Cu viteză, de-a lungul Europei: una dintre companiile europene cu cea mai rapidă creştere a pariat recent pe România. Ce vrea să facă aici?

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 noiembrie 2022 758 afişări

  • UPDATE: Pe 1 decembrie 2022, acţiunile Spyrosoft afişează un avans de aproape 100% de la începutul anului pe Bursa din Varşovia

Spyrosoft a devenit în scurt timp una dintre companiile cu cel mai alert ritm de creştere de pe continent, drept dovadă stând poziţiile pe care le-a ocupat în clasamentele realizate de ziarul britanic Financial Times şi evoluţia bursieră a companiei-mamă, plus 63% anul acesta. Ajuns recent în România, grupul de IT vrea să îşi dezvolte businessul folosind concepte precum AI, machine learning şi mixed reality. Care sunt planurile companiei?

„Considerăm că primele noastre şase luni în România au fost un succes. Am găsit oameni grozavi aici, deja avem în echipă 48 de persoane. Iar o parte chiar se cunoşteau dinainte, au colaborat, punctual, pe diverse proiecte. Şi, tocmai, pentru că am colaborat înainte cu specialişti IT din România, nu ne-a luat deloc prin surprindere pregătirea, experienţa şi profesionalismul inginerilor români”, spune Witold Leder, fondator şi CEO al Spyrosoft.

El adaugă că România a fost o alegere evidentă pentru extinderea în regiunea Europei Centrale şi de Est, argumentând că este o ţară cu experienţă în domeniu, dar şi cu acces la un vast grup de noi talente. Prezent la nivel local de puţin peste şase luni, grupul Spyrosoft Solutions a fost desemnat a doua oară drept „Compania tech cu cea mai rapidă creştere din Europa” anul acesta, plănuind să ajungă la un număr de 100 de specialişti IT în România până la finele anului.

Înfiinţată în 2016, Spyrosoft este o companie de dezvoltare software, incluzând aici atât sisteme încorporate, cât şi de tip cloud. La început, grupul îşi concentra atenţia preponderent asupra industriei automotive, urmată apoi de sectorul de automatizare industrială şi industria medicală. Grupul numără peste 1.100 de angajaţi în ţări precum Polonia, Marea Britanie, Germania, România, Statele Unite, Suedia şi India.

În prezent, Spyrosoft Solutions face parte din grupul Spyrosoft, listat la Bursa de Valori din Varşovia, şi îşi propune să înregistreze o creştere de 25% de la an la an prin dezvoltarea organică a ofertei de produse.

„Pentru a ne atinge obiectivele, lucrăm întotdeauna cu ingineri de top. Avem în plan dezvoltarea pe plan local şi estimăm că vom ajunge la peste 200 de angajaţi, dar, în acelaşi timp, investim în noi locaţii în Argentina şi India”, adaugă Witold Leder.

Wroclaw şi localităţile înconjurătoare din Silezia, regiune din sud-vestul Poloniei, au atras până anul trecut aproximativ 150 de investitori din domenii precum auto, electrocasnice, cercetare-dezvoltare, logistică şi procesare alimentate, conform unui studiu realizat de Ziarul Financiar. Printre investitori se numără Amazon, Whirlpool, Volvo, Toyota şi Nestle.

Evoluţia bursieră a companiei este de plus 63% de la începutul lui 2022 încoace, în vreme ce indicele WIG20 al bursei din Varşovia a pierdut 25%, iar indicele paneuropean s-a depreciat cu 11%. Mai mult, dinamica acţiunilor, listate sub simbolul SPR, vine în contextul în care activele tech – de tip „growth” –  au scăzut puternic în 2022, investitorii internaţionali orientându-se pe fondul scăderilor de anul acesta către sectorul de tip „value”.

Astfel, Spyrosoft a ocupat pentru a doua oară locul 1 în topul FT1000 Fastest Growing Technology Companies in Europe, clasamentul fiind realizat de publicaţia britanică Financial Times, unul dintre cele mai puternice ziare de business din lume. De asemenea, compania a obţinut poziţia a cincea într-un top similar al FT, care include companii din mai multe domenii de activitate.

„Lucrăm, de exemplu, la dezvoltarea sistemelor ADAS (sisteme de asistenţă şi siguranţă pentru şofer – n.r.), la dezvoltarea algoritmilor de conducere autonomă de nivel 4, la hărţi digitale, la dezvoltarea protocoalelor de comunicare pe distanţă scurtă, la componente software de siguranţă pentru ascensoare sau la tehnologii pentru recunoaşterea imaginilor pentru dispozitivele medicale automatizate”, explică CEO-ul.

Momentan, compania implementează concepte precum inteligenţă artificială, mixed reality (care combină realitatea virtuală – VR – cu cea augmentată – AR) şi machine learning, unde activează inclusiv UiPath, prima companie românească ajunsă pe Wall Street.


Witold Leder este absolvent al Facultăţii de Electronică a Universităţii de Tehnologie din Wroclaw, fiind totodată şi fondatorul Spyrosoft. Traseul lui profesional a început în urmă cu 17 ani în departamentele de suport operaţional, project management şi dezvoltare de produse software.


Principala provocare privind ritmul de dezvoltare al companiei constă acum în ritmul alert de creştere şi distribuţia internaţională a echipelor de angajaţi, continuă reprezentantul Spyrosoft.

„Din fericire, toţi fondatorii companiei au multă experienţă în organizaţii mari, inclusiv în gestionarea, formarea şi cooperarea echipelor localizate în colţuri diferite ale lumii”, a declarat CEO-ul pentru BUSINESS Magazin.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tehnologie,
Cu viteza,
de-a lungul Europei,
it

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.