Adio PC, bun venit smartphone!

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 18 februarie 2011 40 afişări

Telefoanele mobile inteligente au depasit pentru prima data in lume computerele daca ne raportam la vanzarile din ultimele luni ale lui 2010. Se va intampla si in Romania, dar probabil nu mai devreme de cativa ani.

A fost nevoie de ani buni pana cand laptopurile au intrecut computerele de birou din punctul de vedere al vanzarilor la nivel mondial. Pentru smartphoneuri au fost de ajuns doar cativa ani ca sa depaseasca cu totul computerele, mai repede decat s-ar fi asteptat multi specialisti din industrie. Ultimele trei luni ale anului trecut au marcat momentul in care consumatorii din toata lumea au cumparat mai multe telefoane mobile inteligente decat computere de orice fel.

Mai exact, s-au vandut 101 milioane de telefoane din categoria smartphone, in crestere cu 87% fata de perioada similara din 2009, pe cand computerele au atins vanzari de 92 de milioane de unitati, cifra cu doar trei procente mai mare, conform datelor companiei de cercetare de piata IDC. Era de asteptat sa se intample mai devreme sau mai tarziu, odata ce tot mai multi producatori de telefoane mobile lanseaza dispozitive cu sistem de operare Android de la Google, dar nimeni n-ar fi crezut ca momenul va veni mai devreme de 2011, cel mai probabil spre final.

In Romania, lucrurile stau cu totul altfel. In tot anul trecut, consumatorii au achizitionat dupa mai multe estimari in jur de 3,5 milioane de telefoane mobile, din care doar 10% sunt smartphone-uri, dupa cum calcula nu demult Karsten Wildberger, directorul comercial al Vodafone Romania. La un pret mediu de 55 de euro pentru un telefon, vanzarile de telefoane ar fi trebuit sa se cifreze la peste 192 de milioane de euro anul trecut, ceva mai mult decat cele 156,4 milioane de euro raportate de compania de cercetare Gfk pentru piata locala, din care 17% sunt venituri din vanzarea de smartphoneuri.

Cele 350.000 de telefoane inteligente nu inseamna insa decat ceva mai mult de jumatate din numarul total al computerelor vandute la noi, mai exact 606.692 de unitati anul trecut, potrivit IDC, dintre care 434.679 de laptopuri. Fata de 2009, compania de cercetare constata o crestere de aproape 27% a computerelor, or, in conditiile in care smartphoneurile ar avea o crestere de 75% de la an la an, sub nivelul din lume, iar computerele isi vor mentine evolutia, trecerea ar putea fi facuta si in Romania cel mai devreme in 2012. Un scenariu poate prea optimist, dar sustinut de interesul tot mai mare al romanilor pentru iPhone si alte telefoane mobile asemenea, cu ecran tactil si conectivitate la internet mobil. Telefonul Apple este de altfel unul dintre factorii importanti de crestere ai pietei mondiale de smartphoneuri. Compania are o cota de 16% din numarul de bucati vandute, dublu prin comparatie cu 2009, si pozitia a doua in clasamentul producatorilor, dupa ce a depasit Research In Motion, producatorul BlackBerry.

Din toata aceasta ecuatie lipseste insa un singur lucru, anume tabletele PC. Daca ar fi fost incluse in cifrele de vanzari ale computerelor, probabil numarul ar fi depasit 101 milioane la nivel mondial in ultimul trimestru al anului trecut, dat fiind ca doar Apple a vandut sapte milioane de tablete iPad in acest interval. Iar telefoanele mobile inteligente ar mai fi avut de asteptat pana sa castige intrecerea cu computerele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hardware,
telefoane,
vanzari,
smartphone
/business-hi-tech/it/adio-pc-bun-venit-smartphone-7977252
7977252
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.