INTERNET: Primul virus care ataca sistemul Macintosh

Postat la 06 martie 2006 1 afişăre

Inevitabilul s-a produs: la jumatatea lunii februarie a fost depistat primul virus "in libertate" care afecteaza sistemul de operare MacOS X Tiger cu care sunt echipate computerele produse de Apple. Desi nu constituie inca o amenintare serioasa, noul virus lanseaza cateva semnale.

Inevitabilul s-a produs: la jumatatea lunii februarie a fost depistat primul virus "in libertate" care afecteaza sistemul de operare MacOS X Tiger cu care sunt echipate computerele produse de Apple. Desi nu constituie inca o amenintare serioasa, noul virus lanseaza cateva semnale.

 

Utilizatorii Mac-urilor sunt devotati computerelor lor. Mai mult chiar, le adora. Rareori se intampla ca cineva care a folosit vreodata un Macintosh sa nu-si doreasca si el unul. Fac parte si eu din aceasta restransa (din pacate) comunitate si trebuie sa recunosc ca nu stiu exact de unde provine farmecul indiscutabil pe care Mac-urile il exercita. Poate din designul exterior mereu surprinzator, poate din interfata extrem de prietenoasa a softului, poate din calitatea componentelor... in orice caz, printre ingrediente se numara si securitatea. Spre deosebire de sistemul Windows de la birou - pe care trebuie mereu sa-l "dezinfectez" si din cand in cand sa-l re-instalez - Mac-ul de acasa nu are nici macar un program antivirus instalat.

 

Dar se pare ca linistea a luat sfarsit. Pe la jumatatea lunii februarie, principalele servicii de stiri tehnologice din internet au adus o veste alarmanta: a fost detectat primul virus pentru Mac "in libertate". Au mai existat, mai ales in lumea academica, "infectii controlate" - un fel de experimente privind posibilitatea realizarii de programe rau-voitoare care sa exploateze inevitabilele "gauri de securitate", rezultatele fiind apoi raportate companiei Apple si realizatorilor de programe antivirus. Este de inteles ca vestea a provocat ingrijorare printre utilizatorii de Mac si, poate, o frivola satisfactie - de genul "capra vecinului" - printre putinii utilizatori de Windows care au dat atentie informatiei.

 

La o privire mai atenta, acest prim virus s-a dovedit dezamagitor din punct de vedere tehnic. De fapt, nu este un virus propriu-zis - adica un auto-replicator care se raspandeste infectand alte programe - ci mai degraba un hibrid intre un vierme si un cal troian. Programelul, numit Leap-A, se raspandeste prin intermediul clientului de mesagerie instantanee iChat, care are printre altele si facilitatea de a transmite fisiere.

 

Pe calculatorul infectat, viermele isi disimuleaza codul intr-un fisier numit "latestpics.tgz" si il trimite catre toate persoanele din lista de contacte. Aici intervine asa-numita inginerie sociala: destinatarul va vedea ca fisierul ii este trimis de o persoana de incredere (cu care converseaza adesea, din moment ce este in lista de contacte) si va crede ca este o nevinovata arhiva cu poze, asa ca va face obisnuitul dublu-clic pe iconul fisierului, declansand astfel instalarea lui Leap-A. Desi pentru un utilizator versat de Windows acest prim virus de Mac pare de-a dreptul naiv, in lumea Mac poate fi oarecum periculos.

 

Utilizatorii de Mac sunt obisnuiti cu siguranta computerelor lor si sunt mult mai putin suspiciosi in privinta fisierelor pe care le primesc. Interesant este ca tocmai admiratia aproape fanatica pentru produsele firmei Apple a permis "lansarea" virusului, care a fost postat initial pe un site web frecventat de utilizatori de Mac si prezentat ca fiind un set de imagini inedite (capturi de ecran) ale interfetei grafice a viitoarei versiuni a sistemului de operare MacOS X, purtand numele de cod "Leopard". Inca o proba de inginerie sociala.

 

Evident, Leap-A nu reprezinta o realizare tehnica deosebita si nici o amenintare foarte serioasa. Numarul infectiilor este estimat la doar circa 50 de sisteme. Daca utilizatorul are precautia elementara de a nu lucra sub un cont cu drepturi de administrare (MacOS X este de fapt un sistem Unix), viermele nu se poate instala. In plus, nu functioneaza decat pe sisteme cu PowerP, iar Apple isi echipeaza deja noile computerele cu procesoare Intel.

 

Este previzibil ca un viitor patch furnizat de Apple va bloca "portitele" pe care le foloseste Leap-A. Si totusi, exista un aspect oarecum ciudat: desi nu se raspandeste prin intermediul fisierelor executabile infectate - metoda tipica pentru un virus propriu-zis - viermele infecteaza in mod aparent gratuit unele fisiere. Se poate presupune ca acest prim virus este mai degraba un experiment, o incercare de a vedea pana unde se poate merge, si este de presupus ca vor aparea versiuni (sau imitatii) care vor reprezenta amenintari mult mai serioase.

 

Cert este insa ca mitul securitatii perfecte a sistemului MacOS X este pe cale sa se darame. Specialistii apreciaza ca vulnerabilitatile au existat in toate versiunile si ca absenta virusilor s-a datorat lipsei de interes a atacatorilor pentru o platforma atat de putin raspandita. In mod ironic, Leap-A este intr-un fel o veste buna pentru Apple: Mac-urile incep sa conteze.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/internet-primul-virus-care-ataca-sistemul-macintosh-978118
978118
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.