GADGET REVIEW - Un laptop de business cu înclinaţii artistice - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 25 februarie 2018 783 afişări

HP Elitebook x360 este un laptop de business, cu o autonomie de invidiat, portabil şi cu o alură artistică. Însă rămâne dedicat elitelor.

+AUTONOMIE BUNĂ

+ PORTABIL

+ PERFORMANT

-PREŢ RIDICAT

HP susţine că Elitebook x360 este cel mai subţire laptop de business convertibil de 13 inchi, cu o grosime de doar 14,95 mm, adică puţin mai subţire decât două iPhone X-uri puse unul peste celălalt. Cert este că laptopul încape fără probleme într-o geantă sau un ghiozdan şi poate fi cărat cu uşurinţă oriunde (1,3 kg).

Ecranul lui Elitebook x360, după cum se arată şi în denumirea produsului, se poate învârti 360 de grade, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat în mai multe moduri: clasic de laptop pentru lucru, ”cort“ pentru momentele când faci prezentări şi înclinat la 180 de grade pentru consum media. De asemenea, acesta poate fi utilizat şi ca tabletă, deşi în opinia mea este prea greu pentru a putea fi folosit confortabil în acest mod.

Laptopul are un procesor Intel i5-7200U 2,5 GHz, 8 GB memorie RAM, spaţiu de stocare (SSD) de 256 GB şi o placă video integrată tot de la Intel, anume HD 620. Acesta rulează Windows 10 Pro şi suportă DirectX 12. Display-ul este de 13,3 inchi cu o rezoluţie Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), lucios şi este tactil. La capitolul conectivitate, Elitebook 360 stă bine: are două porturi USB 3.0, un port de tip USB C, o ieşire HDMI şi una audio şi slot pentru card MicroSD. De asemenea, la capitolul dotări trebuie menţionat sistemul de boxe stereo dezvoltat de Bang & Olufsen, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de echipament audio din lume. Sunetul emis de boxe este unul de calitate, vocea se aude clar, basul este acolo şi sunetul nu este distorsionat când volumul dat la maximum.

HP Elitebook x360 are un design premium, un look minimalist, îndeajuns de conservator încât să nu atragă privirile, şi s-ar potrivi în sălile de şedinţe. Totuşi, am o nemulţumire: finisajul laptopului se simte aspru la atingere, constrastând cu fineţea ecranului şi a touchpadului.

Tastatura este iluminată şi se pot seta mai multe trepte de iluminare, astfel încât să nu fie deranjant atunci când lucrezi noaptea, şi este şi rezistentă la stropire. Experienţa de tastare este una plăcută, tastele sunt destul de late şi de adânci încât să fie uşor de folosit imediat după ce ai scos laptopul din cutie.

Touchpadul este de calitate, fin la atingere; pe această suprafaţă degetele alunecă plăcut. Nici clicul nu este prea zgomotos. De aceea, nu am simţit nevoia să apelez la un mouse wireless (recunosc că am folosit unul atunci când mă grăbeam, pentru a putea lucra mai eficient). În plus, Elitebook 360 are ecranul tactil, ceea ce-l face şi mai uşor de folosit. De-a lungul ultimilor doi ani am testat mai multe laptopuri cu ecran tactil şi pot spune sincer că este o metodă extraordinară de a naviga şi de a folosi un laptop. Chiar dacă astfel rămân urme pe ecran, pe care eu trebuie neapărat să le şterg.

Pentru a remedia situaţia, HP oferă utilizatorilor un stylus, un stilou ce poate fi folosit pentru navigare, scris sau desen. Stiloul urmează linia de design a laptopului: este din aluminiu, gri şi minimalist. Se simte plăcut în mână şi este uşor de folosit. Acesta are două butoane în partea de jos (unul dintre ele este folosit pentru a face right click) şi unul în capăt (precum cel al unui pix clasic care are funcţia de a deschide aplicaţia de desenat). Am folosit stiloul pentru navigare şi m-am jucat cu el şi la desen. Schiţând omuleţi stickman şi flori (cam atât mă pricep să fac), am observat că este precis şi am uitat că nu desenam direct pe hârtie, ci pe un ecran. Pentru navigare şi utilizare zilnică, stiloul încă nu este de preferat pentru un mouse sau touchpad.

Ecranul are rezoluţie Full HD şi redă culori vibrante, contrastante, are unghiuri de vizualizare bune şi este destul de luminos pentru a putea fi folosit în lumină directă, însă suferă de boala display-urilor lucioase: reflectă multă lumină. Aşa că dacă eşti într-un mediu luminos va trebui să te lupţi cu reflexiile ecranului.

La capitolul performanţă, după cum mă aşteptam, laptopul este sprinten şi numai bun pentru utilizarea zilnică. Nu o să ai probleme cu browsingul sau editarea de texte. Mai mult, eu nu am întâlnit probleme cu editarea de clipuri video (rezoluţie Full HD) sau editare de fotografii în Photoshop şi am reuşit să fac şi câteva sesiuni de gaming în jocuri online care nu necesită putere de procesare grafică mare, precum Dota 2 sau Heroes of the Storm. Şi pentru toate aceste lucru nu am fost nevoie să conectez laptopul la priză.

Cât priveşte încărcarea, HP susţine o autonomie impresionantă de 16 ore. într-un scenariu de utilizare reală, Elitebook ar trebui să reziste fără probleme o zi de lucru. L-am folosit la birou de la ora 10 dimineaţa când era la 73% până la finalul zilei de lucru (6 pm), cu pauze, şi eram pe la 40%, cu WiFi-ul pornit, modul de performanţă balanced şi cu luminozitate la nivelul mediu. în aceeaşi zi, l-am mai folosit acasă pentru browsing şi editare video şi abia în jur de 10 pm s-a închis automat, cu 6%. L-am pus la încărcat şi în 30 de minute a ajuns la 50%, apoi a mai trecut încă o oră pentru încărcarea completă.

Per total, am fost mulţumit de lookul şi performanţa laptopului, iar stylusul este o adiţie plăcută, mai ales pentru cei mai artistici din fire, însă preţul ridicat va îndepărta o parte din potenţialii clienţi.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY 13,3 INCHI, 1.920 X 1.080 PIXELI, TACTIL

PROCESOR INTEL I5-7200U (2,5 GHZ)

MEMORIE RAM 8 GB DDR4

SPAŢIU DE STOCARE SSD 256 GB

PLACĂ VIDEO INTEL HD 620

SUNET BANG & OLUFSEN

PORTURI USB 3.0 (2X), USB C, HDMI, JACK AUDIO, SLOT MICROSD

AUTONOMIE BATERIE 16 ORE

DIMENSIUNI 316,8 X 218,5 X 14,9 MM

GREUTATE 1,28 KG

SISTEM DE OPRERARE WINDOWS 10 PRO 64 BIT

PREŢ PESTE 8.000 DE LEI

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.