Cum a evoluat interesul femeilor pentru domeniul tech în ultimii ani

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 08 iulie 2023 405 afişări

Interesul femeilor pentru domeniul tech a evoluat semnificativ în ultimii ani, iar acest lucru poate fi observat prin participarea lor crescută la evenimente de profil, spune Elena Enache, director applications – European Delivery Center în cadrul Cegeka România şi parte din boardul organizaţiei Women in Tech. Cum se reflectă creşterea interesului sexului frumos pentru acest domeniu în datele la nivelul Uniunii Europene?

Există mai multe aspecte care pot contribui la atragerea mai multor femei în domeniul tech. În primul rând, este important să se ofere educaţie de calitate şi resurse accesibile pentru toţi. Acest lucru implică crearea unor medii de învăţare favorabile, oferirea de programe de mentorat şi promovarea oportunităţilor egale pentru femei în domeniile tech. De asemenea, evidenţierea diversităţii de cariere şi a poveştilor de succes ale femeilor din industrie poate inspira şi motiva alte femei să aleagă o carieră în tech”, a spus într-un interviu pentru BUSINESS Magazin Elena Enache, director applications – European Delivery Center în cadrul Cegeka România – companie cu afaceri de 47 mil. euro în 2022, plus 30% faţă de 2021 – şi parte din boardul Women in Tech (organizaţie neguvernamentală care promovează incluziunea, diversitatea şi echitatea în industriile STEAM – ştiinţă, tehnologie, inginerie, agricultură şi matematică).

Ea consideră că pentru a încuraja mai multe femei să se îndrepte către industria tech este nevoie de un efort colaborativ din partea sectorului public şi privat. Astfel, sfera publică poate juca un rol în promovarea oportunităţilor egale, în promovarea diversităţii de gen în mediul de lucru şi în implementarea unor politici care susţin femeile în domeniul tech, iar companiile private pot crea medii de lucru incluzive şi diverse, pot stabili programe de mentorat şi pot promova exemple de succes ale femeilor în tech. „În România, datele exacte privind numărul de femei IT-iste pot varia în funcţie de diferite surse şi metodologii de înregistrare. Cu toate acestea, există o creştere semnificativă a implicării femeilor în domeniul IT în ultimii ani. Din ce în ce mai multe femei aleg să urmeze studii şi să se angajeze în cariere în industria tech. Dar cred că este esenţial să ne asigurăm că femeile au acces la resurse şi oportunităţi egale pentru a-şi construi o carieră în domeniul tech. În viitor, cu o mai mare conştientizare şi promovare a diversităţii de gen, precum şi cu acţiuni concrete pentru a înlătura obstacolele şi barierele existente, se poate estima că numărul femeilor în tech va continua să crească”, susţine Elena Enache.

Potrivit datelor UE, România ocupă locul trei în ceea ce priveşte procentul de femei în rândul specialiştilor din industria IT&C la nivelul Uniunii Europene, cu circa 26,2%, adică 53.186, de specialişti tech de sex feminin din totalul de aproximativ 203.000 de profesionişti, potrivit Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). La rândul său, Women in Tech numără peste 250.000 membri în întreaga lume. Cu sediul central la Paris, organizaţia deţine în prezent divizii în 45 de ţări, printre care şi în România. „În ultimii ani, industria locală de IT&C a înregistrat o creştere semnificativă în comparaţie cu alte state europene. Este o industrie efervescentă, cu un ritm de dezvoltare de trei ori mai rapid decât media naţională, conform datelor furnizate de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) la sfârşitul anului 2022. România se situează pe locul trei în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte baza de specialişti IT&C, având aproximativ 203.000 de specialişti, conform ANIS (date din ianuarie 2023). Cu toate acestea, în ciuda potenţialului de creştere uriaş, întâmpinăm încă dificultăţi legate de lipsa resurselor umane calificate în acest domeniu”, a mai spus reprezentanta Cegeka România, adăugând că dacă ar putea să schimbe ceva ar acorda o atenţie mai mare diversităţii şi incluziunii.

