Cum a reuşit un inginer să ajungă printre cei mai bogaţi oameni din ţara sa

Autor: Andra Stroe Postat la 16 decembrie 2023 232 afişări

Antreprenorul Dietmar Hopp s-a născut în în Germania anilor ’40, într-o perioadă în care a avut ocazia să fie martor la fazele incipiente ale revoluţiei digitale din timpul reconstrucţiei statului. Cum i-a influenţat acest cadru dezvoltarea viitoare şi ce paşi a urmat pentru a ajunge unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara sa, din poziţia de cofondator al gigantului SAP?

Pasionat de informatică şi programare încă din copilărie, Hopp a absolvit facultatea cu o diplomă în Ingineria Comunicaţiilor, dobândită din partea Universităţii Karlsruhe, unde a avut ocazia să pună bazele primelor cunoştinţe profunde de tehnologie, care aveau să îi folosească în viitoarea călătorie antreprenorială.

Înainte de a fonda compania care avea să îi aducă succes şi notorietate a trecut însă prin experienţa multinaţionalei din perspectiva angajatului, lucrând în echipa IBM.

La începutul anilor ‘70, alături de alţi patru foşti colegi de lucru - Hans Werner Hector, Klaus Tschira, Claus Wellenreuther şi Hasso Plattner - avea să ia calea businessului, punând împreună cu aceştia bazele SAP (Sisteme, Aplicaţii, Produse) în Mannheim, Germania. Viziunea celor cinci a fost, încă de la început, să creeze soluţii software standardizate pentru afaceri. De altfel, el a jucat un rol important şi în dezvoltarea primului produs al companiei, un sistem de contabilitate financiară, care a fost piatra de temelie pentru succesul viitor, dar şi pentru construirea unei averi de ordinul miliardelor de dolari (4,6 în prezent), transformându-l pe Hopp într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din Germania.

Începând cu anul 1988, în care SAP s-a listat la bursă, fondatorul a deţinut, timp de un deceniu, rolul de co-CEO, pe care l-a schimbat ulterior cu cel de preşedinte al consiliului de supraveghere, în care a rămas până în 2003. La doi ani distanţă antreperenorul s-a retras din companie, însă a rămas conectat cu mersul lucrurilor în calitate de acţionar.

În paralel, s-a implicat în alte direcţii, printre care filatropia şi diverse investiţii suplimentare. Împreună cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, Hopp este unul dintre cei care au investit în CureVac, dezvoltatorul german de vaccinuri destinate combaterii COVID-19. Antreprenorul e căsătorit şi are doi copii.

Pasionat totodată de fotbal, el este principalul finanţator al clubului sportiv TSG 1899 Hoffenheim, la care a jucat în copilărie şi pe care l-a salvat când se afla pe marginea prăpastiei, ducându-l în liga I a ţării. Familia Hopp deţine, de asemenea, şi resortul de gold de lux Domaine de Terre Blanche, aflat în regiunea franceză Provence, pe care l-au cumpărat de la actorul Sean Connery.

În 2022, SAP a înregistrat, la nivel internaţional, venituri de peste 30 de miliarde de euro, iar pe plan local a încheiat anul cu o cifră de afaceri netă de 456 de milioane de lei, potrivit datelor publice disponibile.  

Carte de vizită

Dietmar Hopp, cofondator, SAP

1. S-a născut pe 26 aprilie 1940 în Heidelberg, Germania;

2. A studiat ingineria telecomunicaţiilor şi şi-a început cariera în cadrul IBM, ca software developer şi consultant;

3. În 1972 a pus bazele SAP, alături de alţi patru foşti colegi de lucru;

4. În paralel, s-a implicat şi în alte direcţii, precum cauzele filantropice şi finanţarea unui club de fotbal;

5. Are o avere de 4,6 miliarde de dolari, este căsătorit şi are doi fii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.