Cum sa joci pe degete un ecran

Postat la 30 ianuarie 2007 2 afişări

Sau, mai exact zis, cum faci sa poti folosi mai multe degete simultan pe ecranele telefoanelor touchscreen. iPhone a gasit si la asta raspuns.

Sau, mai exact zis, cum faci sa poti folosi mai multe degete simultan pe ecranele telefoanelor touchscreen. iPhone a gasit si la asta raspuns.

Una dintre curiozitatile serii in care Steve Jobs prezenta ultima jucarie a Apple a fost faptul ca telefonul era comandat de catre CEO folosind mai multe degete simultan. Ce e drept, a fost o curiozitate si pentru ca audienta era una foarte tehnica. Dar si o persoana pentru care apropierea de "inalta tehnologie" consta doar intr-un notebook cu ecran tactil isi poate aduce aminte ce neplacut este sa atingi accidental cu un al doilea deget ecranul, inducand calculatorul in eroare si apasand butoane nedorite. Dar cei ce studiaza posibilitatea folosirii ecranelor multitactile au avut in calcul mai mult decat evitarea accidentelor. Astfel ar putea fi elaborate seturi de comenzi mai complexe, dar care sa vina natural din partea utilizatorilor, gesturi cunoscute care sa dea comenzi exacte unui dispozitiv.

 

Steve Jobs, de exemplu, reusea sa mareasca o imagine de pe iPhone apasand cu doua degete distantate ecranul si apoi apropiindu-le fara a le ridica de pe ecran. Pastrand miscarea, dar departand degetele, fotografia revenea la marimea initiala.

 

Dar tehnologia ar putea fi folosita mult mai spectaculos in cazul ecranelor de largi dimensiuni, care ar putea fi manevrate folosind 10 sau 20 degete simultan, evident ale mai multor persoane. Jeff Han, un profesor la New York University, vede aceste tipuri de ecrane folosite ca tabla in scolile viitorului sau drept panouri interactive plasate in marile centre comerciale. Demonstratia sa de pe YouTube demonstreaza cat de intuitiva este aceasta tehnologie.

 

Alti cercetatori lucreaza chiar la realizarea unor ecrane care sa reactioneze la atingerile utilizatorilor si mai direct. O suprafata care atunci cand detecteaza ca a fost atinsa vibreaza la diverse frecvente in functie de locul degetului pe ecran. O astfel de tehnologie, folosita pentru ecranul unui telefon Apple, ar putea da impresia prin vibratii celui care apasa pe butoanele imaginare (afisate pe ecran) ale unui iPhone ca apasa realmente un buton. Pentru unii o inventie desueta, pentru altii un prilej de incantare fata de astfel de evolutii ale ecranelor senzitive. "Timp de aproape 20 de ani am fost prizonier in tirania ecranului, a mouse-ului si a tastaturii", spune Dan Norman, autorul cartii "The Design of Future Things". Si adauga: "Acum evadam. Ne indreptam spre utilizarea ecranelor senzitive la scara larga".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cum sa joci pe degete un ecran
/business-hi-tech/cum-sa-joci-pe-degete-un-ecran-1008109
1008109
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.