România, o „felie” importantă. Cegeka este prezentă pe piaţa din România începând din 2011 şi în prezent are aproximativ 900 de angajaţi, iar pentru anul în curs, reprezentanţii companiei îşi propun să continue să extinderea echipei şi businessul din România. La nivel naţional, compania deţine trei birouri mari – două în Bucureşti şi unu la Iaşi, iar în 2021 reprezentanţii Cegeka România au decis să deschidă mai multe birouri-satelit (spaţii de co-working pentru angajaţi, clienţi şi parteneri) în diverse oraşe din ţară, precum Braşov, Timişoara şi Cluj-Napoca.

„Se preconizează că, pe parcursul anului 2023, vor fi angajaţi aproximativ 75 de noi profesionişti în regiunea Moldovei, iar birourile-satelit din România vor primi aproximativ 200 de noi colegi. Strategia noastră de resurse umane pentru acest an se concentrează în principal pe bunăstarea angajaţilor şi menţinerea motivaţiei la un nivel ridicat. În special în perioade dificile şi incerte, avem o prioritate clară de a îngriji şi sprijini membrii echipei noastre. Investim semnificativ în dezvoltarea competenţelor şi în formarea angajaţilor, având un program bine structurat de integrare şi mentorat”, a spus Elena Enache.


Carte de vizită

Elena Enache, director applications – European delivery center, Cegeka România

1. Şi-a luat licenţa în matematică şi Informatică în cadrul Universităţii Bucureşti în 2010, apoi a terminat şi masterul în matematică computaţională şi aplicată din cadrul aceleiaşi universităţi, în anul 2012;

2. A absolvit, de asemenea, masterul în inginerie software de calculator la Universitatea Politehnica Bucureşti în 2013;

3. Ea a acumulat o experienţă solidă ca programatoare timp de şase ani, în cadrul mai multor companii de profil, iar apoi a avansat în diverse poziţii în cadrul companiei Cegeka, începând cu rolul de manager de program, manager de unitate de afaceri şi apoi director, şi face parte din echipa Cegeka de şapte ani;

4. În 2021 a preluat rolul de director applications EDC în cadrul echipei Cegeka;

5. Timpul liber îl dedică diferitelorhobby-uri, care o ajută să-şi menţină echilibrul şi să se dezvolte pe plan personal. Elenei Enache îi place să alerge, să practice yoga şi să călătorească.


În ceea ce priveşte regimul de muncă, compania a implementat un model hibrid, care combină lucrul de la birou cu lucrul de acasă, pentru a oferi flexibilitate şi a răspunde nevoilor şi preferinţelor angajaţilor. „Această abordare flexibilă ne permite să menţinem un echilibru între interacţiunea în cadrul echipei şi beneficiile oferite de lucrul de la distanţă. Vom continua să adoptăm acest regim de muncă şi în perioada următoare, astfel încât să ne asigurăm că angajaţii noştri se simt în siguranţă şi susţinuţi în timpul activităţilor lor profesionale. Continuăm să investim în creşterea şi dezvoltarea noastră în România, consolidându-ne prezenţa în cele mai importante centre tehnologice şi contribuind la dezvoltarea industriei IT din ţară.”

Furnizorul belgian de soluţii IT&C Cegeka are peste 6.000 de angajaţi la nivel mondial, fiind prezent în mai multe ţări – precum Benelux, Germania, Austria, România, Moldova, Italia, Republica Cehă, Slovacia, Suedia şi Grecia. La nivel de grup, Cegeka a înregistrat afaceri consolidate în valoare de 871 milioane de euro la finalul anului trecut, plus 17% faţă de anul 2021.

„În ceea ce priveşte piaţa din România, aceasta ocupă o proporţie semnificativă, reprezentând peste 30% din totalul cifrei de afaceri a Cegeka. Acest lucru evidenţiază importanţa şi ponderea considerabilă a României în activităţile companiei”, a mai spus Elena Enache. În 2022, Cegeka România a înregistrat o creştere semnificativă, realizând o cifră de afaceri de 47 de milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de anul precedent, această creştere fiind obţinută într-o piaţă cu o competiţie acerbă, a adăugat Elena Enache, demonstrând angajamentul companiei de a oferi servicii de înaltă calitate.

