pret,
online,
portaluri,
magazine
/business-hi-tech/it/cum-gasesti-cel-mai-bun-pret-4262621
4262621
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.