„Am adoptat o abordare strategică, axată pe dezvoltarea profesională a colegilor noştri şi extinderea portofoliului de servicii. Un factor cheie în obţinerea acestei creşteri a fost atragerea de clienţi noi şi de înaltă calitate. Am reuşit să câştigăm opt clienţi noi, inclusiv cinci companii locale şi trei afaceri internaţionale, depăşind astfel rata de creştere a industriei. De asemenea, am extins portofoliul de servicii, oferind servicii inovatoare de aplicaţii prin modelul team-as-a-service, care oferă agilitate şi scalabilitate fără egal, adaptându-ne nevoilor afacerilor de orice dimensiune.”

De la programare la management. În ceea ce o priveşte, Elena Enache povesteşte că a ales să îşi construiască o carieră în acest domeniu deoarece simţea că matematica şi abilităţile analitice sunt forţele sale distincte. „În timp ce descopeream provocările şi complexitatea acestui domeniu, am realizat că pot folosi aceste aptitudini pentru a găsi soluţii inovatoare şi pentru a contribui la rezolvarea problemelor reale. Ceea ce îmi place cel mai mult la ceea ce fac este că pot combina pasiunea mea pentru cifre şi matematică cu creativitatea şi gândirea strategică.” În viziunea sa, fiecare problemă reprezintă o oportunitate de a găsi soluţii noi şi de a influenţa pozitiv rezultatele pentru toţi cei implicaţi. „În concluzie, pasiunea mea pentru cifre, curiozitatea mea şi dorinţa de a aduce un impact pozitiv m-au condus în acest domeniu, iar ceea ce îmi place cel mai mult este abilitatea de a rezolva probleme complexe”, a povestit Elena Enache.

Ea a „crescut” în cadrul facultăţilor cu profil mate – info, fiind licenţiată în matematică şi informatică în cadrul Universităţii Bucureşti în 2010, continuând apoi să-şi diversifice portofoliul de student prin absolvirea mai multor masteruri în cadrul unor universităţi cu profil tehnic. Tânăra a acumulat o experienţă solidă ca programatoare timp de şase ani în cadrul mai multor companii de profil, iar apoi a avansat în diverse poziţii în cadrul companiei Cegeka, începând cu rolul de manager de program, manager de unitate de afaceri şi apoi director. De asemenea, pentru a putea ţine pasul cu evoluţia domeniului este nevoie ca specialiştii tech să se pregătească constant şi să investească în dezvoltarea cunoştinţelor lor, motiv pentru care nu s-a oprit din a învăţa şi studia.

„Sunt un «avid learner», întotdeauna în căutarea de a fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă pe piaţă şi cu evoluţia industriei. Investesc mult timp în lectură şi învăţare în diverse domenii, cum ar fi business, economie, dezvoltare personală, psihologie şi tehnologie. Într-adevăr, sufăr de FOMO (teamă de a rata ceva important) când vine vorba de informaţii, deoarece consider că nu pot niciodată să învăţ suficient. În ceea ce priveşte cursurile, în vara aceasta voi finaliza un Executive MBA la Central European University din Viena. Această experienţă de învăţare pe parcursul ultimilor doi ani m-a ajutat să îmi îmbogăţesc considerabil cunoştinţele şi să fiu la curent cu tot ce se întâmplă la nivel global în industria IT şi în alte domenii relevante.”

Astfel, reprezentanta Cegeka România investeşte resurse considerabile în pregătirea constantă, deoarece consideră că aceasta este cheia succesului într-o industrie în continuă evoluţie. „Este important să rămânem actualizaţi, să ne adaptăm la noile tehnologii şi să dobândim abilităţi relevante pentru a rămâne competitivi şi pentru a aduce valoare echipei şi organizaţiei noastre”, a spus Elena Enache.


„Există o creştere semnificativă a implicării femeilor în domeniul IT în ultimii ani. Din ce în ce mai multe femei aleg să urmeze studii şi să se angajeze în cariere în industria tech. Este important ca atât sectorul public, cât şi cel privat să colaboreze pentru a crea un mediu propice pentru ca femeile să-şi urmeze pasiunea în acest domeniu.“

Elena Enache, director applications – European Delivery wCenter în cadrul Cegeka Romania


Ea consideră că un moment important şi care a avut un impact major în cariera sa a fost atunci când a făcut trecerea de la programare la management. „Această schimbare a reprezentat un punct de cotitură în cariera mea, aducând cu sine oportunităţi diverse, interacţiuni cu oameni noi, un mediu de lucru diferit şi provocări complexe. În momentul acela mi-am dat seama că acţiunile mele au un impact semnificativ asupra carierei multor oameni, inclusiv a celor din echipele mele şi nu numai. A fost un punct de conştientizare că am intrat într-o nouă etapă în care trebuia să-mi dezvolt aptitudini pe care le consider acum esenţiale pentru un lider de succes, dar pe care anterior nu le observasem”.

În prezent, din poziţia de director applications – European Delivery Center în cadrul Cegeka România, Elena Enache conduce o echipă formată din aproximativ 200 de colegi – dezvoltatori cu experienţă în diverse limbaje de programare, precum .NET, Java, dezvoltare de aplicaţii mobile (nativă şi cross-platform), Python, DevOps, precum şi specialişti în analiză de afaceri, project management şi testare. „Am avut oportunitatea de a creşte împreună şi de a implementa o cultură bazată pe încredere, învăţare continuă, feedback constant şi o mentalitate concentrată pe soluţii. Când vine vorba de candidaţii care doresc să se alăture echipei noastre, căutăm în mod special o atitudine proactivă şi dorinţa de învăţare. Încurajăm colaborarea şi considerăm că aceste atribute sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea unei cariere frumoase şi de lungă durată. Este esenţial să avem colegi dornici să contribuie activ, să-şi dezvolte abilităţile şi să înveţe constant într-un mediu dinamic şi în continuă evoluţie. Prin urmare, căutăm candidaţi care să fie pasionaţi de domeniul IT şi dornici să-şi aducă contribuţia la succesul echipei”, a punctat Elena Enache.

Aruncând o privire spre viitor, Elena Enache spune că în următorii 10 ani îşi doreşte să ocupe o poziţie în domeniul IT care să îmbine elemente de business strategy, sales şi mentoring/consulting. „Având o experienţă anterioară în dezvoltarea de aplicaţii mobile şi o pasiune profundă pentru domeniul IT, vreau să rămân în această industrie şi să evoluez către roluri care să îmi permită să aduc o contribuţie strategică la nivelul organizaţiei şi să colaborez cu echipe diverse pentru a găsi soluţii inovatoare şi a genera creştere. În acelaşi timp, mi-ar plăcea să fiu implicată în activităţi de mentoring şi consulting, pentru a sprijini şi ghida alţi profesionişti în dezvoltarea lor şi pentru a împărtăşi cunoştinţele şi experienţele acumulate pe parcursul carierei mele.”   

Sfaturile Elenei Enache pentru femeile care vor o carieră în IT&C

1. Descoperiţi-vă pasiunea: Identificaţi domeniile de interes în tech şi găsiţi acel aspect care vă fascinează cel mai mult.

2. Investiţi în învăţare continuă: Tehnologia evoluează rapid, aşa că este important să fiţi mereu deschise la învăţare şi să vă menţineţi abilităţile şi cunoştinţele actualizate. Participaţi la cursuri, webinarii, conferinţe şi alte evenimente relevante pentru a vă dezvolta competenţele în domeniul tech.

3. Căutaţi modele de succes şi mentori: Informaţi-vă despre femei care au avut succes în industria tech şi inspiraţi-vă din poveştile şi experienţele lor. Căutaţi mentori în industria tech care vă pot ghida şi vă pot oferi îndrumare în cariera voastră. Încurajaţi şi sprijiniţi alte femei care vor să îşi urmeze pasiunea în tech, oferindu-le sfaturi şi mentorat.

4. Construiţi-vă o reţea de contacte: Fiţi proactive în conectarea cu profesionişti din industria tech, fie prin participarea la evenimente, fie prin intermediul platformelor online. O reţea de contacte solidă vă poate aduce oportunităţi de angajare, mentorat şi colaborare.

5. Creaţi-vă un portofoliu şi proiecte personale: Demonstraţi-vă abilităţile şi pasiunea prin crearea unor proiecte personale sau prin contribuţii la proiecte open-source. Un portofoliu solid poate face diferenţa în procesul de recrutare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tehnologie,
it,
femei,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.